Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Eurovision song contest till USA

16 maj, 2019 
https://image.allas.se/image-204999?imageId=204999&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=66.67&x=0&y=0
Johanna Svan
Christer Björkman om The american song contest
Christer Björkman drömmer om en Eurovision i USA.
The American song contest blir verklighet. Christer Björkman och Peter Settman tar Eurovision song contest till USA.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Å r 2017 sade Christer Björkman till allas.se att han kommer att sluta som ansvarig för Melodifestivalen kring 2021. Karin Gunnarsson från P3 tar över. Men nu kommer alltså beskedet att han startar en amerikansk version av tävlingen.

Christer Björkman vet hur det känns att vinna Melodifestivalen efter sin succé med I morgon är en annan dag 1992. Han ställde även upp i mellon 1993 med låten Välkommen till livet och 1999 med Välkommen hem. Sedan blev han festivalgeneral.

Se också: Christer Björkman om att flytta till USA

Christer Björkman om att ta Mello till USABrand logo
Christer Björkman om att ta Mello till USA

Och efter fem år som tävlingsproducent för Eurovision song contest och 18 år med Melodifestivalen är Björkman nu med och startar The American song contest.

Annons

Det var under en presskonferens, i Tel Aviv, Israel, under Eurovision song contest 2019 som beskedet att Christer Björkman nu ska vara med och starta en ny musiktävling i USA kom. Konceptet Eurovision song contest kommer att göras i en amerikansk version.

Med sig i satsningen har Christer Björkman regissören och tv-producenten Anders Lenhoff, programledaren och producenten Peter Settman och hans bolag Brain Academy och Ola Melzig som är produktionschef för Eurovision. Tillsammans ska de skapa en show som ska täcka alla amerikanska delstater.

Att ta Eurovision till USA

För två veckor sedan fick de tre ett exklusivt tillstånd från EBU (European brodcasting union) att ta Eurovision till USA.

– Vi vet ännu inte om det blir tävlingar i varje delstat eller om det blir något annat koncept, men det är absolut något vi tittar på, säger Anders Lenhoff till dn.se.

Annons

– Det kan nog bli som Melodifestivalen med en blandning av både nykomlingar och artister som är proffs, säger Christer Björkman som gärna ser att tävlingen grundar sig på USA:s delstater.

Men det återstår mycket arbete för att få amerikanerna att älska Eurovision som européerna gör.

– Vi måste lära oss hur den amerikanska marknaden fungerar. Och amerikanarna måste lära sig själen i Eurovisionidén, säger Christer Björkman.

– Det här kan bli mitt sista, stora projekt, fortsätter Björkman.

The American song contest ska inte förväxlas med The great American song contest som är inne på sitt 21:a år och genomförs i tio olika kategorier och även delar ut priser till låtskrivare och textförfattare.

Annons