Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Det här är Kate och Williams nya titlar efter drottningens död

09 sep, 2022 
Simon Nilsson Larsson
Simon Nilsson Larsson
Kate och William
Nu när drottning Elizabeth II har gått ur tiden kommer rollerna i det brittiska hovet att stuvas om.
Det här blir prins William och Kate Middletons nya titlar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I torsdagskväll kom det sorgliga beskedet att drottning Elizabeth II gått bort, 96 år gammal. Hon satt 70 år på tronen, vilket gör att hon var den regent som suttit längst i Storbritanniens historia.

Hennes son och efterträdare, kung Charles III, utlyste under fredagen landssorg som kommer sträcka sig till sju dagar efter begravningen.

Den tidigare prinsen är inte den enda som får en ny titel efter Elizabeths död. Hans fru Camilla, tidigare hertiginna av Cornwall, blir ”queen consort”, eller drottninggemål.

Se också: Drottning Elizabeth II är dödBrand logo
Se också: Drottning Elizabeth II är död

Tar över Charles och Camillas titlar

Dessutom har drottningens barnbarn prins William och hans fru Kate Middleton fått nya titlar. De uppdateras från hertig och hertiginna av Cambridge till hertig och hertiginna av Cornwall och Cambridge.

Annons

De har redan hunnit uppdatera sina sociala medier och använder sig nu av just hertig och hertiginna av Cornwall och Cambridge som användarnamn.

Paret väntas också ta över kung Charles och Camillas titlar som prins och prinsessa av Wales. William är nu tronarvinge. Men titeln övergår inte automatiskt, utan kungen måste bevilja det hela.

De kan också få fler titlar, som earl och grevinna av Chester. Dessutom blir Kate hertiginna av Rothesay i Skottland, en titel som tidigare tillhörde Camilla.

Kungens första ord om Elizabeths död

Det var under torsdagen som det brittiska hovet meddelade att drottningens tillstånd försämrats.

”Drottningens läkare är oroade över hennes majestäts hälsa och har rekommenderat att hon hålls under medicinsk uppsikt”, skrev Buckingham palace i ett pressmeddelande.

Och senare under kvällen, klockan 19.30 svensk tid, kom dödsbeskedet.

”Drottningen dog fridfullt på Balmoral under eftermiddagen”, skrev hovet i ett uttalande och forsätter:

”Den tillträdande kungen och drottningen kommer att stanna på Balmoral i kväll och kommer att återvända till London i morgon.”

Charles gav också ett uttalande under kvällen.

”Vi sörjer djupt bortgången av en uppskattad suverän och en mycket älskad moder. Under den här perioden av sorg och förändring kommer min familj och jag att tröstas och upprätthållas av vår kunskap om den respekt och djupa tillgivenhet som drottningen åtnjöt så brett”, sade han.

Foto: TT

Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll påBrand logo
Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på
Annons