Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Eurovision Song Contest 2019: Startordning i semifinalerna

10 maj, 2019 
https://image.allas.se/image-105723?imageId=105723&width=1320&height=689
Marcus Alm
Startordning och deltagare i semifinalerna av Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv, Israel. John Lundvik och Sverige tävlar i semifinal 2 den 16 maj.
14 och 16 maj 2019 är det dags för semifinalerna av Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv, Israel. Sverige och John Lundvik tävlar i semifinal 2 den 16 maj i en nordisk batalj med Danmark och Norge om en plats i finalen den 18 maj.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Se startordningen i finalen av Eurovision Song Contest 2019 i Israel här

Eurovision Song Contest 2019 – då är semifinalerna och finalen i Tel Aviv:

18 deltagare tävlar i båda delfinalerna – men endast totalt 20 framträdanden går vidare till den stora finalen den 18 maj.

Den första semifinalen i Eurovision 2019 är tisdagen den 14 maj – där bland annat en spännande tävlande är Finland, som ställer upp med technolegenden Darude. 

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Den andra semifinalen i Eurovision är två dagar senare; den 16 maj. Då uppträder Sverige och John Lundvik i tävlingen som nummer åtta i startordningen, efter Danmarks bidrag Love is forever. Traditionellt är det bra att ha ett senare startnummer i semifinalen för att inte riskera att ens låt glöms bort vid omröstningen. Som exempel hade Benjamin Ingrosso och låten Dance you off startnummer 15 i Eurovisionfinalen 2018.

Annons

Även Norge deltar i den andra semifinalen så det blir något av en nordisk batalj i Tel Aviv den 16 maj.

The big Five och Israel slipper semifinal – är direktkvalificerade

Som vanligt slipper ”The big five”, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, samt värdlandet Israel att delta i semifinalerna, de är direktkvalificerade till finalen den 18 maj. Frankrike, Israel och Spanien kommer däremot rösta i semifinal 1, och i semifinal 2 får Tyskland, Italien och Storbritannien rösta. Här är ”The big fives” bidrag i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv:

1. Storbritannien: Michael Rice – Bigger Than Us

Michael Rice, som representerar Storbritannien i Eurovision Song Contest 2019, slipper tävla i semifinalerna då landet är direktkvalificerade till final. Däremot kommer landet få rösta i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: BBC/Joe Giacomet

Storbritannien har vunnit Eurovision Song Contest fem gånger, och 2019 ställer de upp med en låt skriven av Sveriges representant John Lundvik. Utöver de fem vinsterna har landet slutat på andraplats 15 gånger och har både flest topp tio-placeringar (41) och flest topp fem-placeringar (29).

Annons

Michael Rice vann den brittiska Melodifestivalen, Eurovision: You Decide och kvalificerade sig direkt till finalen i Tel Aviv den 18 maj 2019. Rice är känd i hemlandet efter att ha deltagit i, och vunnit, talangtävlingar på teve.

2. Spanien: Miki – La Venda 

Miki representerar Spanien i Eurovision Song Contest 2019. Spanien är direktkvalificerade till finalen den 18 maj men röstar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: José Irún

Sedan Spanien först klev in i Eurovision 1961 har de varit med i tävlingen varje år, ett rekord. Landets första vinst kom 1968, då Massiel vann i London. Hon skulle egentligen inte ha framfört låten men Joan Manuel Serrat, artisten som gjort låten, erkände att han tänkte sjunga på katalanska istället för spanska – något Francoregimen var måttligt roade av.

Annons

Miki Núñez, känd som Miki, började ägna sig åt musik och spela instrument i tidig ålder, vilket uppmuntrades av hans föräldrar. När han väl började studera på universitet kunde han tillräckligt för att börja tävla i musiktävlingar och han bildade ett band som turnerade i nästan ett helt decennium innan det blev dags för Eurovisionscenen.

Detta betyder La Venda

La Venda som sjungs av Spaniens bidrag Miki betyder Ögonbindeln. Låten beskrivs som en festlåt med inslag av rumba och ska, och påminner om band som Manu Chao.

3. Italien: Mahmood – Soldi

Mahmood tävlar för Italien i Eurovision Song Contest 2019. Italien är direktkvalificerade till finalen. Men Italien röstar ändå i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: Attilio Cusani

Hela Eurovision Song Contest är uppbyggd efter den italienska musiktävlingen Festival di Sanremo – så att Italien var med och startade Eurovision en gång i tiden är det ingen som tvivlar på. Sedan dess har de vunnit två gånger. Vinnaren i Festival di Sanremo får oftast Italiens plats i Eurovision Song Contest.

Annons

Mahmood släppte sin första EP 2018, Gioventú, och titelspåret vann honom en plats i den klassiska Festival di Sanremo. På festivalen framförde han Soldi som direkt blev en hit i Italien, sålde platinum och tog sig till en förstaplats på topplistorna.

