Emma Molin leder Guldbaggegalan: Nu vågar jag ta plats

Emma Molin, komikern och deltagaren i På spåret, ska snart skruda om till galablåsa och konferencierhatt när svenska filmbranschen delar ut sina årliga priser. Jobbet sa hon ja till på stående fot – men hade det varit för några år sedan hade hon kanske tackat nej på grund av osäkerhet.

Emma Molin är på väg till ett kafé på Odengatan i Stockholm när vi når henne mitt i steget. Där ska hon sätta sig och arbeta. Hon har flera manusprojekt på gång, bland annat till Guldbaggegalan och en tv-serie – ännu hemlig – som ska spelas in i vår.

5 fakta om Emma Molin
Slå på ljud

Som medlem i humorgruppen Grotesco väckte hon förra året stor uppmärksamhet med ett tv-avsnitt kallat Ladies night. Där spelar Emma sig själv – en komiker som kräver mer plats och delaktighet i manusskrivandet – men som motarbetas och bryts ner av en manskonspiration och ett hemligt, grabbigt komikernätverk, lett av Peter Dalle.

Till och med hennes egen man – komikern och Grotescokollegan Jakob Setterberg – blir en del av konspirationen. Konflikterna och obehaget växer alltmedan handlingen förs framåt.

– Ja, vi befann oss alla i ett litet otryggt land när manuset skrevs och spelades in. Det var nog bra att vi tog in en regissör utifrån till det avsnittet, skrattar Emma.

– Men mina kollegor i Grotesco hanterade ämnet och sina karaktärer bra. Vi är ju vana vid att röra oss i ”metalandet” och att spela oss själva, även om det här ämnet hade en allvarligare touch.

Avsnittet skrevs före metoo-rörelsen tog fart och satte fingret på de strukturer som många kvinnor stångar sina huvuden blodiga mot. Programmet väckte många reaktioner.

– De som hörde av sig vittnade om egna erfarenheter av att bli förminskade och hur jobbigt och obekvämt det blivit när de som kvinnor velat ta plats.

Även kvinnor i hennes mammas och mormors generation reagerade, ofta med stark frustration:

– De kände att det här har vi ju pratat om jätte-jättelänge. Och så typiskt att när en massa män och Peter Dalle var med och tog upp sakerna, först då fick de genomslag.

Alla medlemmar i humorgruppen Grotesco.

Grotescogänget vann förra året europeiska tv-priset Guldrosen. De fick också Barncancergalans svenska humorpris för Årets humorprogram.

I Ladies night ser vi tydliga exempel på härskartekniker – som till exempel förminskande. Hur hanterar man sådant?
– Det viktiga är väl just att synliggöra det och sätta ord på det. Det är inte heller alltid som utövarna av härskartekniker är medvetna om sitt beteende.

Vad har hänt efter metoo?

– Helt plötsligt är ingen ensam längre. Alla har burit på de här erfarenheterna. Även om man inte utsatts för övergrepp har man upplevt de där många subtila sakerna, som att inte bli lyssnad på.

– Det var en sådan styrka att vara många. Plötsligt kändes luften lite friskare och det gick lättare att andas.

Hur märks det konkret?

– Fler ser strukturerna idag. Det finns en annan medvetenhet, folk rannsakar sig själva och tänker till mer. Alla tv-produktioner har numera strategier och förhållningsregler i sina kontrakt som verkar för större jämlikhet.

När du sommarpratade förra året pratade du om det ”överflöd av kvinnor” du upplevde i ditt hem när du växte upp – vad betydde de?

– De fanns där som en stor trygghet. Det var mormor och farmor och mormors systrar. Det var den gamla tidens tanter: med plisserade kjolar, lagt hår och handväskor som alltid var borta. De var chosefria och rediga, hade jobbat med händerna och höll inte på med något tjafs.

– Det var en kvinnostyrka som bara fanns där, och de var snälla, uppmuntrande och närvarande – och såg till att man var hel och ren.

Du har berättat att du i din karriär brottats med stor ängslan och självmedvetenhet, vilket gjorde dig sårbar och som du säger ”dömd att misslyckas”?

– Ja, i en kreativ bransch, som skådespelarnas ju är, och när man jobbar med humor så är det förödande när man kommer in med en sådan osäkerhetskänsla i ett rum. Man måste kunna ta sin plats, särskilt som kvinna. Det kunde jag inte förut och jag reagerade starkt på kritik.

– Att ta plats straffar sig också ofta: ”Vem tror hon att hon är”. Kvinnor döms ofta hårdare än sina manliga kollegor.

Hanna Dorsin och Emma Molin debuterade säsongen 2018/19 i På Spåret.

Hanna Dorsin och Emma Molin tillsammans i På spåret.

Har du någon gång tackat nej till jobb på grund av sviktande självförtroende?

– Ja, det har jag gjort. Och ångrat mig gruvligt efteråt! Nu tackar jag alltid ja.

För dig vände det när du fick barn?

– Ja, faktiskt. För då hamnade perspektiven rätt. Jag blev så duschad av kärlek och fick en riktig lyckoinjektion i hjärtat. Det gick inte längre att göra sig mindre. Jag såg mitt värde och blev påmind om att jag var behövd. Det var härligt.

Kan man förändra med humor?

– Ja, det hoppas jag. Annars är jag rätt körd. Jo, men det är en arena där folk är avslappnade och förväntar sig att ha kul och är därmed mer mottagliga. Man kan få folk att lyssna.

Du avslutade ditt sommarprat 2018 i en hoppfull ton och med att säga att ”vi har lagt pusslet”. Har vi det och vad gör vi nu?

– Jomen det har vi. Vi ser hela bilden nu. Nu ska vi bara fortsätta. Men nästa drag måste komma från männen, det är alltid vi kvinnor som fått ta ansvaret.

– Nu är det dags för männen att syna sina roller, rannsaka och öppna upp sig själva. Det ser jag fram emot.

Det här är Emma Molin

Ålder: 39 år.
Familj: Maken Jakob Setterberg, skådespelare och också medlem i Grotesco. Två barn, 9 och 7 år.
Bor: I radhus i Bagarmossen, sydöst om Stockholm.
Aktuell: Leder Guldbaggegalan den 28 januari.
Grotesco: Humorgrupp som består av Henrik Dorsin, Michael Lindgren, Per Andersson, Rikard Ulvshammar, Per Gavatin, Emma Molin, Hanna Dorsin, Emma Peters, Jakob Setterberg, Jonas Kahnlund, Linus Eklund Adolphson och Anna Vnuk.

Av Amanda Pietersen
Foto: TT, Peter Cederling/SVT, Bo Håkanssson/SVT

Läs också:

Elisabet Höglund är tillbaka i På spåret: ”Fruktansvärt”