Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Filmen Spencer om prinsessan Dianas sista jul med kungafamiljen

05 jan, 2022 
Minna Wallén-Widung
Elin Samuelsson
Delad bild. Till vänster prinsessan Diana och till höger Kristen Stewart som spelar Diana i filmen Spencer.
Om inte den hemska kraschen skett i Paris 1997 hade prinsessan Diana varit 60 år i dag. Efter sig lämnade hon två unga söner med ett sår som aldrig läker. Men minnet av henne lever kvar, inte minst hos barnbarnen som vet precis vem ”grandma Diana” är. Och i dagarna går filmen Spencer upp på svenska biografer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Morgonen den 31 augusti 1997 vaknade världen upp till den fruktansvärda nyheten att Englands prinsessa Diana var död. Jagade av paparrazzi-fotografer i Paris hade bilen som hon och pojkvännen Dodi Al Fayed färdats i kraschat in i en biltunnel. Hennes död sörjdes av en hel värld.

7 skådespelare som har spelat prinsessan Diana – så lika är deBrand logo
7 skådespelare som har spelat prinsessan Diana – så lika är de

Genom åren har flera dramatiseringar av hennes liv gjorts i filmer, tv-serier och på scenen. I filmen Diana: her last love spelades Diana av Naomi Watts, och förra hösten kunde man se nykomlingen Emma Corrin som den blyga flickan från Sandringham i den fjärde säsongen av Netflix-serien The Crown, för att nämna några.

Annons
Prinsessan Diana.
Prinsessan Diana.

Det handlar filmen Spencer om

Den 7 januari 2022 går ytterligare en filmatisering upp på biograferna, långfilmen Spencer i regi av Pablo Larraín. Denna gång spelas Diana av den amerikanska skådespelerskan Kristen Stewart, 31.

Filmen är en tolkning av vad som kan ha hänt julhelgen 1991, då den kungliga familjen samlas för att fira högtiden. Diana plågas av ångesten över att behöva följa de kungliga sederna inför allmänhetens beskådan, samtidigt som äktenskapet med prins Charles knakar rejält i fogarna. Stämningen är tryckt och Dianas gräns för vad hon klarar av är nådd.

Annons
Prinsessan Diana tillsammans med sönerna prins William och prins Harry.
Prinsessan Diana tillsammans med sina söner, prins William och prins Harry.

Julhelg med den kungliga familjen i centrum i Spencer

Så här beskrivs filmen i den officiella presentationen på Filmstadens hemsida:

”Diana är på väg till ännu en julhelg med kungafamiljen, medveten om att hennes äktenskap med prins Charles rasat samman inför öppen ridå. Han ses allt oftare med Camilla Parker-Bowles medan hon fortsatt tvingats spela den perfekta hustrun.

Kristen Stewart som prinsessan Diana i filmen Spencer.
Kristen Stewart i rollen som prinsessan Diana.

Alla är inställda på en sedvanlig stramt regisserad jul med mat, dryck, tomma fraser och fasanjakt, men Diana vet att allt måste bli annorlunda denna gång.

Annons

Fången i en omöjlig roll har hon nu bara ett mål - att skydda sig själv och sina pojkar Harry och William mot outhärdlig exponering och förljugenhet.”

Vad vi vet är att i verkligheten separerade Diana och Charles året därpå, 1992. Skilsmässan gick igenom 1996 och ett år senare skedde den ödesdigra olyckan där prinsarna William och Harry förlorade sin mamma, bara femton och tolv år gamla. Deras liv som vuxna män fick hon aldrig uppleva.

Prinsessan Diana hälsar på barn och blir fotograferad.
Prinsessan Diana blev bara 36 år gammal.

Kristen Stewart gör huvudrollen som prinsessan Diana

Kristen Stewart, som alltså spelar huvudrollen som prinsessan Diana, är född 1991 och växte upp i Los Angeles. Båda hennes föräldrar arbetade i nöjesindustrin och Kirsten började skådespela redan som barn. Hon spelade bland annat Jodie Fosters dotter i filmen Panic room som tolvåring. Hon har medverkat i en rad filmer sedan dess, men störst uppmärksamhet fick hon när hon gjorde rollen som Bella Swan i de fem Twilight-filmerna med vampyrtema.

Stjärnan har redan fått mycket beröm för sin tolkning av Diana i filmen, och spås av flera bedömare bli Oscarsnominerad för sin insats. Som prins Charles ser vi den brittiska skådespelaren Jack Farthing.

Spencer – vilket också var Dianas efternamn som ogift – har premiär på svenska biografer den 7 januari 2022.

Annons