Det svenska popundret: Hur bra koll har du på våra stjärnor?

Per Gessle och Marie Fredrikson uppträder som Roxette.
Foto: TT
Vem var den första svenska artisten som lyckades ta sig in på den amerikanska topplistan? Hur kunde Roxette nå genom bruset och vad är det som gör svenska band ”big in Japan”? Det, och mycket annat, svarar tv-serien Det svenska popundret i SVT på.

Nästan hälften tittar på surfplattan samtidigt som tv:n

Sverige har genom åren levererat ett pärlband av popartister och sånger. ABBA är fortfarande så stora att de kan turnera som hologram och konserter med Roxette drar massor i Sydamerika. Samtidigt gör svenska popsmeder och producenter låtar åt internationella artister i det yppersta eliten. Justin Timberlake, Ariana Grande, Lady Gaga, Taylor Swift. Alla har de sjungit svenskt.

Där finns en tydlig historisk tråd från Denniz Pop till Max Martin och Cheiron-studion.

Svaret på vad det beror på är inte helt lätt att klarlägga. Är det den kommunala musikskolans lektioner i blockflöjt som ligger bakom Sveriges popsound eller är det något i morgongröten?

Det svenska popundret förklarar framgången

Martin "E-Type" Ericsson och Denniz Pop smidde guld i studion. Foto: TT

Det svenska popundret i SVT ger en gedigen bakgrund till utvecklingen och bjuder, i förbifarten, på godbitar som kanske inte var allmänt kända tidigare.

Här får man bland annat hänga med på Kikki Danielssons countrykarriär i Nashville långt innan Jill Johnson bokade in sin veranda. Kikki får stadens nycklar, har en egen countryshow på tv och introducerar joddling till dragspel. Ett grepp som hon förklarar med att hon hade tappat rösten och behövde improvisera fram en lösning på stående fot.

En genomgående cliffhanger i programmet handlar om vilken svensk artist som var först på den amerikanska topplistan. Är det ABBA, Roxette eller Björn Skifs?

Svaret visar sig vara mer hemvävt än så.

1964 nådde Siw ”Siwan” Malmkvist plats 1958 på listan 1964 med singeln Sole, sole. En duett med italienaren Umberto Marcato.

Siw Malmkvist populär i Tyskland

I extramaterialet får man också veta att Siw Malmkvist är en av våra mest spridda röster som har spelat in musik på nio olika språk. Speciellt tyskarna tog henne till sitt hjärta.

– Jag var ju dönervös hela tiden, jag kunde ju inte ett ord tyska, säger Siw Malmkvist i extramaterialet till serien.

Siw Malmkvist i Swedish music hall of fame.
Siw Malmkvist valdes in i Swedish music hall of fame 2016. Foto:TT

Här berättar hon också om hur hennes tyska medarbetare skämtade med henne inför en live-inspelning med låten Wenn du Noch Trämmen kann och föreslog att hon skulle byta ut Trämmen mot Bumsen.

Siw Malmkvist anade dock oråd när hon märkte hur roligt medarbetarna tyckte ordet var och höll sig till originalet.

–Det var tur jag inte sjöng det i direktsändning. Då hade det inte blivit någon karriär i Tyskland.

Allt du behöver för en mysig Melodifestivalkväll i soffan

Björn Skifs sköt upp USA-turné

Det svenska popundret är full av den typen av händelser. Bananskal som skulle kunna ändrat historiens riktning.

Vad hade till exempel hänt med Björn Skifs karriär om han hängt på succén med Hooked on a feeling när amerikanarna ringde första gången istället för att tröska igenom de svenska folkparkerna en sommar först?

Och vad hade hänt om Johan ”Shellback” Shuster inte hade haft någonting att spela in på när han fick idéerna till vad som skulle bli Maroon 5:s Moves like jagger på biltvätten?

Inget vet men det svenska popundret rullar på och har hälsan.

När sänds Det svenska popundret på SVT?

Det svenska popundret sänds i SVT 1 på onsdagar. Samtliga 6 delar finns på SVT Play.

Quiz: Vad kan du om svensk pop?

Gör vårt kluriga quiz nedan och testa dina musikkunskaper.