Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Gila Bergqvist försvann från rampljuset – det gör hon nu

24 aug, 2023 
Aino Oxblod
FotografTT.
Gila Bergqvist var en av SVT:s mest profilerade barnprogramledare på 80- och 90-talet.
Men efter att ha jobbat med Ernst Kirchsteiger i Sommartorpet efter millenieskiftet valde hon bort rampljuset för gott.
– Jag tycker om att vara att vara privat, har hon sagt till Expressen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-taletBrand logo
Se också: 10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

I slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var Gila Bergqvist en av SVT:s största programledarprofiler i barn- och ungdomsprogram. Tillsammans med Jan Trolin och Ellinor Persson ledde hon bland annat programmet Unga tvåan. Det var också samma trio som gjorde den första direktsända Sommarlov-säsongen 1990. Året därpå gjorde Gila Bergqvist sin andra Sommarlov-säsong, då tillsammans med Peter Sttman och Fredde Granberg i stället.

Annons

I mitten av 1990-talet började Gila tröttna på programledarrollen, och hon sade upp sig från SVT för att istället utbilda sig vidare till filmproducent. Sedan dess har Gila mest stått bakom kameran, förutom när hon ledde Sommartorpet tillsammans med den då okände Ernst Kirchsteiger 2000 och 2001.

– Jag gjorde två år på Sommartorpet, extraknäckte lite som programledare, men det är längesedan nu, har Gila Bergqvist sagt till Expressen.

Därför lämnade Gila kändisskapet

En av anledningarna till att Gila Bergqvist drog sig tillbaka från rampljuset och istället satsade på att jobba bakom kameran som producent är att hon inte tycker om att vara en offentlig person.

– Jag var inte så jätteupphetsad över det, tyckte inte att det var den bästa sidan med jobbet. Jag tycker om att vara att vara privat, det var väl en av anledningarna till att jag drog mig undan, sa hon i intervjun med Expressen.

Annons

Idag är Gila Bergqvist inte bara producent, hon jobbar också på Stockholms dramatiska högskola som lektor i filmproduktion – något hon trivs med.

Gila Bergqvist på galapremiär 2020.

– Ibland kan jag tänka att ”Gud, vad skönt det verkar vara att stå framför kameran och slippa allt annat”. Men det är också kul att ha en massa ansvar nu och kunna påverka och göra saker som man tror på.

Annons