Dessa skådisar vill vi se i tv-serien om kungahuset

Kronprinsessan Victoria och Hedda Stiernstedt

Kommer vi att se Hedda Stiernstedt i nya tv-serien om kungahuset? Som kronprinsessan Victoria eller kanske som drottning Silvia?

Foto TT

Det är ett stort hemlighetsmakeri kring vilka skådespelare som är tänkta till den nya tv-serien om kungahuset, som kommer att visas i TV4.
– Jag kan inte nämna några namn, men jag kan säga att intresset bland skådespelare är väldigt stort, förklarar manusförfattaren Åsa Lantz.
Här är namnen vi drömmer om i de olika rollerna!

Nyligen avslöjades den kittlande nyheten att det kommer en svensk motsvarighet till den omåttligt populära tv-serien The Crown. Det är alltså historien om det svenska kungahuset som ska dramatiseras i tv-formatet med arbetsnamnet Monarki som produceras för TV4 och Cmore. Serien kommer att skildra kung Carl Gustafs barndom och hans väg till tronen i de första två säsongerna. Sen hoppas vi förstås på fler säsonger och att vi också får följa med när kungabarnen växer upp.

Åsa Lantz som är manusförfattare menar att det inte är omöjligt. Hon berättar att idén om att göra något om kungahuset föddes för tio år sen, när hon började skriva på en roman om en fiktiv kung. Men hon körde fast, det blev inte som hon önskade och hon lade sitt synopsis åt sidan. För två år sen började hon tänka på det igen och bestämde sig för att det skulle bli en tv-serie – med utgångspunkt i vår nuvarande kungs historia.

Kung Carl Gustaf blir döpt.

En nyfödd Carl Gustaf med mamma prinsessan Sibylla, pappa kronprins Gustav Adolf, också kallad Edmund, och systrarna Margaretha, Désirée, Birgitta och Christina.

Foto: TT

– Kungens mamma Sibylla hade ett fascinerande människoöde som den en äldre generation känner väl till, men inte den yngre. Sibylla var tyska och gifte sig med Edmund under ett brinnande krig, hon var ung och naiv, och de var oerhört förälskade. De fick fyra döttrar, och det låg ju en förfärlig press på henne att få en pojke. Hon var en illa sedd tyska som bara födde döttrar. Så kommer till sist prinsen och bara ett år senare dör Edmund och hon blir änka på slottet med fem barn i ett land där hon inte är välkommen, närmast hatad. Vad skulle hon göra?

Serien tar avstamp i tiden strax innan att Carl Gustaf mister sin pappa, arvprins Gustaf Adolf, i en flygolycka 1947.

Hovets informationschef Margareta Thorgren har förklarat för Svensk Damtidning att hovet har känt till att manuset har planerats sedan några år tillbaka och de även har bidragit med relevant information.

Kung Carl Gustaf som liten.

Kung Carl Gustaf förlorade sin pappa som 1-åring.

Foto: TT

– Vad gäller frågor kring den dokumentära delen. Där har vi varit med. Naturligtvis vill man att den dokumentära delen ska vara så nära sanningen som möjligt och det har vi hjälpt till med, säger Margareta Thorgren.

På frågan om det finns en nervositet kring hur tv-serien ska mottagas av kungafamiljen svarar manusförfattaren Åsa Lantz:

Svenska ”The Crown”: Ny tv-serie om kungen spelas in

– Jag försöker att inte tänka på det så mycket, mer än att när jag har skrivit andra historier, så vill jag göra det så varsamt som möjligt men ändå ligga så nära verkligheten som det går utan att börja fega – för det blir ju inte spännande. Jag har inget intresse av att skriva en spekulativ historia, syftet med historien är att vara så nära sanningen som det går.

Åsa Lantz har tidigare skrivit manus till tv-serien Selma om Selma Lagerlöf och med Helena Bergström i huvudrollen.

Joel Kinnaman är en favorit

Vem som kommer spela kungen är inte bestämt men hon nämner själv att hon har haft Joel Kinnaman i tankarna under skrivandet.

–På många vis passar han inte alls, han är lång och stor och inte jättelik vår kung, men det är något med hans raka nacke... Dessutom är han en oerhört bra skådepelare.

Åsa Lantz avslöjar att rekryteringsprocessen pågår för fullt men hon kan inte nämna några eventuella namn.

Det dolda budskapet i nya bilden på prinsessan Estelle

– Men jag kan säga att intresset bland skådespelare är stort!

Än så länge får vi hålla oss till tåls och kan roa oss med att gissa vilka som kommer dyka upp i tv-serien:

Kung Carl Gustaf

Kung Carl Gustaf som ung.

Foto: TT

Adam Lundgren från Vår tid är nu.

Adam Lundgren är en klockren kung.