Detta betyder Soldi

Soldi är italienska och betyder pengar. I låten berättar Mahmood om hur pengar kan förändra ett förhållande även inom familjer. Låten har en arabisk del, trots att Mahmood inte talar språket. Textraden ”Waladi waladi habibi ta’aleena” är arabiska och betyder ”min son, min son, kärlek, kom hit”. Det är en fras hans egyptiska far brukade säga till honom när han var barn. Denna del av låten är tänkt att ta en tillbaka till barndomen.

4. Tyskland: S!sters – Sister

S!sters från Tyskland slipper delta i semifinalerna utan går direkt till finalen i Eurovision Song Contest 2019. Däremot får Tyskland rösta i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: NDR/Hendrik Lüders

Alla minns väl när Tyskland vann sin första Eurovision med Ein Bißchen Frieden, som gjorde Nicole till en superstjärna 1982. Efter denna vinst dröjde det ända till 2010 innan Lena vann landets andra, och hittills sista, tävling.

Annons

I år hade Tyskland sina uttagningar till Eurovision Song Contest i en tävling som kallades Unser Lied Für Israel (Vår låt till Israel), där duon S!sters vann. Bandet består av 19-åriga Carlotta Truman och 26-åriga Laurita Kästel. Carlotta slog igenom tidigt, hon var bara 9 år gammal när hon vann en talangjakt på tysk tv och fick åka ut på en tre veckor lång turné i landet. Även Laurita, vars föräldrar är musiker, startade sin karriär tidigt med bland annat en vinst i Kiddy Contest (en talangjakt för barn) som 10-åring. På senare dagar har hon turnerat som bakgrundssångare för den tyska The Voice-turnén.

5. Frankrike: Bilal Hassani – Roi

Bilal Hassani representerar Frankrike i Eurovision Song Contest 2019 i Israel. Han slipper semifinalen men Frankrike röstar ändå i semifinal 1 den 14 maj 2019 i Tel Aviv.
Foto: Fifou

Trots att Frankrike deltog i den första Eurovision Song Contest 1956 så höll man länge, länge, på sitt rekord att inte sluta sist. 2004 tog tyvärr sviten slut, när Twin Twin slutade sist. Sist landet vann tävlingen 1977 (då man tog sin femte seger). Vid tiden var fem vinster ett nytt rekord för antal vinster i Eurovision.

Annons

Bilal Hassani beskrivs som en sångare, låtskrivare – och sociala medier-stjärna. Han leder program på Youtube som får miljoner visningar, och har spelat in uppmärksammade covers på bland annat Janet Jackson.

Hans uppväxt var präglad av normbrytare som Freddie Mercury, David Bowie och Michael Jackson, men även divor som Mariah Carey och Whitney Houston. Kärleken till Eurovision Song Contest kom dock först när Loreen vann tävlingen med Euphoria 2012.

Detta betyder Roi

Bilal Hassanis låt Roi handlar om acceptans och om att äga sitt eget öde. Roi är franska och betyder kung, och bakgrundsdansarna under Bilals nummer formar, med sina vevande händer, en kungakrona bakom artisten. Ironin i att Frankrike, som avsatt monarkin på spektakulära former en gång i tiden, skickar en låt som heter kung för att tävla för dem i Europa är påtaglig.

6. Israel: Kobi Marimi – Home

Kobi Marimi representerar Israel på hemmaplan i Eurovision Song Contest 2019. Israel är direktkvalificerade till finalen men får rösta i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Ronen Akerman

Efter Nettas vinst i Eurovision Song Contest 2018 stos det klart att tävlingen 2019 blir i Tel Aviv. Som värdland slipper man kvala utan går direkt in i finalen. Israel var det första icke-europeiska land att delta (1973) och att vinna tävlingen (1978 i Paris). Efter vinsten i Paris vann Israel även året efter, på hemmaplan. När landet tog sin tredje vinst, 1998, vann också en transperson för första gången. Vinsten 2018 blev alltså landets fjärde i ordningen.

Annons

Kobi var ursprungligen inställd på en karriär som skådespelare innan han, genom tävlingen Rising Star, slog igenom för sin sångröst. Vinsten i tävlingen gav honom även chansen att tävla för Israel i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.

Deltagare och startordning i semifinal 1 den 14 maj i Eurovision Song Contest 2019 i Israel

1. Cypern: Tamta – Replay

Tamta tävlar för Cypern i Eurovision Song Contest 2019. Hon är först ut i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Ioannis Renesis

Första gången Cypern ställde upp i Eurovision Song Contest var 1981 och sedan dess har de deltagit 34 gånger. Sedan 2017 är Cypern det land som deltagit flest gånger i tävlingen utan att någonsin vinna – landets bästa placering är en femteplats.

