Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Fame splittrades efter vinsten i Melodifestivalen – det hände sen

20 jan, 2023 
Simon Nilsson Larsson
FotografTT
Fame
För 20 år sedan vann popduon Fame Melodifestivalen.
Bara något år senare splittrades gruppen.
Vad gör Jessica Andersson och Magnus Bäcklund i dag?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbetBrand logo
Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbet

Jessica Andersson och Magnus Bäcklund träffades under det gamla musikprogrammet Fame factory i TV3 år 2002. I programmet florerade också musikexperten Bert Karlsson, som tyckte att det skulle vara en bra idé para ihop dem.

Sagt och gjort, Fame grundades och året därpå ställde de upp i Melodifestivalen 2003 med låten Give me your love. Det blev succé direkt! Duon vann hela tävlingen och fick representera Sverige i Eurovision song contest i Riga. Där slutade de på femte plats.

Magnus Bäcklund vann Fame factory, och parades ihop med Jessica Andersson.
Magnus Bäcklund vann Fame factory, och parades ihop med Jessica Andersson.

Fame spelade på och släppte albumet med samma titel som den mellovinnande låten.

Året efter succén ställde de upp igen, med låten Vindarna vänder oss. Och visste hade vindarna vänt. Duon fick noll poäng av tittarna i finalen, vilket innebar att det inte blev ny Eurovision song contest-resa.

Annons

Åren gick och Fame fortsatte. De var bland annat med i Diggiloo tillsammans med Lasse Holm både 2004 och 2005. År 2006 gjorde de vinter-OS-låten All in the game. Det skulle visa sig bli gruppens sista låten.

Samma år ställde Jessica Andersson och Magnus Bäcklund upp i Melodifestivalen igen – den här gången gjorde de det som soloartister.

Jessica Anderssons kärleksliv med 10 år yngre sambon

Efter åren i Fame har Jessica Andersson, 49, fortsatt med musiken. Hon har släppt tre soloalbum: Wake up (2009), 40.14.4 (2013) och Perfect now (2015). Dessutom har hon också släppt en julskiva tillsammans med Magnus Carlsson.

Hon har också givit ut en självbiografi, När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var, som bland annat handlade om hennes tuffa uppväxt.

Som musikalartist prisades hon 2008 med Guldmasken för hennes insats i Little shop of horrors.

Jessica Andersson har tävlat i Melodifestivalen åtta gånger.
Jessica Andersson har tävlat i Melodifestivalen åtta gånger.

2011 ställde hon upp i Let's dance – och vann hela tävlingen tillsammans med danspartnern Kristjan Lootus.

Annons

Hon har också ställt upp i Melodifestivalen flera gånger, senast år 2021 med låten Horizon, som blev utslagen innan finalen.

Hon lever ihop med kärleken Johan Malm, 38, i Onsala i Halland. De har hängt ihop sedan 2016. När de först träffades var Jessica Andersson säker på att hon ville ha ett förhållande, men på grund av ålderskillnaden var hon osäker på vad han ville.

– Det är inte självklart att det ska fungera med åldersskillnad, men för mig känns det som att jag är färdig. Jag behöver aldrig mer söka leta och kan se mig och Johan under resten av mitt liv, berättade hon för Expressen år 2021.

Hon har en dotter sedan ett tidigare förhållande, och har tidigare varit gift.

Magnus Bäcklunds liv som pilot

Vinnaren av Fame factory 2002, Magnus Bäcklund, fortsatte satsa på musiken även efter Fame-eran. År 2006 släpptes hans soloalbum Never say never, och efter det kom några singlar. Den senaste, Julens hemlighet, kom 2010.

Vid sidan om musiken arbetar den 57-åriga Magnus som pilot.

Annons

– Både flyget och musiken är något som jag haft intresse av sedan jag var liten. Att kunna livnära mig på det, det är en fantastisk gåva, har han tidigare sagt till Hänt.

Magnus Bäcklund åker fortfarande runt och spelar.
Magnus Bäcklund åker fortfarande runt och spelar.

Han var tidigare gift, men för sex år sedan skilde han sig. Han och exet fick, under deras relation, ett par tvillingdöttrar.

– När man bryter upp så där så finns det alltid sår och det läker långsamt. Men det är ändå på väg åt rätt håll. Men det tar alltid tid, sådana här saker. Det känns ändå som att det finns hopp om att vi ska kunna ha en ganska så avslappnad relation framöver, sade han till nöjessajten då.

De bodde i Linköping, men efter skilsmässan flyttade Magnus Bäcklund till Hällefors i Närke.

Foto: TT

Annons