Elin Kjos hade sex månader kvar att leva – haft obotlig cancer i två år

Elin Kjos

Instagram

Träningsprofilen Elin Kjos diagnostiserades för två år sedan med medicinskt obotlig lungcancer.
Hon genomgår nu en ny studie och kan ge relativt lugnande besked om sjukdomen.
5 saker om systrarna Kjos du kanske inte visste
0:46

Efter reklamen: 5 saker om systrarna Kjos du kanske inte visste

(0:46)

Slå på ljud

När träningsprofilen Elin Kjos nyligen gästade SVT:s Go'kväll berättade hon om ett läkarbesök för två år sedan. Hon uppsökte vård för en hosta som inte ville ge med sig. Det visade sig vara något värre än lite ret i halsen.

– Jag hade gått med en hosta i ungefär ett år utan att tänka på det speciellt mycket, för jag mådde bra i övrigt. Men när jag till slut, efter påtryckningar från familjen, gick till läkaren fick jag veta att det inte var en vanlig hosta utan jag hade obotlig lungcancer, säger hon.

Tunga beskedet: Har sex månader kvar

Elin Kjos fick också veta att hon hade en tumör på 20 centimeter som satt i höger lunga. Tumören var tvungen att opereras bort, och det var även en stor del av lungan.

Som att det inte räckte fick hon mer blytung information från läkaren.

– Det besked som jag fick då var att det inte finns någonting som kan göra mig frisk. De har inget läkemedel som kan bota mig. Det enda alternativet som fanns var att sätta in mig på palliativ vård, alltså livsförlängande, säger Elin Kjos som fick veta att hon hade mellan tre och sex månader kvar att leva.

Tiden efter beskedet var som ett nattsvart mörker, berättar träningsprofilen, och de första veckorna tog hon sig knappt upp ur sängen för att sorgen var så stor. Men sen kom en vändning.

– Jag kände så här att jag kan fortsätta i det här mörkret, i den här oron och sorgen, eller så kan jag försöka välja att leva med lite mer ljus och kärlek den tid som jag faktiskt lever. Och det blev en väldigt stor vändpunkt för mig, säger hon.

”Cancervaccinet” har pausat sjukdomen

Tiden gick och till slut hade de sex månaderna passerat och Elin Kjos var fortfarande vid liv. Det är som också nu, två år efter den svåra diagnosen.

– Jag har gått igenom allt som går att testa i cytostatika, jag har även fått immunterapi i två år, nu är jag med i min andra studie. Så jag har gått igenom allt som går att testa i palliativ vård. Och det har hela tiden visat sig på röntgen att det går, inom citationstecken, åt fel håll. Men jag mår fantastiskt bra.

Nu är Elin Kjos med i ett forskningsprojekt på Karolinska i Stockholm, där man forskar kring ett vaccin mot cancer.

– Sedan i september har jag fått det här cancervaccinet, som de kallar det. Jag är med i en helt ny studie, en fas 1-studie, där de testar det här läkemedlet på mig. Och då har de kunnat se att sjukdomen är på pappret vilande, vilket betyder att den inte har spridit sig vidare eller ökat. Så just nu är den i vilade tillstånd, vilket är fantastiskt, säger Elin Kjos.

Foto: Instagram