Annons

Cypern representeras 2019 av Tamta. Sångerskan föddes i Georgien och flyttade till Grekland som 22-åring. Hon har tidigare kommit tvåa i Greklands Idol och är en stor stjärna i Grekland. Låten är skriven av svenskarna Alex Papaconstantinou, Teddy Sky, Viktor Svensson, Albin Nedler, Kristoffer Fogelmark och Tamta har använt sig av svenskar även vid koreografin och inför finalen tillbringade hon och hennes team tid i Stockholm.

2. Montenegro: D mol – Heaven

D Mol tävlar för Montenegro i Eurovision Song Contest 2019. De tävlar i semifinal 1 den 14 maj.
Foto: Miodrag Marković & Isidora Mijanović

Sedan 2007, då Montenegro deltog i Eurovision för första gången, så har de lyckats ta sig till final två gånger: 2014 och 2015. Trettondeplatsen 2015 är landets bästa.

Annons

Gruppen D mol, som består av tre män och tre kvinnor, bildades på en privat yrkesskola. Medlemmarna har blandade erfarenheter i bagaget, med vinster i sångtävlingar som X factor mixat med kyrkokörer.

3. Finland: Darude feat. Sebastian Rejman – Look away

Technolegenden Darude slår sig samman med Sebastian Rejman och tävlar för Finland i Eurovision Song Contest 2019. De tävlar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Anton Sucksdorff

Finland har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1961 – men har bara en vinst! Alla minns så klart hårdrockarna i gruppen Lordi och deras låt Hard Rock Hallelujah som oväntat gick och vann hela tävlingen 2005. Utöver den gången har de aldrig slutat topp fem, och landet har faktiskt slutat sist inte mindre än tio gånger.

Annons

Darude, eller Ville Virtanen som han egentligen heter, var en av tidernas bäst säljande elektroniska artister med låten Sandstorm under tidigt 2000-tal. Med sig har han vokalisten Sebastian Rejman (som även blivit en välkänd skådespelare i Finland med sin roll i serien Syke som skrivit texten till bidraget Look Away.

4. Polen: Tulia – Fire of Love (Pali się)

Tulia representerar Polen i Eurovision Song Contest 2019. De tävlar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Grzegorz Gołębiowski

Polen har tagit sig vidare till finalen av Eurovision varje år sedan 2014 – men aldrig lyckats toppa sin andraplacering 1994 när de debuterade i tävlingen. 2019 skickar de gruppen Tulia, som blandar klassisk folkmusik med modern produktion – och deras debutalbum sålde direkt platinum i hemlandet.

Annons

Vad betyder Pali się?

Det är polska, och betyder ”kärlekens eld” eller ”de brinner”. I låten sjunger de om kärlek, eld och hopp.

5. Slovenien: Zala Krajl & Gašper Santl – Sebi

Zala Kralj & Gašper Šantl tävlar för Slovenien i Eurovision Song Contest 2019. De deltar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Ana Šantl

Slovenien ställer upp i Eurovision Song Contest 2019 för 25:e gången i år! Landets bästa placering är sjundeplatser 1995 och 2001.

Duon som tävlar för landet bildades 2017 – och hittade faktiskt varandra på Instagram! Gašper skrev deras debutlåt på en cykelresa genom Europa – och när han hörde Zalas röst på Instagram förstod han att han hittat den rätta rösten. Låten blev en succé i hemlandet och blev 2017 års bästa låt.

Annons

Vad betyder Sebi?

Sebi betyder ”till dig själv” och låten är en kärleksförklaring mellan Zala och Gasšper. I låten sjunger bland annat Zala om hur hon accepterar Gašper precis som han är, och eventuella tillkortakommanden är helt okej.

6. Tjeckien: Lake Malawi – Friend of a Friend

Lake Malawi tävlar för Tjeckien i Eurovision Song Contest 2019. De tävlar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Tomas Gal

När det kommer till weekendresor är Tjeckiens huvudstad Prag ofta nummer ett i Europa – men i Eurovision har landet aldrig slutat så högt. Faktum är att landet endast tagit sig till final en gång (2016) på åtta försök.

Annons

2019 skickar Tjeckien indiepopparna Lake Malawi till Tel Aviv för att ta sig till den stora finalen 18 maj. Gruppen, som bildades 2013, har alltid haft ett uttalat mål att bli stora utanför hemlandet. På grund av detta är hela deras katalog på engelska – som alltså blir språket de tävlar på den 14 maj.

7. Ungern: Joci Pápai – Az én apám

Joci Pápai tävlar för Ungern i Eurovision Song Contest 2019. Han deltar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: TV2

Ungerns bästa placering i Eurovision Song Contest kom 1994 (när de debuterade) och tog en hedersam fjärdeplats. Trots att vinster saknas har landet flera topp 10 placeringar, och man har tagit sig till final varje år sedan 2011.

Annons

Joci Pápai representerar Ungern för andra gången i tävlingen! 2017 slutade han på åttondeplats i Kiev. Låten Az én apám är en hyllning till Pápais pappa som även han var musiker.

