Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Deltagarna och skandalerna vi minns från Farmen

04 jan, 2023 
Simon Nilsson Larsson
Farmen
Grötattack, vredesubrott och en stor bluff.
I över 20 år har vi kunnat följa den skandalomsusade dokusåpan Farmen.
Här är några av de mest minnesvärda deltagarna och händelserna från åren som gått.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I september 2001 sändes det första avsnittet av Farmen, och det tog inte lång tid innan dokusåpan väckte uppståndelse.

5 starka ögonblick från Farmen som vi minnsBrand logo
5 starka ögonblick från Farmen som vi minns

Sedan säsong ett har programmet fortsatt att uppröra, förundra och roa tittarna – och det är långt ifrån omöjligt att den sextonde säsongen följer i de tidigare årens fotspår.

Vi har samlat några av de mest minnesvärda händelserna och deltagarna från åren som gått.

Farmen-Qristinas många vredesutbrott

Den första säsongen började minst sagt starkt, och en av deltagarna var Qristina Ribohn. Hon blev snabbt känd under epitetet ”Farmen-Qristina” och är än i dag en av de som är allra starkast förknippad med programmet. Hon kom senare tillbaka i säsongen som sändes 2003.

Qristina Ribohn är i dag 67 år och bor i Karlshamn.
Qristina Ribohn är i dag 67 år och bor i Karlshamn.

En annan sak som hon blev känd för var sin minst sagt barska ton och de vredesutbrott som kom med jämna mellanrum.

Annons

– Jag känner till mitt temperament och jag vet ju hur jag reagerar på falskspel och skitsnack och på lögner. Jag blir skogstokig, det är ju så det ryker om öronen på mig, säger hon i jubileumsprogrammet Farmen 20 år som sändes 2021.

Nu lever hon som pensionär i södra Sverige.

Erik Niva bluffade sig in i Farmen

I dag är han känd som en av landets främsta fotbollsjournalister, men första gången som svenska folket fick upp ögonen för Erik Niva var under säsong ett av Farmen.

I programmet framställde han sig som militant vegan och straight edge, och han var strikt emot slakt av djuren på gården. Något som naturligtvis skapade problem för de övriga deltagarna.

Det hela var dock en bluff. Erik Niva var under den tiden mediastudent på och infiltrerade Farmen för att visa hur dokusåpor inte förvrider sanningen för att skapa underhållning.

Annons

”Sanningen är något subjektivt, visst. Alla upplever en verklighet olika, och att fullständigt och korrekt sammanställa 12 personers agerande under 24 timmars realtid till 24 minuters tv är uppenbarligen omöjligt. Att göra sitt bästa för att försöka ge en så rättvis bild av en verklighet som möjligt är dock en sak. Att avsiktligt skapa en skev, vinklad och manipulerad pseudo-realitet är en helt annan. Det sistnämnda är vad jag tycker att dokumentärsåpor går ut på”, skrev han i en debattartikel efteråt.

Erik Niva har också skrivit flera böcker om fotboll.
Erik Niva har också skrivit flera böcker om fotboll.

Sedan många år tillbaka skriver Erik Niva för Sportbladet. Han har också den populära podcasten When we were kings och sitter med som studioexpert under Viasats fotbollssändingar.

Annons

Jan ”Blondie” Hammarlöf och Özcan Yildiz kastades ut efter matstöld

Radarparet ”Blondie” och Özcan blev bästa vänner när de medverkade i Farmen 2002. De kastades senare ut för att de stulit mat och de anklagades för att ha trakasserat och hotat andra deltagare.

De lade skulden på TV4 och menade att de bara ville göra bra underhållning.

– Vid ett tillfälle tredje veckan kom producenten fram till alla på Farmen och sa att de inte hade något bra material. Han tyckte att vi skulle bjuda mer på oss själva, och då gjorde vi det, sade Özcan till Aftonbladet i efterhand.

