Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Elin Kjos vändning i sjukdomen efter tuffa tiden: ”5 veckor sängliggandes”

05 jan, 2023 
Simon Nilsson Larsson
FotografInstagram
Det har snart gått tre år sedan Elin Kjos fick veta att hon har obotlig lungcancer.
De senaste veckorna har varit extra tuffa för träningsprofilen, som drabbats av inflammation i lungan.
Men nu kommer hon med ett glädjande besked.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under våren 2020 fick tidigare elitsimmaren Elin Kjos, 35, ett besked som vände upp och ner på livet. Hon diagnostiserades nämligen med obotlig lungcancer och läkarna berättade för henne att hon hade mellan tre och sex månader kvar att leva.

Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomarBrand logo
Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomar

Dessutom fick Elin Kjos veta att hon hade en 20 centimeter stor tumör i höger lunga som var tvungen att opereras bort tillsammans med delar av lungan.

Nu har det gått snart tre år, och träningsprofilen fortsätter att kämpa med sjukdomen. Under de senaste åren har det gått upp och ner, och Elin Kjos har testat det mesta för att bli fri frisk.

Hon har bland annat ingått i ett forskningsprojekt på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, där man forskar kring ett vaccin mot cancer. Något som gav positiva resultat.

Annons

– Och då har de kunnat se att sjukdomen är på pappret vilande, vilket betyder att den inte har spridit sig vidare eller ökat. Så just nu är den i vilade tillstånd, vilket är fantastiskt, berättade Elin Kjos i SVT:s Go'kväll för nästan ett år sedan.

Elin Kjos förhoppning: Ny studie

En dryg månad senare nåddes hon av ett nytt dystert besked.

”Imorse kom samtalet från min läkare om att mina besökare inte längre är vilande och att de även letat sig ut i skelettet. Min smärta i ryggen de senaste veckorna beror till största sannolikhet på det och någonstans så förstod jag nog det redan innan”, skrev hon på Instagram i april förra året.

Sedan dess har hon fortsatt med strålningsbehandlingar, och i slutet av november berättade hon om sin förhoppning att kunna ingå i en ny medicinsk studie.

”Om allt går enligt plan rent medicinskt (och att jag är rätt match), så kommer jag kanske kunna gå in i en ny studie på KS i början av nästa år. På pappret den mest utmanande hittills. Om det blir så får livet utvisa”, lät hon meddela på då.

Annons

”Oavsett vad så kommer jag alltid göra det jag kan för att testa nya vägar och se möjligheter, det vet jag”.

Återhämtningen efter tuffa tiden

Den senaste tiden har varit tuff för Elin Kjol. Förutom de påfrestande strålningarna har hon fått en inflammation i lungan, något som gjort att hon legat sängliggandes i flera veckor.

Men nu är hon på bättringsvägen, skriver hon på sociala medier.

”Ni som frågar hur jag mår så börjar jag äntligen må bättre igen, efter 5 veckor helt sängliggande, med en inflammation i lungan, feber varje dag och sen även 5 omgångar strålning på det. Har ätit antibiotika i snart en vecka och det verkar ha gjort susen mot inflammationen i alla fall”, berättar Elin Kjos på Instagram story.

Foto: TT

Annons