Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Drottningens hemska upplevelse på Nobel – berättar själv om dramat

10 dec, 2020 
Johanna Lejon
Drottning Silvia som minns tillbaka på händelsen kring Briljantdiademet på nobelfesten.
Ingen anade någonting, men drottningen mådde inte alls bra. I SVT:s program ”Kungliga smycken” berättade Silvia i våras om dramat på Nobelfesten 1976. Och det hela berodde på diademet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ja, det stämmer faktiskt! Drottning Sofias diadem handlade det om, närmare bestämt, eller Briljantdiademet som det också kallas (på engelska går det under namnet Nine prong tiara).

Prinsessklänningarna på nobelbanketten de senaste fem årenBrand logo
Prinsessklänningarna på nobelbanketten de senaste fem åren

Silvia bar diademet den 10 december 1976. Då hon gick på Nobelfesten för första gången – som Sveriges drottning. Dessutom var hon gravid, och väntade lilla Victoria.

Drottning Silvia iklädd det omtalade huvudsmycket Briljantdiademet – eller nine prong tiara.

– Det är ett mycket vackert diadem. Men det är väldigt svårt att bära. Det är tungt och det är stelt och det måste passa huvudet perfekt och precist, eftersom det är framtungt, annars tippar det, berättar drottning Silvia i Kungliga smycken.

Annons

– Vi fick arbeta hårt för att få diademet att passa och att sitta kvar i mitten. Det passade inte riktigt min huvudform, men vi gjorde det vi kunde. Björn Axén (drottningens dåvarande frisör reds. anm.) fäste det med nålar.

Drottning Silvia i gul klänning och Briljantdiademet på nobelfesten.
Prince Bertil, Queen Silvia, king Carl XVI Gustaf, princess Lilian Nobel Prize, Stockholm Concert Hall, 1976-12-10 (c) Charles Hammarsten / IBL

Och nålarna, och diademet, ställde till en del problem…

– Jag trodde att jag skulle svimma! Middagen är ju så lång, och diademet blev tyngre och tyngre. Svårare och svårare att bära. Det tryckte sig in i huvudet. Jag hade SÅ ont i huvudet. Jag kommer i håg att prins Bertil såg att något var fel. Han böjde sig fram emot mig och frågade ”mår du bra?”, berättar drottningen.

Annons
Briljantdiademet används då och då av drottning Silvia.

Drottningen svarade då att det handlade om diademet och Bertil uppmanade henne att ta bort nålarna.

– ”Det kan man inte göra” sa jag. ”Med tv-inspelning och allt”. Men han sa ”gör det” och jag lirkade och låtsades pilla med håret och så tog jag bort nålarna.

Men när drottningen kom hem upptäckte hon något.

Drottning Silvia fotograferas med Briljantdiademet på.

– När jag tog av diademet så hade det arbetat sig in i mitt huvud. Men kunde lägga ett finger där. Det gjorde väldigt väldigt ont.

I dag har man, hovjuvelerare W.A Bolin, dock ändrat på diademet och förlängt det, så att det inte längre är så framtungt.

– Nu är det anpassat efter mitt huvud så det är inga problem längre. Men när jag bär det tänker jag på den här händelsen. Så det här diademet berättar sin historia på ett annat sätt, säger drottningen med ett leende.

Annons