Detta betyder Az én apám

Az én apám är magyar (Ungerns språk) och betyder ”Min pappa”. Låten är en hyllning till hans pappa, som arbetade som orkester direktör under Jocis barndom.

8. Vitryssland: ZENA – Like it

ZENA tävlar för Vitryssland i Eurovision Song Contest 2019. Hon deltar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: BTRC

Vitryssland har inte vunnit Eurovision Song Contest sedan de först började delta 2004. De fick sin bästa placering 2007 när de slutade på sjätteplats – första gången landet tog sig till final. Vinnaren av Eurovision 2009, Alexander Rybak (som tävlade för Norge), är ursprungligen från Vitryssland.

Annons

ZENA tog sig till finalen av Junior Eurovision Song Contest 2015 och slutade på en tredjeplats 2016. Utöver musiktävlingar har hon hunnit släppa över 20 låtar samt gjort rösten till huvudrollen i den ryska översättningen av Disney-filmen Vaiana.

9. Serbien: Nevena Božovic´ – Kruna

Nevena Božović tävlar för Serbien i Eurovision Song Contest 2019. Hon tävlar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Alek Živković

Serbien vann Eurovision Song Contest 2007 – samma år som de debuterade i tävlingen! Utöver Serbien har även Schweiz lyckats med denna bedrift (fast år 1956, alltså i den allra första tävlingen någonsin). I år skickar landet den rutinerade sångerskan Nevena Božovic´, som tidigare deltagit i juniorversionen av tävlingen samt varit en del av gruppen som representerade Serbien i Eurovision Song Contest 2013. 2015 var hon en del av juryn som valde Serbiens bidrag.

Annons

Vad betyder Kruna?

Ordet kruna är serbiska och betyder krona, men låten handlar om så mycket mer än en kunglig accessoar. För Nevena, som skrivit och komponerat låten själv, representerar kronan hur hennes kärlek, likt en kung, befinner sig i centrum av hela hennes universum.

10. Belgien: Eliot – Wake up

Eliot tävlar för Belgien i Eurovision Song Contest 2019. Han deltar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Wouter Struyf

Belgien har varit med i Eurovision Song Contest sedan skapandet av tävlingen 1956. Sedan dess har de endast missat tre tävlingar (1994, 1997 och 2001). Eliot, som deltar för Belgien 2019, upptäcktes i den belgiska versionen av tv-programmet The Voice. Efter hans första framträdande i tävlingen blev han kontaktad och Pierre Dumoulin (som skrivit hans bidrag wake up). Dumoulin hade blivit helt trollbunden av hans röst och bjöd in honom för att spela upp ett första utkast till låten. Låten är en hyllning till den unga generationen i ett försök att inspirera unga att kämpa för en bättre värld. Eliot är bara 18 år gammal och går sista året på gymnasiet.

11. Georgien: Oto Nemsadze – Keep on going

Oto Nemsadze tävlar för Georgien i Eurovision Song Contest 2019. Han tävlar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Giorgi Tsaava

Georgien debuterade i Eurovision Song Contest 2007 men landet har ännu inte lyckats vinna tävlingen. Juniorversionen har man däremot rekord i vinster i – hela tre stycken!

Annons

Oto Nemsadze, som har sjungit sedan han var tre år gammal, vann Georgiska Idol och blev därmed direktkvalificerad till semifinalerna av Eurovision Song Contest i Tel Aviv 2019.

12. Australien: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

Kate Miller Heidke tävlar för Australien i Eurovision Song Contest 2019. Hon deltar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv, Israel.
Foto: Jo Duck

När Eurovision firade 60 år 2015 blev Australien inbjudna att delta. Detta skulle vara en engångsgrej, men slutade med att Australien fick en stående inbjudan, trots att de inte tillhör Europa. Tidigare har även Marocko (1980) fått delta som icke-europeiskt land.

Kate Miller-Heidke blandar pop, folk och opera för att skapa något helt unikt och genreöverskridande och hennes album har sålt platinum flera gånger om i hemlandet.

13. Island: Hatari – Hatrið mun sigra

Hatari tävlar för Island i Eurovision Song Contest 2019. De tävlar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Íris Dögg Einars

Island har ännu inte vunnit Eurovision Song Contest, trots att man deltagit sedan 1986. 1999 slutade landet tvåa, och likaså år 2009. Eftersom Island har så få medborgare är det också landet som konsekvent slår final i hur många som ser finalen på tv: 2016 tittade 95,3 % av alla som såg på tv på tävlingarna.

Annons

Gruppen Hatari bildades i Reykjavik år 2015 och består av tre manliga medlemmar, främst klädda i läder. Bandet är antikapitalistiskt och har som uttalat mål att avveckla kapitalismen. Detta är deras första steg utanför Island.

