Fakta om Kikki Danielsson och hennes karriär

Fakta om Kikki Danielsson
Kikki Danielsson släpper nytt album, deltar i Så mycket bättre och får dessutom en egen dokumentär i SVT. Artisten själv beskriver 2017 som ett mycket positivt år. "Jag har aldrig blivit så hyllad förr", säger hon i podden Nemo möter en vän.

Fakta Kikki Danielsson:

I hennes gedigna låtskatt finns många hits i bagaget som Jag trodde änglarna fanns, En timme för sent, Godmorgon, Gubben i lådan, Idag & imorgon, Miss decibel, Vi låser dörren in till damernas, Varför är kärleken röd, Vem går med dig hem och ”Papaya Coconut”– som var väldigt populär 1987.

Sommaren 2017 har den norska gruppen Kamferdrops gett Kikki Danielssons Jag trodde änglarna fanns nytt liv genom sin cover.

Kikki Danielsson föddes i Visseltofta utanför Osby i Skåne den 10 maj 1952. Men efter föräldrarnas skilsmässa splittrades familjen. Lillasyster Ros-Marie hamnade hon en familj, Kikki hos en annan och mellanbrodern Kjell-Åke fick stanna hos mamma Elsa.

Kikki adopterades av lantbrukarparet Abela och Ture Danielsson i byn Hylte utanför Älmhult. Paret kunde inte få några egna barn, och i Värvet har Kikki Danielsson berättat att hon behandlades som en värdefull vas.

– Jag fick inte åka med vem som helst, för då kunde de ju kidnappa mig. Jag fick inte göra någonting. De tänkte bara på mitt bästa, men för mig var det skittråkigt. Jag var aldrig betrodd att fatta ett eget beslut. Det var först när jag var i 30- 40-årsåldern som jag kände att jag kunde fatta ett beslut själv.

Wizex, Chips och Kjell Roos

Musiken fanns med henne sedan barnsben.

Redan som 7-åring gjorde hon sitt första uppträdande för publik i en fullsatt kyrka. Magknip och nervositet till trots framförde hon När Jesusbarnet låg en gång. Efter det började hon uppträda i Bingohallen.

– Jag sjöng tidigt solo i luciatågen och fick ett dragspel när jag var nio, men hade aldrig ens tänkt på att det skulle kunna bli mitt yrke. Jag såg det som en hobby, har Kikki Danielsson sagt till Dagens Nyheter.

Som 20-åring, 1972, blev hon erbjuden att provsjunga i dansbandet Wizex. Efter viss tvekan tackade hon ja och det blev sedan drygt tio år tillsammans.

Kikki Danielsson i Wizex.

Kikki Danielsson återförenas med Wizex på Pridefestivalen i Stockholm 2012. Bild: Pelle T Nilsson / IBL Bildbyrå

Under sin tid med Wizex blev det flera framgångar på Svensktoppen och även en andraplats i Melodifestivalen med låten Miss Decibel.

Kikki Danielsson bildade även gruppen Chips tillsammans med Lasse Holm. Elisabeth ”Bettan” Andreassen var också medlem i gruppen. Chips tog hem segern i Melodifestivalen 1982 med Dag efter dag.

I början av 1980-talet träffade Kikki Danielsson gitarristen Kjell Roos. De blev ett par och gifte sig senare. Kikki Danielsson började dessutom sjunga i Kjell Roos dansband Roosarna.

När Kikki Danielsson blev utsedd till Skandinaviens bästa countrysångerska öppnades en oväntad dörr till countryns mecka. Efter prisutdelningen i Texas i USA fick producenten Andy Di Martino upp ögonen för Kikki Danielsson. De kommande åren blev det många resor till USA. Hon spelade in plattan Midnight Sunshine och blev dessutom utsedd till hedersmedborgare av Nashvilles borgmästare.

Vann Melodifestivalen 1985

Men 1985 tog livet ytterligare en vändning.

I början av året vann hon Melodifestivalen med låten Bra vibrationer. I december samma år blev hon mamma till dottern Emma.

Kort efter födseln konstaterades att Kikki Danielsson hade ledgångsreumatism. När sonen Viktor föddes 1991 blev reumatismen ännu värre.

