Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Drottning Margrethe – en färgstark konstnär och farmor fyller 80

16 apr, 2020 
https://image.allas.se/image-204547?imageId=204547&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=66.67&x=0&y=6.19
Anette Bülow
Officiella födelsedagsporträttet på Danmarks drottning på stol utomhus framför träd.
Drottning Margrethe fyller 80 år. Foto:
Danska dronningen fyller 80 år!
Halvsvenska Margrethe är populär som få och jobbar fortfarande för fullt – hon har inga planer på pension.
På fritiden målar hon tavlor och försöker hinna med de åtta barnbarnen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Videon kunde inte hittas

Den 9 april 1940 invaderade tyska trupper Danmark och nazisternas ockupation som varade i fem år inleddes. En vecka senare, den 16 april, föddes Margrethe på Amalienborgs slott i Köpenhamn.

Hon var en ljuspunkt i en mörk tid och ett efterlängtat första barn till kronprinsparet Frederik och Ingrid. Den danske tronföljaren och svenska prinsessan Ingrid, dotter till Gustaf VI Adolf, hade gift sig i Stockholm fem år tidigare.

Drottning Margrethe vinkar glatt, insvept i en cape med pälskant, efter att ha lämnat en bil.
Alltid färgstark och uttrycksfull – danska dronningen. Foto: TT

– Det betydde verkligen någonting för mor och far att de blev föräldrar samtidigt som olyckorna vällde in över landet. De fick något mer än enbart katastrofen att tänka på, har Margrethe sagt i intervjuer.

Annons

Dronningen kallas Daisy

Den lilla prinsessan fick sitt namn efter sin mormor, den svenska kronprinsessan Margareta, som ju tragiskt gått bort bara 38 år gammal 1920. Margrethe fick också samma smeknamn – Daisy.

Ingrids storebror Gustaf Adolf blev sedan pappa till vår nuvarande kung och Carl XVI Gustaf och Margrethe II är ju kusiner. De danska och svenska kungahusen är tätt sammanflätade och umgås även privat.

Andra världskriget förmörkade Margrethes första år, även om föräldrarna försökte skydda henne från hemskheterna har hon senare berättat att hon har minnen av flyglarm, skyddsrum och bombningar.

Ett lyckligare minne är fredsdagen 1945 då Margrethe kunde se glada och hurrande köpenhamnare genom slottsfönstret och själv fick fira med en lemonad. Året innan, 1944, blev hon storasyster till Benedikte och 1946 föddes ännu en syster, Anne-Marie.

Annons

Först som tonåring blev hon kronprinsessa

På somrarna åkte de ljuslockiga prinsessorna över Öresund och hälsade på morfar Gustaf VI Adolf och kusinerna Hagasessorna på slottet Sofiero, utanför Helsingborg.

Suttit 48 år på tronen

När Margrethe föddes var det ingen som tänkte att hon skulle bli drottning eftersom Danmark inte hade kvinnlig tronföljd.

Frederik och Ingrid fick bara döttrar och Frederiks yngre bror prins Knud skulle egentligen tagit över kronan, men 1953 ändrades lagen så att även flickor kunde ärva tronen.

Som nybliven tonåring fick Margrethe börja förbereda sig inför att en dag ta över som Danmarks drottning.

Nu är hon den danska monark som suttit näst längst på tronen – drygt 48 år – Kristian IV innehar rekordet på över 59 år.

Hon gick i privatskola i Köpenhamn och tog studenten som privatist 1959. Sedan följde högre utbildning både i Danmark och utomlands. Margrethe har bland annat studerat filosofi och statsvetenskap i Danmark, Frankrike och England. I England studerade hon även arkeologi – intresset för ämnet delade hon med sin morfar och hon följde med honom på utgrävningar i Italien.

Annons

Kanske hade Margrethe blivit arkeolog om hon fått välja yrke fritt. Drottningen talar fyra språk förutom danska – svenska, engelska, franska och tyska.

