Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

"Framgångar och jäkelskap" - ny dokumentär om två av Sveriges mest älskade komiker Stefan och Krister

07 jan, 2022 
Henrik Högström
Stefan och krister
De två trubadurerna blev hoptussade till en hotellinvigning för 40 år sedan. Sedan dess har komikerparet Stefan och Krister blivit ett älskat begrepp. Åtminstone bland publiken. Nu sammanfattas buskiskungarnas med- och motgångar i dokumentären ”Framgångar och jäkelskap”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-taletBrand logo
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

Stefan Gerhardsson och Krister Claesson har huggit ut en egen nisch åt sig själva i svensk underhållning. Och de har gjort det genom att trampa i buskisens väl upptrampade spår. Det är folklig underhållning som folk ska skratta åt. Kritikerna får tycka vad de vill.

Bert Karlsson sammanfattade det en gång så här i tidningen Filter.

– De är nöjesbranschens version av Gekås Ullared. Jag har gjort folkets musik, de har gjort folkets teater.

Idag driver de ett smärre nöjesimperium som genererar miljonintäkter men det började i blygsammare skala.

1981 skulle Älvsereds hotell invigas. Trubadurerna Stefan (Hallänning) och Krister (Västgöte) tillfrågades var för sig om de kunde tänka sig att stå för underhållningen.

Annons

Båda tackade ja på villkor att de slapp göra det själva.

Och det hoptussade paret funkade fint tillsammans. De hade fötterna i den lokala myllan och kunde skämta med publiken mellan visorna.

Under en tidig spelning började de gaffla med varandra på scen. De märkte att det gick hem.

När vi skulle uppträda var jag väldigt spänd, för jag ville att det skulle bli något stort. Men våra instrument stämde inte, så vi blev arga på varandra av nervositet. Det tyckte folk var hur kul som helst. Det är det enda de minns: »Vad kul ni var när ni var arga på varandra, det var precis som att det var äkta!« Och det var det ju. Där hittade vi vår kemi, säger Krister Classon i intervjun med Filter.

Annons

Den kemin gick hem i stugorna och kunde snart höras i lokalradion. Duon spelade in skivor, satte upp revyer och fick snart ett publikt genombrott i nationell tv. Den lokala förankringen har de aldrig släppt.

Som i tv-serien Full fräs där den väldigt specielle karaktären Birger ger en kärnfull beskrivning av huvudstadens invånare.

”Vet ni vad det är för likhet, förresten, mellan stockholmare och spermier? Jo, det finns en jävla massa av dom, men det är inte många det blir folk av!«

Sommaren 2022 återuppstår Åsa-Nisse på scen

Duon, med ensemble, har blivit ett återkommande fast inslag på friluftsteatern Vallarna i Falkenberg. ”Här bjuds det på obesprutad buskis sedan 1996”, lovar man på hemsidan. Sommaren 2022 innebär det Åsa-Nisse återuppstår på scen.

Folkets kärlek har de alltid haft. Kritikerna har dock varit njuggare i sina omdömen.

Det har de vant sig vid. Så är det när man gör buskis.

Krister har flera gånger återkommit till en spelning i Växjö där de dragit fulla hus. Recensenten i Smålandsposten fattade dock inte varför.

Annons

– Han skrev något om att han efter första akten inte alls förstod varför folk tyckte att det var så kul. I pausen fick han se att det berodde på att publiken bara bestod av Bingolottospelande Gekås-besökare. Han tyckte väl att de var en lägre stående ras, säger han i intervjun med Filter.

Men att det kan se enkelt och spontant ut innebär inte att de bara kör när de kliver upp på scen. De har jobbat målmedvetet med att förbättra repertoaren sedan de började samarbetet, säger Stefan Gerhardsson i en intervju med Nyhetsmorgon i TV4.

– Det ska se enkelt och spontant ut. Det ska inte vara något staket mellan oss och publiken. De ska känna att det här, det händer bara här och nu. Då gäller det att det är väldigt inövat.

Annons

En av nycklarna kan vara att de hämtat inspiration till samarbetet på varsitt håll. För även om de jobbat mycket och tätt ihop har de knappt umgåtts privat. Det hade inte funkat, konstaterar Krister i Nyhetsmorgon.

– Vi har ju olika intresse och vill hämta inputs från olika håll när vi skriver sketcher.

Sommaren 2008 drabbades Stefan Gerhardsson av en personlig tragedi när hans tonårige son Mikael dog i en olycka. Föreställningarna som var närmast inpå ställdes in men arbetet blev med tiden en sorts hjälp i sorgearbetet.

– Klart att det tog mig hårt. Hela familjen vart ju lite avhuggen bena där ett tag, säger han i Nyhetsmorgon.

– Man får ju bestämma sig. Antingen får man gå ner sig eller så får man bestämma sig för att ta sig i kragen och gå vidare. Och där var jobbet en bra terapi för mig. Där tror jag inte det spelar någon roll om man jobbar på sågverk eller som elektriker eller brevbärare. Det hjälper en.

Annons

Krister Claesson klev ner från scenen redan 2001 för att skriva manus och regissera. En roll som sedermera gått i arv till sonen Lars Classon.

Numera är det bland andra Mikael Riesebeck som är en av de återkommande skådespelarna i ensemblen. Han är uppvuxen i samma buskislandskap och drog Stefan och Krister-dialoger i köket som liten.

– Jag är det ultimata fanet som får jobba med mina idoler.

Dokumentären ”Framgångar och jäkelskap” sänds i TV4, 20.00 och finns på TV4 Play

Se också: Här är nyheterna på Netflix

Här är fem nyheter på Netflix i januariBrand logo
Här är fem nyheter på Netflix i januari
Annons