Ewa Roos: Så håller man kärleken vid liv efter 50 år tillsammans

Den Melodifestivalen-aktuella Ewa Roos ser fram emot att njuta av pensionärslivet efter många år i rampljuset.
Vardagen delar hon med maken Kenneth i deras permanenta skärgårdshus.
Nu berättar hon hur de får kärleken att hålla – efter över 50 år tillsammans!
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren
1:06

Efter reklamen: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

(1:06)

Slå på ljud

På lördag stundar premiären av årets upplaga av Melodifestivalen. På scenen i den första deltävlingen står återigen den folkkära komikerduon Eva Rydberg och Ewa Roos på scenen.

Efter dundersuccén med det trallvänliga bidraget Rena rama ding dong år 2021 fick vännerna blodad tand och i år ställer de upp med låten Länge leve livet.

Förutom kärleken till underhållningskonsten, så hyser hon även stark kärlek till maken Kenneth Sevenheim, med vilken hon delat livet med i över 50 år.

Vänskapen med Eva Rydberg

Vännerna Eva och Ewa är båda komiker och skådespelare med liknande bakgrund; revyteater.

År 1994 blev Eva Rydberg teaterdirektör för den omtyckta Fredriksdalsteatern efter företrädaren Nils Poppe. Under åren har hon gjort många föreställningar och stått på scenen tillsammans med hennes namne och vän Ewa Roos.

Låten Rena rama ding dong tog komikerduon till Andra chansen under Melodifestivalen 2021. Efter deras medverkan blev låten omtyckt internationellt och översättningar – till bland annat tyska – efterfrågades från när och fjärran. Om deras bidrag i Melodifestivalen 2023 blir en lika stor hit? Ja, det återstår att se!

Låten Rena rama ding dong tog komikerduon till Andra chansen under Melodifestivalen 2021. Efter deras medverkan blev låten omtyckt internationellt och översättningar – till bland annat tyska – efterfrågades från när och fjärran. Om deras bidrag i Melodifestivalen 2023 blir en lika stor hit? Ja, det återstår att se!

Claudio Bresciani/TT

Efter sommaren uppsättning av Två man om en änka tänker hon lämna vidare stafettpinnen till barnen Kalle och Birgitta som sedan länge varit aktiva skådespelare på Fredriksdalsteatern.

– Ja, nu får det räcka. Jag hade tänkt sluta tidigare men coronapandemin satte käppar i hjulet för de planerna eftersom vi var tvungna att skjuta upp premiären av Pang i bygget, förklarade Eva för Hemmets journal inför Mello-återkomsten på lördag.

Eva Rydberg och Ewa Roos i föreställningen Hon jazzade en sommar på Fredriksdalsteatern år 2002.

Eva Rydberg och Ewa Roos i föreställningen Hon jazzade en sommar på Fredriksdalsteatern år 2002.

Britt-Mari Olsson

Patrick Ekwalls utmaning med dottern – efter hustrun Hannahs död

Så får Ewa Roos och maken Kenneth kärleken att hålla

Ewa Roos berättade i en intervju med Aftonbladet från 2021 att hon också ser fram emot att slå av på takten nu och njuta av pensionärslivet med maken Kenneth.

– Jag hoppas verkligen att jag får leva tillsammans med min man länge till. Jag försöker se positivt på tillvaron trots att läget är som det är i världen just nu. Jag måste det. Efter nästa sommar ska jag ta det lugnt. Jag ska jobba med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern, men efter det vill jag ta det lugnt. Men man vet aldrig, berättade hon då.

Roos har varit tillsammans med maken i otroliga 53 år. Tillsammans har de två barn; dottern Lotta Berglind och sonen Daniel Sevenheim.

I intervjun med tidningen berättade Ewa att hennes största fokus i livet är att njuta av hälsan och livet tillsammans med Kenneth, efter alla år i rampljuset.

Enligt henne själv finns det flera anledningar till att deras kärlek har hållit sig stark genom alla år.

– Det är att lyssna, och att respektera varandra. Inte ha respekt utan respektera varandra och varandras åsikter och allt vad det kan vara, berättade Ewa Roos för tidningen.

Ewa Roos och maken Kenneth Sevenheim år 2012.

Ewa Roos och maken Kenneth Sevenheim år 2012.

Karin Törnblom/TT

Ewa Roos härliga pensionärsliv i skärgården

Sedan drygt 26 år tillbaka är paret bosatta i Stockholms skärgård. Närmare bestämt på Västra Lagnö.

I en tidigare intervju med inredningsmagasinet Leva & Bo har Ewa beskrivit skärgårdsvillan. Det är en minst sagt härlig tillvaro hon målar upp.

Se också: Lotta Engbergs stilresa genom åren
1:21

Efter reklamen: Se också: Lotta Engbergs stilresa genom åren

(1:21)

Slå på ljud

– Det är inget stort hus och vi har två småhus som vi knuffar in våra gäster i. Huset är rött med vita knutar, ett typiskt skärgårdshus. Det är på 98 kvadrat plus en inglasad altan på 22. Runtomkring bor sommargäster. Det är kul när de kommer med sina barn och låter. På vintern är det en öronbedövande tystnad, som jag och min man älskar, sade revystjärnan då. Hon fortsatte:

– På baksidan har vi pool, så vi behöver inte åka utomlands. Tomten, på nästan 3 000 kvadrat, är nästan helt insynsskyddad. Den är igenvuxen, men om vi skulle röja ser vi vattnet. Grannarna, som har sjötomt, tog ner träd så vi fick världens havsutsikt.

Foto: Roger Tillberg/TT, Lotte Fernvall/Aftonbladet