Dyrbara halsbandet Victoria vägrar sätta på sig

Kronprinsessan Victoria.

Foto: TT

Det finns smycken (inte bara diadem!) vi inte kommer att se Victoria i. Inte än på flera år. Ädeltopaserna, exempelvis. Men varför? Jo, den finns en förklaring....

De kungliga smyckena är minst sagt fascinerande. Givetvis på grund av att de är oerhört vackra, och ovärderliga, men också på grund av smyckenas historia. Smyckena berättar en historia: om Sverige och världen, och om de kvinnor (och män!) som genom historien har burit dem.

5 saker du kanske inte visste om kronprinsessan Victoria
Slå på ljud

Den svenska kungafamiljen delar på de allra flesta av smyckena, vilket ju resulterar att vi ofta ser dem i samma smycken, men vid olika tillfällen. Prinsessan Sibyllas diadem exempelvis, det är flitigt använt av både drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prinsessan Christina.

Madeleine

Prinsessan Madeleine på Victorias bröllop 2010, iförd Prinsessan Sibyllas diadem.

Men visst finns det smycken som är mer personliga. Prinsessan Lilians vackra diadem är ett av dem, det bar Victoria exempelvis på prinsessan Madeleines bröllop – bara månader efter att Lilian gått bort.

Victoria

Victoria i Prinsessan Lilians diadem, 2013.

Ett annat exempel är de riktigt stora, maffiga, mer drottninglika, diademen, till exempel. De bär BARA drottningen. Och förklaringen är enkel.

– Det finns smycken som är för mamma, inte för mig. Det är några av de stora, mer drottninglika. De ska inte jag bära – i dag, har kronprinsessan Victoria själv sagt om saken, i programmet Kungliga smycken på SVT.

Silvia 1976

Silvia första gången hon bar ädeltopaserna, vid den första officiella fotograferingen 1976. Fotona är tagna av Lennart Nilsson.

Det hela är riktigt rörande, inte sant? För visst kommer det en tid då vi kommer att få se Victoria i dessa smycken…

Men det är inte bara diademen det handlar om. Ett annat smycke vi inte kommer att få se Victoria i innan den dag hon blir Sveriges drottning är ädeltopaserna.

Silvia

Silvia i det vackra Kröningsdiademet och ädeltopaserna, juni 2010.

De glittrande ädeltopaserna kan vara drottningens absolut glammigaste smycken. De är rosa, de är ryska – och de är från 1800-talet! Kungens mamma prinsessan Sibylla älskade dem också och när hon ville ha något matchande att ha i öronen, så gjorde hovjuveleraren örhängen av halsbandets yttersta kläppar.

Sibylla

Sibylla i ädeltopaserna, Nobel 1962.

Garnityret består ursprungligen av ett halsband, brosch och ett corsage gjorda i briljanter och rosa ädeltopaser. Och så örhängena då, som gjordes senare.

Silvia

De maffiga rosa ädeltopasgarnityret.

Och hela historien då? Ja, vi vänder oss till Wikipedia… Änkekejsarinnan Maria Fjodorovna beställde smyckena till dottern Maria Pavlovna som gåva när hon födde dottern Augusta. Augusta fick i sin tur smyckena i arv eller gåva 1829 då hon gifte sig med den blivande kejsaren Vilhelm I av Tyskland.

Och sedan? Ja, då kejsarparets dotter Louise ingick äktenskap med Fredrik I av Baden 1856 kom ädeltopaserna till Karlsruhe. År 1923 ärvde sedan Sveriges drottning, Victoria, sin mormorsmors smycken. Och nu bär vår Silvia dem.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna

Läs också: Så såg drottning Silvia ut som ung – se bilderna här