Gifte sig med Henri de Monpezat

1965 träffade Margrethe den franske greven och diplomaten Henri de Monpezat på en middag i London.

Två år senare gifte de sig vid ett välbevakat bröllop i Holmens kirke i Köpenhamn och Henri blev prins Henrik.

Tavla målad av drottningen i blå och gröna toner.
Målning av Drottning Margrethe. Foto: TT

Sedan kom sönerna; kronprins Frederik 1968 och prins Joachim 1969.

När hennes pappa Frederik IX gick bort i januari 1972 blev Margrethe drottning och tog valspråket Guds hjälp, folkets kärlek, Danmarks styrka.

Annons

Även om Margrethe tillträdde i en tid då monarkin ifrågasattes har hon genom åren blivit en högt respekterad och mycket populär drottning. Hon ses som rätt kvinna på rätt plats; bildad, konstnärlig och engagerad för Danmark.

Margrethe är majestätisk som få och parant i sina eleganta aftonklänningar, tycker danskarna, som uppskattar drottningens färgstarka klädsmak.

Dronning och konstnär

Vid sidan av sitt arbete som drottning och statsöverhuvud har Margrethe alltid haft ett stort konstnärligt intresse.

Hon har tecknat och målat, illustrerat barnböcker, skapat kostym och scenografi till baletter och teaterpjäser, samt designat och broderat mässhakar och biskopskåpor till flera kyrkor. Hon har haft utställningar både i Danmark och utomlands.

Hon beskrivs som en intellektuell känslomänniska och säger själv att hon är pratglad, ostrukturerad och har beslutsångest. Hon gillar havregrynsgröt och dricker gärna ett glas rosévin till lunchen.

Annons

Margrethe är engagerad i klimatfrågor, går ofta på opera och balett, uppskattar rosor och läser mycket, helst i sängen varje kväll. Två favoriter är H C Andersen och Karen Blixen, som hon läser om och om igen.

Har fått skål uppkallad efter sig

Färgglada Margretheskålaar.

Margrethes farbror Sigvard Bernadotte 1954 tillsammans med Acton Bjørn designade en serie skålar i melamin som uppkallades efter Margrethe. De populära Margrethe-skålarna är fortfarande i produktion.

Drottningen har åtta barnbarn, men erkänner i intervjuer att hon inte är världens bästa farmor. Hennes arbete tar mycket tid, hon är inte den kramiga typen som bakar bullar och stickar till barnbarnen.

Blev änka 2018

2018 blev Margrethe änka när Henrik gick bort efter en tids demenssjukdom. De var gifta i drygt 50 år och tomrummet efter maken blev stort. Margrethe har sagt att visst gick det upp och ner i deras äktenskap precis som i många andras, men på det stora hela var de lyckliga tillsammans.

Annons

– Du har utvidgat min värld och berikat mitt liv långt mer än vad jag kunde föreställa mig var möjligt i ett äktenskap, har Margrethe sagt i ett tal till prinsen. Trots att drottningen nu fyller 80 år har hon inga planer på att pensionera sig, för henne är drottningrollen på livstid.

Att abdikera som några av hennes europeiska kollegor har gjort är inte aktuellt har hon klargjort tidigare.

Om sitt eftermäle har Margrethe sagt att hon skulle bli glad om det formulerades såhär: ”Hon var den hon var! Hon fick någonting ut av sin talang. Och hon var inte helt omöjlig som drottning – och som konstnär.”

Drottning Margrethes barnbarn

Danska drottningens familj vinkar från balkongen.

Danska drottning Margrethe har åtta barnbarn:

  • Nikolai, född 1999
  • Felix, född 2002
  • Christian, född 2005
  • Isabella, född 2007
  • Henrik, född 2009
  • Vincent, född 2011
  • Josephine, född 2011
  • Athena, född 2012
Annons