Filmen vi aldrig glömmer – Änglagård 30 år

Fanny och Zack

En av filmens mest kända scener där Fanny och Zac dyker upp på MC i byn Yxared.

Bror Augustsson, Lars-Olof Löthwall, Håkan Alamaa

Jo, det är sant! Hela 30 år har det gått sedan dramakomedin som blev trefaldigt Guldbaggebelönad och sågs av över en miljon besökare på bio hade premiär för första gången.

Colin Nutley regisserade den svenska dramafilmen med Helena Bergström, Rikard Wolff, Sven Wollter i rollerna. Handlingen kretsar kring Fanny som till allas förvåning dyker upp som enda arvinge vid Eriks begravning och stör lugnet i den lilla landsortsbyn i Västergötland. Här kommer tre scener vi särskilt minns:

1. Fannys catwalk i kyrkan

En av de scener vi kanske minns mest, är när Fanny kommer in i kyrkan precis i början på Eriks begravning och allas ögon följer henne tills hon sätter sig i bänken - hon är annorlunda.

2. Zacs sneda MC-leende

En annan är när Zac liggandes på en bänk utanför kyrkan i MC-ställ, ler ett snett leende när dörren öppnas och gästerna kommer ut från begravningen - han är också annorlunda.

3. Gottfrid berättar att Zac har "bananer i öronen"

En annan färgstark personlighet är den fördomsfria härliga farbrorn Gottfrid som spelas av Ernst Günther. Scenen när han berättar att Zac har "bananer i öronen" är en av de vi också sent kommer att glömma.

Tidlösa teman gjorde filmen populär i 30 år

Utanförskap och tillhörighet är klassiska teman som filmen baseras på, och tillsammans med det rika persongalleriet är det kanske det som gör att filmen varit populär under tre decennier.

Filmen utspelar sig i den fiktiva byn Yxared i Västergötland, och satte förlagan Liared i Ulricehamn på den svenska filmkartan.

Skådespelaren Amanda Jansson från Tunna blå linjen: ”Jag är inte så trygg som folk tror”
Se också: Julia Roberts bästa filmlooks genom åren
1:15

Efter reklamen: Se också: Julia Roberts bästa filmlooks genom åren

(1:15)

Slå på ljud
Så gick det sedan för skådespelarna i Lotta på Bråkmakargatan

Änglagård hyllades av kritikerna och blev en av de största publikframgångarna i svensk filmhistoria. 1,14 miljoner såg filmen på bio, och många miljoner har sett den sedan dess i andra fönster. 1993 belönades den med tre Guldbaggar: bästa film, bästa regi (Colin Nutley) och Ernst Günther för kreativa insatser.

Nutley nominerades också för bästa manus och Helena Bergström för bästa kvinnliga huvudroll.

Helena Bergström

Helena Bergström nominerades för bästa kvinnliga huvudroll tack vare rollen som Fanny.

Bror Augustsson, Lars-Olof Löthwall, Håkan Alamaa

Nya möjligheter att se filmen i sommar

Nu finns det möjlighet att se filmen igen i en ny version när Filminstitutet har digitaliserat och restaurerat den. Filmen går att hyra för biografvisningar via Filminstitutets biodistribution och den kommer även att visas på Cnema i Norrköping under East Pride 23 -29 maj och på Folkan i Borgholm under sommaren.

– Sedan filmen släpptes så har bokningarna för biografvisningar rullat in och den kommer visas på ett flertal biografer runt om i landet under sommaren – så håll utkik på din närmaste biograf, säger Clara Gustavsson, distributionsansvarig på Filminstitutet.