Detta betyder Hatrið mun sigra, Islands bidrag i Eurovision Song Contest 2019

Hatrið mun sigra är isländska och betyder ”hat kommer att råda”. När bandet ställde upp i tävlingen för att bli Islands bidrag kom det som en chock: bandet hade redan gjort det de kallade sin sista spelning, efter att de sagt sig ha misslyckats i sitt mål att krossa kapitalismen.

14. Estland: Victor Crone – Storm

Victor Crone är svensken som tävlar för Estland i Eurovision Song Contest 2019. Han tävlar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Stina Kase

År 2001 blev Estland den första före detta sovjetstaten att vinna Eurovision Song Contest. Sedan dess har de slutat topp tio i finalen fem gånger, senast 2018 då man slutade åtta.

Annons

Victor Crone som representerar Estland är från Österåker i Sverige. Han deltog i den svenska Melodifestivalen år 2015 med Behrang Miri och låten Det rår vi inte för, där de gick till Andra chansen. Trots Victors bakgrund bor han i dag i Estland, där låtskrivarna är ifrån, och han har som mål att lära sig ett nytt ord på estländska varje dag.

15. Portugal: Conan Osiris – Telemòveis

Conan Osiris tävlar för Portugal i Eurovision Song Contest 2019. Han deltar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Pedro Pina/RTP

Portugal, som deltog i Eurovision första gången 1964, hade länge ett jobbigt rekord: De hade deltagit i flest Eurovision Song Contests utan vinst genom tiderna. Detta fram tills 2017 då de vann tävlingen i Kiev – och så blev Lissabon staden där Netta kunde vinna år 2018.

Annons

Designer, låtskrivare, dansare, kompositör och producent. Där är titlarna Tiago Miranda (som går under alias Conan Osiris) kan stoltsera med. Och då har vi inte ens nämnt att han tidigare jobbade i Lissabons mest välkända sexaffär. Sedan debutalbumet 2014 har Conan Osiris släppt ytterligare två skivor.

Detta betyder Telemoveis

På portugisiska betyder telemoveis mobiltelefon. Låtens genre är worldbeat, elektroniskt med inslag av arabiska ackord och afrikansk rytm.

16. Grekland: Katerine Duska – Better Love

Katerine Duska tävlar för Grekland i Eurovision Song Contest 2019. Hon tävlar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Efi Gousi

Trots att Grekland började delta i Eurovision 1974 dröjde det ända fram till 2005 innan Boråsfödda Helena Paparizou kunde ta hem bucklan till landet. Imponerande nog har Grekland aldrig slutat sist.

Annons

Katerine Duskas musik påminner om svenska artisten Lykke Li men hennes röst har även jämförts med Amy Winehouse. Katerine Duskas har dessutom samarbetade med den, för många av oss svenskar, välbekante Albin Lee Meldau. Katerine Duskas föddes i Kanada, men bor i dag i Aten.

17. San Marino: Serhat – Say Na Na Na

San Marino representeras av Serhat i Eurovision Song Contest 2019. Han är sist ut i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.
Foto: Cem Talu

San Marino, ett av världens minsta länder, och möjligtvis den längst överlevande republiken i historien, har endast tagit sig till final en gång i Eurovision Song Contest – 2014.

Detta blir andra gången som Serhat representerar nationen, trots att han ursprungligen kommer från Turkiet, där han fick sitt genombrott i landets motsvarighet till Jeopardy. Förra gången han deltog gick San Marino inte vidare till final – den gången var tävlingen i Stockholm (2016). Hans nya album är dessutom delvis producerat i Sverige.

Annons

Deltagare och startordning i semifinal 2 den 16 maj i Eurovision Song Contest 2019 i Israel

1. Armenien: Srbuk – Walking Out

Srbuk deltar för Armenien i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv. Hon deltar i semifinal 2 den 16 maj.
Foto: AMPTV

Sedan debuten 2006 har Armenien bara missat finalen en gång, 2011, men trots de många bidragen har de ännu inte vunnit Eurovision Song Contest. Däremot har de en vinst i Junior Eurovision från 2010 i bagaget.

Srbuk slog igenom med en andraplats i Armeniens X Factor år 2011 och sedan dess har hon blivit en av landets största stjärnor. Hennes musik består av en blandning av influenser från världens alla hörn, med inslag av till exempel Aretha Franklin och Etta James tillsammans med Michael Jackson och Ray Charles.

2. Irland: Sarah McTernan – 22

Sarah McTernan tävlar för Irland i Eurovision Song Contest 2019. Hon deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: RTÉ/Lili Forberh

Irland är Eurovision-kungligheter. På 90-talet vann de fyra av fem tävlingar, de vann tre gånger i rad – och har dessutom rekordet på antal vinster med sju. Johnny Logan, som vann för Irland 1980 och 1987 är den enda person som vunnit fler än en Eurovision Song Contest.

Annons

Sarah McTernan kom trea i Irlands The Voice 2015. Efter denna framgång bildade hon ett band, The Jeds, som framför allt spelar på bröllop och privata tillställningar. 2018 tävlade hon för San Marino med Eye of the Storm som skrivits av de svenska systrarna Ylva och Linda Persson.