Foto: TT

Kungen som ung: Adam Lundgren

Adam Lundgren som de flesta förknippar med karaktären Peter Löwander i Vår tid är nu har den där perfekta blandningen av gravallvar och lite full i fan, precis som en ung Carl Gustaf. Och dessutom är han väldigt rak i nacken. Adam Lundgren har tidigare synts i en av huvudrollerna i dramat Torka aldrig tårar utan handskar och knep även huvudrollen som Sveriges popkung i Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg. Nu är det dags att axla rollen som den riktiga kungen!

Kungens mor, prinsessan Sibylla: Julia Dufvenius

Julia är känd som en av våra stora Dramatenskådespelare men som vi på senare år också kunnat se i tv-serier som Heder, Sjölyckan och Fartblinda. Med sin grace och breda repertoar är hon klockren som prinsessan Sibylla!

Prinsessan Sibylla hade ett fascinerande livsöde.

Prinsessan Sibylla hade ett fascinerande livsöde.

Foto: B. Movin Hermes/ TT

Julia Dufvenius som prinsessan Sibylla.

Julia Dufvenius är perfekt som prinsessan Sibylla.

Foto: TT

Kungens syster, prinsessan Christina: Amanda Jansson

Stjärnskottet Amanda Jansson, som precis slagit igenom stort i polisserien Tunna blå linjen är på pricken lik den unga prinsessan Christina. Hon är helt enkelt som gjord för rollen!

En ung prinsessan Christina.

En ung prinsessan Christina.

Foto: TT

Amanda Jansson från Tunna blå linjen.

Skådespelaren Amanda Jansson från Tunna blå linjen och prinsessan Christina är lika som bär.

Foto: Carolina Romare/SVT

Drottning Silvia som ung: Alicia Vikander

Vem passar väl bättre i rollen som unga drottning Silvia än vår superstjärna Alicia Vikander. Hon har ju förutom stjärnglans dessutom redan erfarenhet av att tolka rollen som drottning, i filmen A royal affair där hon gestaltar Caroline Mathilde, som gifte sig med sin kusin, kung Kristian VII av Danmark. I rollen som den äldre versionen av Silvia gissar vi på Suzanne Reuter eller Lena Olin.

Drottning Silvia

En ung drottning Silvia.

Foto: TT

Alicia Vikander som drottning Silvia?

Alicia Vikander som drottning Silvia?

Foto: TT

Skulle det vara så att Alicia Vikander är upptagen med att spela in filmer i Hollywood så är skådespelaren tillika Bill Skarsgårds bättre hälft Alida Morberg ett strålande alternativ. Vi såg henne nyligen briljera som överklassmamma i Amningsrummet.

Och Bill Skarsgård är, sin höjd över havet till trots, en annan kandidat som man måste medge är spännande, i rollen som kungen. Det är ju dessutom alltid extra kittlande när ett kärlekspar spelar mot varandra.

Alida Morberg och Bill Skarsgård.

Kärleksparet Alida Morberg och Bill Skarsgård är inte så dumma som kungaparet?

Foto: TT

Kronprinsessan Victoria: Hedda Stiernstedt

Vi saknar strålande Hedda Stiernstedt i tv-rutan när vi inte längre får följa Nina Löwanders dramatiska vardag i Vår tid är nu . Tänk om vi istället kunde få se henne gestalta vår blivande drottning i Monarki – vilken dröm! Vi håller tummar och tår. Det är inte omöjligt att hon också är tänkt i rollen som drottning Silvia. Den som lever får se

Kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan Victoria.

Foto: TT

Hedda Stiernstedt

Vi hoppas på att få se Hedda Stiernstedt i tv-serien om kungahuset.

Foto: TT

Prinsessan Madeleine: Alva Bratt

En nykomling på skådishimlen men ack så perfekt i rollen som en ung Madeleine. 21-åriga Alva Bratt har vi kunnat se som influencern Felicia i SVT-serien Eagles. En roll i Monarki kunde bli hennes stora genombrott. Vi hoppas starkt på Alva!

Prinsessan Madeleine som 21-åring.

Vi hoppas prinsessan Madeleine dyker upp i nya tv-serien.

Foto: TT

Alva Bratt

Nykomlingen Alva Bratt passar i rollen som prinsessan Madeleine.

Foto: Stockholm Filmfestival

Prins Carl-Philip: Martin Wallström

Vi är vana att se honom som polisen Josef Eriksson i Beck-filmerna. Han har också synts i den hyllade amerikanska tv-serien Mr Robot. Nu är det det dags för Martin Wallström att hoppa i prinsmunderingen. Med ett par bruna kontaktlinser och lite mer skägg är han som klippt och skuren.

Prins Carl Philip.

Prins Carl Philip.

Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset

Martin Wallström

Från Beck till Monarki – med bruna kontaktlinser och lite mer skägg är Martin Wallström som klippt och skuren som prins Carl Philip.

Foto: TT

Ny bild på gravida Sofia – visar upp magen på Sophiahemmet

Meghan Markle och prins Harrys hyllning till Diana i gravidavslöjandet