Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Marinette letar efter gömda skatter: "Det har varit mycket äventyr"

06 aug, 2022 
Ulrika Gustafsson
Marinette Olsson håller en mobil i händerna med geocaching-app som visar karta. På den andra bilden i montaget håller hon "skatten", eller cachen, som hon nyss hittat.
Inuti ett ihåligt träd. På ett elskåp vid affären. Under en bro. Varsomhelst kan det finnas klurigt gömda ”skatter”. Säkerligen finns några gömda alldeles nära där du är nu. Faktiskt är hela världen full av dessa skatter och miljontals människor letar efter dem. Det handlar om geocaching och Marinette Olsson har varit på jakt i 17 år!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Geocaching är ingen ny fluga. Det har funnits i över 20 år, ändå är det många som inte känner till det ivriga letandet som pågår runt dem. Om man har svårt att finna motivation att komma ut och motionera kan geocaching vara ett härligt och beroendeframkallande alternativ!

En av alla som letar efter de gömda skatterna är Marinette, 61 år, från Mellerud – där det finns nästan 300 geocacher gömda. Hon kan stoltsera med imponerande 3 678 st cacher som hon har hittat både i Sverige och utomlands. Intresset delar hon med sin sambo Rolf Pettersson.

Geocaching-entusiasterna Marinette Olsson och Rolf Pettersson ute i naturen, med utsikt över skog och kust.
Intresset delar Marinette med sambon Rolf. Här ses de på jakt i Skåne.

– Vi har varit på väldigt många olika ställen. Vi har varit från Nordkap, längst upp i norr, till nere på Kanarieöarna. Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Holland.

Annons

Marinette Olsson

Ålder: 61 år
Gör: Kemiingenjör och trogen geocachare sedan 2005.
Bor: Mellerud.
Familj: Sambon Rolf Pettersson, barnen Sarah och Johan, barnbarnen Ted (9 år) och Idun (4 år).

Geocaching finns över hela världen – i hela 191 länder. För Marinette och Rolf blev det ett sätt att resa. När de skulle ut på semester med sin husbil var det ofta geocacherna som styrde.

– Då kan man titta före och planera – vad finns det i det här området?

Upptäck fina platser i en ny stad

Ofta är de placerade på smultronställen, så att man samtidigt kan upptäcka fina platser i en ny stad. Eller kanske hitta nya ställen i sin egen stad.

Marinette har fått problem med höften och kan inte vara lika aktiv som hon tidigare har varit.

– Nu när vi är ute i husbilen kollar vi när vi kommit fram. Finns det någon här? Ja, då går vi och tar den då. Vi letar på ett annat sätt nu än förut.

Det här är geocaching

Geocaching är världens största skattjakt. Det finns över 3 miljoner lurigt gömda behållare över hela världen.

Dessa behållare kallas för geocacher. De finns i alla former och storlekar. Allt från små rör, vanliga matlådor till stora hemmasnickrade trälådor. Man vet aldrig vad man letar efter. I appen eller på hemsidan kan man se vilken storlek den har.

Det är andra geocachare som lägger ut och registrerar geocacherna. Allt är frivilligt ordnat i den globala geocachinggemenskapen. När man har tagit några geocacher kan man själv börja lägga ut.

När man har hittat sin geocache ska man lägga tillbaka den där man hittat den så nästa geocachare kan hitta den.

Vad som finns inuti en behållare varierar men det ska alltid finnas en logg att signera. I större geocacher kan man hitta spårbara objekt eller bytessaker. Spårbara objekt är tänkta att resa från geocache till geocache. Om du tar något som är tänkt som en bytessak så ska man lämna något som är värt lika mycket eller mer.

Källa: www.geocaching.com

Annons

Marinette hade inte hört talas om geocaching förrän hennes vän snappade upp ordet en kväll framför teven. Han tittade på frågesportprogrammet Jeopardy och där dök ordet upp i något sammanhang. Nyfiket kollade han på nätet för att veta mer. Där hittade han alla regler och det var bara att sätta i gång. Vännen Marinette var inte sen att haka på. Nu, 17 år senare, har hon hittat nära 4 000 stycken.