3. Moldavien: Anna Odobescu – Stay

Anna Odobescu tävlar för Moldavien i Eurovision Song Contest 2019. Hon tävlar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: Margarita Cernei

Moldavien har tagit sig till finalen i Eurovision nio gånger sedan landet debuterade i tävlingen 2005, och 2017 tog de sig till en tredjeplats.

Anna Odobescu var tidigare en del av en jazzorkester, innan hon gick vidare till en karriär som röstcoach. Utöver det arbetet tävlar hon nationellt och internationellt i musik och har vunnit flertalet musikfestivaler.

4. Schweiz: Luca Hänni – She Got Me

Luca Hänni tävlar för Schweiz i Eurovision Song Contest 2019. Han deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: SRF/Lukas Maeder

De första Eurovision-värdarna (och de första vinnarna) har bara missat fyra tävlingar genom åren: 1995, 1999, 2001 och 2003. Lys Assia, som vann den första tävlingen till Schweiz, deltog sedan även 1957 och 1958 – och 2012 deltog hon i landets uttagningar till Eurovision!

Annons

Årets tävlande, Luca Hänni, vann den tyska motsvarigheten till Idol 2012 när han bara var 17 år gammal. Utöver att vara den yngsta vinnaren i tävlingen blev han också den första icke-tysken som vann programmet. Utöver musikkarriären har Luca dessutom ett eget klädesmärke och ger ut ett eget magasin! 2017 vann han Dance Dance Dance, Tysklands Let’s Dance. 

5. Lettland: Carousel – That Night

Carousel tävlar för Lettland i Eurovision Song Contest 2019. De tävlar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: Aiga Redmane

Trots att Lettland bara har varit med i tävlingarna sedan år 2000 (de gjorde sin debut i Stockholm och slutade på en tredjeplats, en av de högsta platserna för någon debutant) så lyckades de vinna tävlingen 2002. På hemmaplan 2003 blev det dock jobbigt för Lettland, som slutade på plats 24.

Annons

Carousel bildades som en coverduo 2015 men 2018 övergick de till egenkomponerad musik. Sedan de vann Supernova (Lettlands motsvarighet till Melodifestivalen) så har duon dock blivit en kvartett. Bandet arbetar för närvarande på sitt debutalbum.

6. Rumänien: Ester Peony – On a Sunday

Ester Peony tävlar för Rumänien i Eurovision Song Contest 2019. Hon deltar i semifinal 2 den 16 maj.
Foto: Cat Music

Landet, som deltagit sedan 1994, har ännu inte vunnit tävlingen, men de har ett antal topp 5 och topp 3 placeringar med sig in i tävlingarna i Tel Aviv. Landet har imponerande nog aldrig missat att ta sig till finalen när de deltagit i semifinalerna.

Annons

Ester Alexandra Creţu, som går under artistnamnet Ester Peony, är född i Rumänien men delvis uppväxt i Kanada. Efter att hon flyttat tillbaka till Rumänien som 12-åring började hon gå i pianoskola, innan hon ett år senare övergick till klassisk gitarr. Efter skolgången har hon släppt musik och producerat en del för andra artister, men även gjort covers på bland annat Loreens My Heart Is Refusing Me. 2019 planerar hon att ge ut sin debutplatta.

7. Danmark: Leonora – Love Is Forever

Leonora tävlar för Danmark i Eurovision Song Contest 2019. Hon deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: Thomas Cato

Vårt grannland Danmark har en gedigen historia i Eurovision-sammanhang. De deltog i tävlingen första gången 1957 och har sedan dess dykt upp i inte mindre än 46 tävlingar. De har dessutom rekordet på störst publik i en Eurovisionfinal genom tiderna från 2001, då 35 000 såg finalen på Parken i Köpenhamn. Danmark har dessutom vunnit tävlingen tre gånger: 1963, 2000 och 2013.

Annons

20-åriga Leonora har vunnit de danska mästerskapen i konståkning inte mindre än tre gånger, men sedan hon var 15 år gammal tränar hon istället rösten och satsar seriöst på musiken. I Love Is Forever sjunger hon på inte mindre än fyra olika språk: engelska, franska, tyska och danska.

8. Sverige: John Lundvik – Too Late For Love

John Lundvik tävlar för Sverige I Eurovision Song Contest 2019 i Israel med låten Too Late For Love. Han deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv och har startnummer 8
Foto: Janne Danielsson/SVT

Bara en vinst bakom Irland i den totala vinsttabellen genom tiderna hittar vi Sverige. Vi har vunnit Eurovision Song Contest sex gånger – och slutat topp fem hela fyra av de fem senaste tävlingarna, med vinster 2012 och 2015.