Kikki Danielsson i Melodifestivalen med Bra Vibrationer.

Kikki Danielsson i Melodifestivalen 1985 i Malmö. Bild: Charles Hammarsten / IBL Bildbyrå

Bara några år senare fick Kikki Danielsson veta att producent Andy Di Martino hade drabbats av cancer och var döende. För henne kändes det som hennes dörr till Nashville slagits igen framför näsan på henne – en gång för alla.

– Det var tufft. Men jag hade svårt att ta in vad som hände. Jag botade det som allt annat på den tiden – med surt rödvin, har hon tidigare berättat för Faktum.

Slutet av 1990-talet blev turbulent. Kikki Danielssons alkoholproblem blev en nationell nyhet efter att hon kört rattfull. I samma veva valde hon dessutom att skilja sig från Kjell Roos. Ett par år senare åkte hon fast för rattfylla igen.

– Jag ville vara ärlig. Som artist är man en förebild för många, och jag kunde inte göra det ogjort, har hon tidigare sagt till Dagen Nyheter.

Samarbetet med ”Sulo”

Löpsedlarna avlöste varandra. Kikki Danielsson har berättat att hon många gånger känt sig felciterad och medvetet missförstådd av ”skvallerpressen”.

– Humorn är mitt enda vapen. En gång på en fest som jag visste att Hänt Extra och de andra skulle bevaka kom jag hand i hand med en bög, bara för att luras. Det funkade, de skrev att vi var ett par sedan. Det kanske var min revansch! säger hon i en intervju med Dagens Nyheter från 2005.

I början på 2000-talet gjorde Kikki Danielsson också gemensam sak med Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen. Trion Kikki, Bettan & Lotta deltog i Melodifestivalen både i Sverige och Norge med stor framgång.

Kikki, Bettan och Lotta.

Lotta Engberg, Elisabeth Andreassen och Kikki Danielsson. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Inför sin medverkan i SVT-programmet Så ska det låta 2009 hade hon planer på att lägga musikkarriären på hyllan. Men i programmet träffade hon Diamond dogs frontman Sören ”Sulo” Karlsson. Trots att Kikki Danielsson dömde ut honom som ett ”popsnöre” vid en första anblick klickade de.

Det hela mynnade senare ut i countryplattan Postcard from a Painted Lady som kom 2015.

– Egentligen är jag bara 156,5 centimeter, men nu har jag nog vuxit några centimeter av allt beröm, sa Kikki Danielsson till Året Runt efter recensenternas lovord.

KikkiDee på Twitter

Hösten 2017 är Kikki Danielsson mer aktuell än på länge. I slutet av september kommer plattan Portrait of A Painted Lady. SVT har också spelat in en dokumentär med Kikki Danielsson. När den kommer att sändas är ännu oklart, men tidigast julen 2017 eller under början 2018, enligt SVT.

Dessutom är hon aktuell i TV4-programmet Så mycket bättre.

Kikki Danielsson beskriver själv inspelningen som ett kollo. Under sin dag kände hon ren eufori.

– Det var sanslöst. Jag har aldrig blivit så hyllad förr, berättade hon i podden Nemo möter en vän.

Nu har ÄNTLIGEN Stellan kommit??Det känns Underbart??12 v gammal. Nu är han på upptäcktsfärd i huset, sen hoppas jag att han vill vila på min mage Hädanefter❤️❤️

Ett inlägg delat av Kikki Danielsson (@therealkikkidanielsson)

Kikki Danielsson är dessutom ständigt aktuell på Twitter. Initiativet kom från skivbolaget i en förhoppning om att Kikki Danielsson skulle kunna marknadsföra sig själv och sin musik. Men, enligt henne själv, flamsar hon mest. I dag har kontot över 86 000 följare @KikkiDee.

Kikki Danielsson finns även på Instagram under namnet @therealkikkidanielsson.

Både på Twitter och Instagram är Kikki Danielssons katter ett återkommande inslag. Tidigare har följarna fått stifta bekantskap med Allan (som blev påkörd och dog) och Alice, men nu har även katten Stellan.

Läs också:

Kikki Danielsson om alkoholproblemen: ”Jag var beredd att offra mig själv”

Kikki Danielsson om det magiska i att bli mormor: Alvin ger mig kraft att leva!