Geocaching – så startade det

I maj 2000 ville GPS-entusiasten Dave Ulmer testa noggrannheten med uppdaterade satelliter. Han gömde en låda i skogen och postade ett inlägg i ett forum för GPS-användare där han angav lådans koordinater. Han kallade det för ”Great American GPS Stash Hunt”. I lådan hade han lagt en loggbok, penna och små ”priser”, tex videor, böcker och en slangbella.

Några månader senare döptes det om till geocaching.

I juni 2000 placerades den första geocachen ut i Sverige.

Källa: geocaching.com

På den tiden, före smartphones och appar, fick man gå ut på nätet. På hemsidan kunde man hitta cacher inom ett visst område och deras koordinater.

Marinette Olsson står på en klipphäll, under några kraftledningar, och tittar i mobilen under sin jakt på geocacher.
Det är ute i naturen som Marinette helst vill vara när hon letar. Men det finns massor av cacher att hitta i städerna också, inte minst i grönområdena.

– För länge sen, då planerade vi lite mer. Jag satt och tittade på kartan och skrev ut alla koordinater på papper och la in i gps:en manuellt. För då kunde man inte föra över automatiskt. Man fick klicka in koordinat för koordinat, det var ett jäkla jobb.

Annons

Geocacher laddas in i gps:en

Marinette hade en hand-gps där hon kunde ladda ner koordinater och den beskrivning för cachen som fanns. Tillsammans med en karta kunde hon sedan ge sig ut för att finna skatterna.

Geocaching-entusiasten Marinette Olsson ute i skogen med mobilen i högsta hugg.
Sedan Marinette Olsson fastnade för geocaching har hon hittat nära fyratusen cacher.

– Sen så kom ju det här lite mer automatiska. Man kunde ladda in upp till 500 geocacher i gps:en. Då var det lite lättare när man åkte. Man kunde bara stanna och det blev inte planering som när vi började. För då satt vi och tittade på en karta och planerade. Där ligger en, och där ligger en och då åkte vi den vägen. Vi nästan planerade våra resor utifrån hur geocacherna låg.

Marinette Olsson tittar ner i en kompassliknande bild i mobilen som anger "166 m".
Mobilen visar vägen.

Marinette minns tillbaka till hur det var förr:

– Det var mer sport då egentligen.

I catchen finns en logg att fylla i

Reglerna är enkla – efter en gratisregistrering får man tillgång till koordinaterna till alla geocacher i hela världen. Man letar upp cachen som ofta är lite lurigt gömd. Inuti finns en loggbok där man fyller i namn och datum. Kanske ligger det även någon rolig sak däri. Har man något att lägga i kan man ta med sig en sak hem.

Annons

Marinette tycker att det är en aktivitet som passar alla:

Man ska helst inte bli upptäckt, man ska vara vara lite inkognito

– Tycker man om att vara ute i skog och natur passar det absolut. Men samtidigt finns det jättemycket i städerna också. Men de kan vara svåra att ta utan att bli upptäckt. Man ska helst inte bli upptäckt, så ingen annan tar den. Man ska vara vara lite inkognito.

Logg för geocaching, namn och datum nedskrivna på lappar.
Behållaren rymmer även en logg att signera.

Men letande i städer lär man inte finna naturälskaren Marinette:

– Jag gillar inte dem i städerna. Jag gillar hellre att vara i naturen. När jag får gå och leta bland stubbar och stenar. Då är det jätteskönt, att få komma ut i skogen och få gå en slinga.

Marinette Olsson, dottern Sarah Brandin och barnbarnet Idun undersöker en funnen geocache.
Lilla Idun vet hur geocaching går till. Hon har följt med mormor Marinette och mamma Sarah många gånger.

Marinette tar gärna med sig barn och barnbarn när hon går ut på tur. Dottern Sarah Brandin har följt med sin mamma på geocaching många gånger genom åren.

Marinette Olsson på geocachingtur med barnbarnet Ted.
Ted tar täten och mormor följer efter. Intresset har gått i arv.

Sarahs barn Ted och Idun har även de blivit vana geocachare. Marinette minns speciellt en tur för några år sen då hon, Sarah och Sarahs son Ted var ute. De skulle gå en rutt där det gömde sig tio cacher. En skattjakt för barn och Ted var den som fick upptäcka alla gömmor. Men något oväntat hände på turen:

Fyraåriga Idun sitter på huk och synar "skatten" i en liten plastlåda.
Fyraåriga barnbarnet Idun med ett fynd.

