Förklaringen: Därför krymper kungafamiljen

Carl Philip, Sofia och Madeleine

Kungens beslut att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn inte längre ska tillhöra kungahuset chockade många. Vid en pressträff på slottet berättade Riksmarskalk Fredrik Wersäll mer om bakgrunden till förändringen.

Under måndagsförmiddagen kom beslutet att Kung Carl Gustaf har beslutat att ”krympa” kungafamiljen. Prinsessan Madeleines barn Leonore, 5, Nicolas, 4, och Adrienne, 1, samt prins Carl Philips barn Alexander, 3, och Gabriel, 2, kommer inte längre tillhöra kungahuset.

Under en pressträff på slottet berättade Riksmarskalk Fredrik Wersäll mer om bakgrunden till beslutet och vad det egentligen betyder.

Riksmarskalken förklarar vad kungens beslut betyder

– Det är glädjande att se att det är så stort intresse. Jag kan berätta att Hans Majestät Konungen har fattat ett beslut som påverkar uppdrag och roller i den kungliga familjen.

– Det betyder i korthet att barnen inte längre ska tillhöra kungahuset. De är självklart fortfarande medlemmar i den kungliga familjen och behåller sina titlar, säger Frederik Wersäll.

– Titlarna blir personliga och förs inte vidare till maka respektive make.

Madeleine kan ta uppdrag inom näringslivet

Dessutom förklarar Fredrik Wersäll att barnbarnen, därmed, kommer att betraktas mer som privatpersoner eftersom de inte kommer att tillhöra det kungliga huset. Däremot är barnbarnen arvsberättigade till tronen och kommer alltså ha en tydlig koppling till statschefen, fortsättningsvis.

Förväntningarna på prinsparet och prinsessan Madeleine, att representera Sverige, kommer även att minska.

Dessutom får vi veta att prinsparet och prinsessan Madeleine, på sikt, kan ta uppdrag inom näringslivet och liknande. Uppdrag som inte ska påverka kungafamiljen.

– De begränsningar som kommer med att vara av kunglig börd är inte bara positiva så jag tror både att prins Carl Philip och prinsessan Madeleine välkomnar att barnen kommer att få en friare roll.

Vad betyder det här beslutet för barnbarnen, rent konkret?

– De kan inte förväntas att tas i anspråk när det kommer till offentliga uppdrag. De får en större frihet att forma sina egna liv. Det kan handla om uppdrag, anställning och bedriva näringsverksamhet.

Beslutet har diskuterats i många år och kungen har förankrat beslutet med samtliga av familjens medlemmar.

Av Helena Wiklund/Svenskdam.se 

Foto: TT 

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: