Det gör skådespelarna i Vi på Saltkråkan idag

Maria Johansson spelade Tjorven Grankvist i serien Vi på Saltkråkan från 1964. Louise Edlind-Fridberg spelade Malin Melkersson.

Foto: Stefan Nilsson och Hans Runesson/TT

Vi på Saltkråkan är en av alla Astrid Lindgrens älskade verk. Serien spelades in 1964 så Maria Johansson som spelade Tjorven har alltså blivit 65 år – så här gick det för henne och andra skådespelare i serien efter succén!

2021 står det klart att Vi på Saltkråkan spelas in i en nutida tappning, utifrån Astrid Lindgrens originalmanus. Det är tänkt att bli den första i en rad av uppdaterade versioner av Astrid Lindgrens klassiker, har SVT meddelat.

Det har gått 57 år sedan serien i tio delar hade premiär och flera av skådespelarna har avlidit. Däribland skådespelaren Torsten Lilliecrona som spelade farbror Melker. Han avled år 1999 när han var 78 år gammal. Även skådespelarna Bengt Eklund och Eva Stiberg som spelade Tjorvens föräldrar, Nisse och Märta Grankvist, har gått bort. Tommy Johnson som spelade läraren och Malins beundrare hittades död i sin lägenhet år 2005.

Det gör "Tjorven" från Saltkråkan idag

Foto: Stefan Nilsson och TT.

Maria Johansson slog igenom som pratglada Tjorven när hon var åtta år. Hon utbildade sig på teaterhögskolan och blev sedan Stockholms dramatiska högskolas första doktorand. Hon gjorde flera roller både på film och i tv-serier, men i slutet av 90-talet fick hon nog.

– Tills jag till slut blev så innerligt trött på detta att bli granskad och bedömd vad jag än gjorde i mitt yrke. Tänkte ibland att ”sitt inte där och glo på mig när jag jobbar”!, har hon tidigare sagt i en intervju med Allers.

Det gör ”Tjorven” Maria Johansson idag

Maria har även varit regissör och är professor i konstnärlig forskning vid Stockholms dramatiska högskola.

Det gjorde "Malin" efter Saltkråkan

Foto: Lennart Edling/TT och Hans Runesson/TT.

Malin Melkersson axlade mammarollen i familjen Melkersson – hon var alltså änklingen farbror Melkers dotter i serien. Malin spelades av skådespelaren Louise Edlind Friberg. Efter Vi på Saltkråkan spelades fyra biofilmer in, som utelämnade de större barnen och istället kretsade mer kring Skrållan. Louise spelade Malin även i de filmerna.

Hon fortsatte sedan som skådespelare och var bland annat med i amerikanska filmen Le Mans där hon spelade mot Steve McQueen. Hon har även varit med i nästan 600 avsnitt av tv-serien Vänner och fiender som gick mellan 1996 och 2000 på TV3 och Kanal 5.

Louise har också varit en aktiv politiker. Hon var riksdagsledamot för Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) och ledamot i Kulturnämnden i Stockholm mellan 2003 och 2006.

"Pelle" från Saltkråkan blev journalist

Foto: Gunnar Lantz/TT och Pontus Lundahl/TT

Lille Pelle var en riktig djurvän och Tjorvens bästa kompis i tv-serien och de efterföljande filmerna. Men Stephen Lindholm som spelade Pelle la sedan av med skådespeleriet. Sedan mitten på 80-talet har han varit journalist på tidningen Kommunalarbetaren.

"Stina" från Saltkråkan blev frisör

Skådespelare från "Vi på Saltkråkan" med författaren Astrid Lindgren. Från vänster: Urban Strand, Bitte Ulvskog, Stephen Lindholm, Astrid Lindgren med Kristina Jämtmark i famnen och Maria Johansson, på soffans armstöd sitter Lillemor Österlund, bakom soffan ses Louise Edlind Friberg.

Skådespelare från "Vi på Saltkråkan" med Astrid Lindgren. Från vänster: Urban Strand, Bitte Ulvskog, Stephen Lindholm, Astrid Lindgren med Kristina Jämtmark i famnen och Maria Johansson, på soffans armstöd sitter Lillemor Österlund, bakom soffan ses Louise Edlind Friberg.

Aftonbladet/TT

I Saltkråkan berättade Stina ofta vad som hände ”hemma på vår gata i stan”. Hon spelades av Kristina Jämtmark som likt Stephen Lindholm la av med skådespeleriet efter Saltkråkan. Hon blev istället frisör som sin pappa, och senare började hon arbeta som receptionist.

"Freddy" och "Teddy" lämnade skådespeleriet

2015 när Polisen i Norrköping hade pressträff med anledning av att de fyra upphittade kroatiska valparna i Norrköping har fått nya ägare. Tre av de nya ägarna är med på träffen. Med också Fredrik Kliman, presstalesman på Polisen samt Lillemor Wodmar, Djurskyddsföreningen, som bekostat omhändertagandet av valparna.

Lillemor Wodmar i sitt jobb på Svenska Djurskyddsföreningen.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Freddy och Teddy var Tjorvens oskiljaktiga storasystrar i Vi på Saltkråkan. Bitte Ulvskog som spelade Freddy utbildade sig till revisor och Lillemor Wodmar, tidigare Österlund, blev veterinär. Hon har varit generalsekreterare på Svenska djurskyddsföreningen och ordförande i samma förening. 2016 utnämndes hon till hedersdoktor vid Svenska lantbruksuniversitetet.

"Johan" och "Niklas" gick olika vägar efter Saltkråkan

Svensk biblioteksförening har seminarium om barnboken och delade bland annat Nils Holgersson-plaketten i Kulturhuset, tisdagen 20 november 2001. Här delade skådespelaren Björn Söderbäck ut priset till Janne Lundström.

Björn Söderbäck som spelade Pelles bror Johan har fortsatt som skådespelare.

Foto: Mark Earthy/TT

Björn Söderbäck som spelade en av Pelles bröder har fortsatt att verka inom film och teater både som skådespelare, manusförfattare och regissör. Urban Strand spelade Niklas som var bror till Pelle och Niklas i serien. Han blev marknadschef.

Källor: Expressen, allas.se.

Vem är du av Astrid Lindgrens karaktärer?

Nu ska Astrid Lindgrens originalmanuskript tydas: ”Bara krumelunser”