– Det var översvämning! Det var på våren så det var mycket vatten. Bäcken hade blivit en å. Vi fick lägga i träd för att komma över.

Annons

Läskiga upplevelser på geocachingtur

Trion lyckades även gå vilse på turen. Det tyckte lille Ted, som då var 7 år, var lite läskigt.

Vi gick ner i en mörk jordkällare. Där satt en stor uppstoppad docka

Marinette har många minnen från sina geocachingturer. En annan gömma var av den mer skrämmande sorten:

– Vi gick ner i en mörk jordkällare. Där satt en stor uppstoppad docka.

Se också: 5 svampar som är lätta att hitta och riktigt goda

Fem svampar som är lätta att hitta och riktigt godaBrand logo
Fem svampar som är lätta att hitta och riktigt goda

Geocachen låg långt där inne i mörkret bakom dockan, vilket innebar att de var tvungna att smyga långt in för att nå den.

– Det var läskigt!

Annons

Extra utmanande geocache

Det är geocachare själva som lägger ut geocacherna som sedan godkänns och registreras på hemsidan och i appen. De läggs ut lurigt eftersom det ska vara en utmaning att finna dem. Marinette berättar om gången då hon fick kämpa för att hitta gömman:

– Här ovanför i Håverud skulle man dyka ner i vattnet och hitta en skylt på en betongklump. Där stod koordinaterna till den riktiga gömman som låg ca 200 meter bort.

Så kommer du igång med geocaching

1. Skapa ett konto på www.geocaching.com eller i appen.

2. På en karta ser du alla geocacher runt dig. Du kan även söka på andra städer (i hela världen).

3. Använd appen för att navigera till en geocache i närheten. Den är oftast lite lurigt gömd så var beredd på att leta lite.

4. När du har hittat den, signera loggboken med dagens datum och logga den även i appen. I appen kan du även kommentera och se vad andra skrivit om geocachen.

5. Lägg sedan tillbaka behållaren där du hittat den.

Källa: www.geocaching.com

Hon skrattar åt minnet som utspelade sig tidigt på sommaren:

– Åh, det var så kallt!

Så många skatter finns att hitta

I hela Sverige finns drygt 127 000 geocacher. Här har vi valt ut ett axplock av kommuner för att visa hur de kan fördela sig (1 augusti 2022):

Borlänge 562 st
Gällivare 55 st
Göteborg 3 116 st
Jönköping 1 708 st
Karlstad 896 st
Kiruna 160 st
Linköping 1 905 st
Luleå 962 st
Lund 940 st
Malmö 952 st
Mellerud 270 st
Trollhättan 768 st
Umeå 1 455 st
Visby 410 st
Östersund 882 st
Stockholms län (26 kommuner) 11 457 st

Lilla Idun skriver i geocaching-loggbok under översyn av mormor Marinette Olsson och mamma Sarah Brandin.
Idun skriver i loggen.

När Marinette och Rolf är ute och letar tillsammans kommer tävlingsinstinkten igång:

– Vi har en egen tävling när vi är ute, jag och Rolf. Vem av oss som hittar cachen först. Men vi är nog lika bra, båda två.

Annons

Ett tränat öga ser mer

Marinette berättar hur man tränar upp sitt öga för att finna cacherna:

– Man lär sig att se efter ett tag hur det ser ut när det ligger en sten i en stubbe till exempel. Speciellt ute i skogen. Hur man försöker gömma. Man ser hur naturen ser lite annorlunda ut. Det blir man ganska duktig på att se, när man hållit på ett tag.

Men hälsan gör sig påmind:

– Vi är lite ringrostiga nu. Nu ser vi inte på en gång. Vi kanske måste gå runt och snurra några varv innan vi hittar.

Och hur känns det att hitta en gömma? Marinette skrattar och utbrister:

– Ja, men då är det vinst!

Läs mer:
www.geocaching.com – officiella sidan för geocaching
www.geocaching.se – intresseföreningen ”geocaching i Sverige”

Annons