Annons

Trots att Sverige först ställde upp 1958 så dröjde det till 1974 och Abba med Waterloo innan den första vinsten kunde tas hem. Sedan 2004, då semifinalerna infördes, har Sverige bara missat finalen en gång.

John Lundvik slog igenom brett 2018 när han gick till final i Melodifestivalen och tog sig till en tredjeplats. Sedan dess har karriären snurrat vidare, med ett år där John bland annat fått sjunga för drottning Silvia på hennes 70-årsdag och för kronprinsessan Victoria på Victoriadagen.

Men karriären har pågått längre än så. 2010 skrev han When You Tell The World You’re Mine som Björn Skifs och Agnes Carlsson sjöng för kronprinsessan Victoria och Daniel på deras bröllop, 2014 skrev han Anton Ewalds Natural som gick till finalen av Melodifestivalen och vid de senaste olympiska spelen skrev han Sveriges låt All About the Games.

Annons

I Tel Aviv deltar John Lundvik två gånger: En gång som sångare och låtskrivare för Sverige, och en gång som kompositör och låtskrivare för Storbritanniens bidrag Bigger Than Us som framförs av Michael Rice.

9. Österrike: PÆNDA – Limits

Pænda, eller Paenda, tävlar för Österrike i Eurovision Song Contest 2019. Hon deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: Patrick Muennich

Österrike tog sin första vinst i Eurovision 1966, och 2014 gjorde landet det igen (du minns väl Conchita Wurst?). Det innebär att Österrike är det land som haft längst tid mellan sina vinster. En mindre smickrande statistik är att landet 2015, på hemmaplan, fick noll poäng. Det är enda gången i historien som ett värdland inte har fått några poäng.

Annons

Balladen Limits framförs av sångaren, låtskrivaren och producenten Pænda. Artisten, som normalt skapar elektronisk musik med inslag av hip hop, har släppt musik under namnet Pænda sedan 2016. Tidigare har hennes musik varit svår att ta till sig, men med sitt nya album Evolution II där Limits är med ska hon försöka ta ett steg in till en mer mainstream publik.

10. Kroatien: Roko – The Dream

Roko tävlar för Kroatien i Eurovision Song Contest 2019. Han deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: Damjan Fiket/Marko Košutic´

Kroatiens bästa placering i Eurovision Song Contest är fjärdeplatser 1996 och 1999. Innan 1993 deltog landet som en del av Jugoslavien, och då vann faktiskt ett kroatiskt band 1989 – därför var finalen 1990 i Kroatiens huvudstad Zagreb.

Annons

Rokos genombrott kom, som för så många andra, i en talangtävling på tv. I Rokos fall var det i kroatiska Talang. För att kvalificera sig till semifinalen i Tel Aviv vann Roko Kroatiens Melodifestival, Dora. Där fick han både juryns och publikens röster.

11. Malta: Michaela – Chameleon

Michaela representerar Malta i Eurovision Song Contest i Israel 2019. Hon tävlar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: Jonathan Brincat

Den lilla ön Malta har ännu inte vunnit Eurovision Song Contest – men de har en uppsjö av topplaceringar i ryggen! I Junior Eurovision har det gått bättre, där är Malta ett av de mest framgångsrika länderna någonsin med två vinster.

Annons

18-åriga Michaela ställer upp för Malta i Tel Aviv 2019. När hon deltog i Maltas X Factor lämnade hon juryn helt mållös med sina minnesvärda och kraftiga toner. Hon gick vidare och vann hela tävlingen. Överlag är Michaela dock en vanlig tonåring, men för Eurovision.tv berättade hon vad som händer när hon tar ton:

– När jag börjar sjunga är det som om min röst tar över hela min kropp. Aretha Franklin sa en gång att man sjunger soul med hela kroppen. Jag förstår exakt vad hon menade.

12. Litauen: Jurij Veklenko – Run With The Lions

Jurij Veklenko tävlar för Litauen i Eurovision Song Contest 2019. Han deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: Lukas Gricius

Efter debuten i Eurovision 1994, där landet fick noll poäng, drog sig Litauen ur tävlingarna fram till år 1999. 2006 gjorde landet sitt bästa resultat hittills med en sjätteplats. Likt Sverige har Litauen en väldig lång process för att välja vem som ska representera landet i Eurovision, deltävlingarna tar tre månader.

Annons

Jurij Veklenko som representerar landet i Tel Aviv är redan ett välbekant namn i hemlandet efter att han deltagit i ett antal talangtävlingar på tv. Utöver musikkarriären arbetar han även med IT.

13. Ryssland: Sergey Lazarev – Scream

Sergey Lazarev representerar Ryssland i Eurovision Song Contest 2019 i Israel. Han tävlar i semifinal 2 den 16 maj.
Foto: Daniil Velichko

Den första vinsten för Ryssland i Eurovision Song Contest kom 2008, 14 år efter debuten. På senare år har man lyckats komma på en andraplats i Stockholm (2000) och på en tredjeplats i Riga (2003).

