Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Edward Bloms kritik mot svenskarna: Vill inte se tacos på julbordet

06 dec, 2022 
Tv-profilen och matfantasten Edward Blom håller hårt om de historiska jultraditionerna.
I en ny intervju uttrycker han, med bestörthet, hur han beskådat rätter som tacos och sushi på julbord i svenska hem.
– Det är jag helt emot, konstaterar den kritiska experten bekymrat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 saker du vill veta om Edward BlomBrand logo
6 saker du vill veta om Edward Blom

Tv-profilen Edward Blom har många strängar på sin lyra. Han är bland annat arkivarie, gastronom, programledare, kock och författare. Dessutom syns han ofta utbilda och underhålla svenska folket kring vett och etikett i diverse tv-sammanhang, där han bjudits in som gäst under åren.

Den 52-åriga mångsysslaren har även testat lyckan i Melodifestivalen och släppt ett antal uppskattade låtar. Bland annat låten Nu lagar vi julen, som gått och blivit lite av en favorit för många i adventstider.

Nu uttrycker sig Edward om tankarna kring det svenska julfirandet. Bland annat riktar han kritik mot en del moderna traditioner som letat sig in i de svenska hemmen.

Annons

Därför julpyntar Edward Blom sent i december

Edward berättar, i en ny intervju med Hänt, att juletider hör till de mest hektiska tiden på året för honom personligen. Detta då mycket jobb ansamlas under advent och december månad.

Edward är expert på julen och har stenkoll på traditionerna ur ett historiskt perspektiv. Han är dock inte sen att påpeka att adventfirande och julfirande alltjämt växt ihop under åren. Något han är kritisk till.

– Jag tycker ju att det är väldigt konstigt att folk börjar fira tidigare och tidigare. Att det finns folk som sätter upp granar redan första december. Man borde skilja mer på advent och jul, förklarar han för tidningen och fortsätter:

– För 25 år sedan var det ingen människa som blandade ihop dem, alla visste att på advent satte man upp adventsstjärnor. Sedan kommer julen med julafton och då är det granar och tomtar. Men nu har de yngre blandat ihop jul och advent och nästan så fort allahelgona är över så brakar de på.

Edward och hustrun Gunilla tillsammans med de gemensamma barnen Melchior, Wilhelmina och Zacharias på röda mattan år 2019.
Edward och hustrun Gunilla tillsammans med de gemensamma barnen Melchior, Wilhelmina och Zacharias på röda mattan år 2019.

Själv menar han att det finns fler fördelar att skilja dem åt, eftersom att man på så sätt förlänger allt det härliga med julen.

Annons

I familjen Blom åker julpyntet inte upp förrän mycket sent i december och sitter uppe fram till tjugondag knut.

– Det tråkiga när man börjar för tidigt, är ju att man också slutar för tidigt. Det slutar ofta redan efter nyår när folk börjar ta bort allting. Då får man jättetråkiga veckor där i januari, när man förut fortfarande hade julfirande. I stället är det grått och kallt och tråkigt i flera veckor.

Edward Bloms kritik mot svenskarna: Vill inte se tacos på julbordet

Edward Bloms juldänga som vi tidigare nämnt, Nu lagar vi julen, refererar till de utrotningshotade traditionerna kring julbordet och den tillhörande juldrycken, som varje år hamnar i skymundan av ”nymodiga senastioner”.

– Jag skulle inte vilja ha någonting som inte har med jultraditioner och göra vare sig i Sverige eller något annat land, det är jag helt emot. De flesta typer av mat ska ju inte vara där, säger han till tidningen och poängterar att han själv satsar på de klassiska tillbehören, säger han till tidningen.

Han ställer sig också kritisk mot en del oväntade rätter som letat sig in i några progressiva svenskars julfiranden.

– Men tacos till exempel, eller sushi, som inte har med julen att göra... det hör inte hemma där, konstaterar han.

Foto: Jessica Gow/TT

Annons