– Om de tyckte att vi spårade ur hade det bara varit för dem att samla oss och säga till oss att tagga ner. Då hade vi gjort det, tillade Blondie.

Blondie och Özcan blev så populära att de fick två kor uppkallade efter sig.
Blondie och Özcan blev så populära att de fick två kor uppkallade efter sig.

När Farmen firade 20 år återförenades duon i tv, och där berättade de om hur relationen mellan dem ser ut i dag.

Annons

– Vi har väl blivit som bröder kan man säga, fast vi är inte bröder. Vi har blivit väldigt tajta och det hoppas jag håller livet ut faktiskt, säger Blondie i programmet och Özcan fyller på:

– Vi har jättebra kontakt, vi ses 3-4 gånger per år.

Naken-Janne blev Sveriges kändaste nudist

Jan O. Jansson är för de flesta känd under smeknamnet ”Naken-Janne” som han erhöll under sin medverkan i Farmen 2003. Han är nämligen naturist och gick omkring utan kläder i varje avsnitt.

Det retade gallfeber på vissa deltagare, bland andra Lena Halldin som under säsongens finalfest valde att springa fram och vrida om hans könsorgan.

– Det var för att han skulle få känna ”njutningen” som vi har haft hela sommaren av att ha hans jävla ollon i ögonen, förklarade hon senare till Expressen.

2017 berättade Naken-Janne att han blivit politiker i Sverigedemokraterna.
2017 berättade Naken-Janne att han blivit politiker i Sverigedemokraterna.

2020 berättade han själv om händelsen till TV4.

– Det var finalfesten 2003 på Farmen och vi var festklädda allihopa där. Så var det någon som sa "kan du inte göra din show?", vilket var helikoptern med snoppen, säger han, och berättar att lyckas fälla in paket i tid och kom undan med en ”omvridning”.

Annons

– Det var ett bra försök, men jag klarade mig, och jag minns att jag var riktigt rädd där, säger Naken-Janne till TV4.

Av Jan O. Janssons Instagramkonto att döma lever han ut sin pension med mycket motion och friluftsliv.

Sebastian Dawkins kallades ”Farmen-diktatorn”

Det tog bara två avsnitt av säsongen 2003 innan Sebastian Dawkins kastades ut ur tävlingen efter att ha brutit mot reglerna och startat bråk.

Han kom dock tillbaka året därpå när Farmen Afrika sändes, men även där blev det problem. De övriga deltagarna menade att han utsatt dem för psykisk terror han liknades vid en diktator. Han lämnade även det programmet.

Sebastian Dawkins var också blev i realityserien Club Goa, som han också blev utkastad ifrån.
Sebastian Dawkins var också blev i realityserien Club Goa, som han också blev utkastad ifrån.

Enligt honom själv berodde det på att hans blivande fru gått bort i cancer, något som han berättade för Aftonbladet. TV4 har en annan bild, och menar att han bestämde sig för att lämna efter ett samtal med produktionen om hans beteende.

Annons

Louise Olsson dömdes för grötattack

2018 kastades Louise Olsson ut från Farmen efter att ha slagit till en annan deltagare, Kirsi Pärssinen, i huvudet med handen full av gröt.

Konsekvenserna slutade dock inte där. Hon åtalades och dömdes för ringa misshandel av tingsrätten. För det fick hon betala 7 000 kronor i skadestånd.

– Jag kände på mig att jag skulle bli dömd för någonting men jag trodde inte jag skulle få betala 7 000 kronor. Jag trodde det skulle bli något mindre, sade Louise Olsson till Expressen efter att domen kommit.

Grötattacken som ledde till skadestånd.
Grötattacken som ledde till skadestånd.

Hon erkände också sin handling.

– Det är dumt att försöka få det till att bli något annat när det är filmat, sade hon till Expressen.

I förhör uppgav Louise Olsson att hon känt sig mobbad under tiden på Farmen och att det till sist kokade över.

Foto: TT

Annons