Sergey Lazarev är en stor stjärna i hemlandet, och i många forna sovjetstater, där han arbetar som sångare, skådespelare och programledare. 2019 blir andra gången han representerar Ryssland i tävlingarna efter en tredjeplats i Stockholm 2016.

14. Albanien: Jonida Maliqi – Khetju tokës

Jonida Maliqi tävlar för Albanien i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv. Låten Ktheju tokës startar som nummer 14 i semifinal 2 den 16 maj.
Foto: Edvina Meta

Albaniens val av artist till Eurovision går genom musiktävlingen Festival i Këngës. Denna tävling har pågått sedan 1962, och när Albanien trädde in i Eurovision Song Contest 2004 blev vinnaren kvalificerad till den europeiska tävlingen.

Annons

I Tel Aviv 2019 tävlar sångerskan och musikalskådespelaren Jonida Maliqi för Albanien. Jonida, som även tar programledaruppdrag, är dessutom välkänd som modeinfluencer i hemlandet med 450 000 följare på sitt Instagram-konto.

Vad betyder Khetju tokës?

Khetju tokës betyder ”Återvänd till ditt land” och är en spöklik ballad helt på albanska. Låten behandlar krisen landet haft med att invånare emigrerar i stora antal.

15. Norge: KEiiNO – Spirit in the Sky

Gruppen Keiino representerar Norge i Eurovision Song Contest 2019. De tävlar i semifinal 2 den 16 maj.
Foto: Julia Marie Naglestad

Sedan Norge debuterade i Eurovision-sammanhang 1960 har inget land kommit i närheten av dem – i antal bottenplaceringar. Det pinsamma rekordet (11 bottenplaceringar) innehåller också noll poäng hela fyra gånger! För Jahn Teigen (som fick noll poäng 1978), blev det dock ändå starten på en lyckad karriär med över två miljoner sålda album.

Annons

Tre gånger har landet lyckats vinna tävlingen: 1985, 1995 och 2009.

I år skickar Norge bandet KEiiNO till Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Bandet blandar elektronisk musik med folkmusik – och samisk jojk. När det var dags för Melodi Grand Prix (norska Melodifestivalen) så hade låten Spirit in the Sky redan tagit sig upp på förstaplatsen på landets topplistor och de vann tävlingen stort.

16. Nederländerna: Duncan Laurence – Arcade

Duncan Laurence tävlar för Nederländerna i Eurovision Song Contest 2019. Han deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: Paul Bellaart

Nederländernas historia i Eurovision Song Contest är brokig. På 50-talet tog de två vinster de första fyra åren tävlingen pågick, sedan dröjde det till 1969 innan man lyckades vinna, den gången delades dock vinsten med tre andra länder. Efter ABBAs vinst med Waterloo gick Nederländerna och vann i Stockholm – vilket gjorde dem till de mesta vinnarna innan Frankrike tog över den titeln 1977.

Annons

För Duncan Laurence, som representerar Nederländerna, har musiken alltid varit en tillflyktsort. Under uppväxtåren var han mobbad och musiken blev hans bästa vän.

Låten Arcade är delvis skriven av svensken Joel Sjöö, som även skrivit och producerat låtar åt Rihanna, Shakira och Zara Larsson.

17. Nordmakedonien: Tamara Todevska – Proud

Tamara Todevska tävlar för Nordmakedonien i Eurovision Song Contest 2019. Hon tävlar i semifinal 2 den 16 maj.
Foto: Cedomir Popovski

Efter att F.Y.R. Makedonien misslyckades med att kvalificera sig 1996 så fick landet vänta på sin debut i Eurovision Song Contest fram till 1998. Landet har ännu inte vunnit tävlingen, och tävlar i år för första gången under landets nya namn: Nordmakedonien.

Annons

I hemlandet är Tamara Todevska redan en stor stjärna. Debutalbumet från 2005, och uppföljaren något år senare, skapade topplaceringar på landets topplistor och sedan dess har hon vunnit priser som Årets uppträdande och Årets bästa låt.

18. Azerbaijan: Chingiz – Truth

Chingiz tävlar för Azerbaijan i Eurovision Song Contest 2019 i Israel. Han deltar i semifinal 2 den 16 maj i Tel Aviv.
Foto: Alexandr Porubaymykh

Sedan landet steg in i Eurovision Song Contest 2008 harAzerbaijan aldrig missat finalen – och 2011 vann de hela tävlingen. Vinsten för Ell & Nikki det året ledde till att landet gav ut ett nytt frimärke för att fira.

Chingiz föddes i Moskva men flyttade som sexåring till Azerbaijan, och något år senare vidare till huvudstaden Baku. Där vann han, trots sin unga ålder, Azerbaijans Idol och blev en stigande stjärna i den azerbaijanska musikindustrin – och nu beger han sig ut för att erövra resten av Europa.

Källa: Aftonbladet, Eurovision.tv
Foto: EBU

Annons