Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Therése Cedergren: ”Deras musik kommer att leva för evigt”

03 sep, 2021 
Therése Cedergren
Innehållscheft för berättande journalistik Therése Cedergren skriver krönika om Abba som återförernas och släpper ny musik 2021.
Abba var hela hennes liv. Det mimades och sjöngs till låtar som fanns där både i glädje och tyngre delar av livet. Efter nyheten som fick glädjetårarna att spruta, är det kanske dags att plocka fram Abba-dockorna i vita sidenkläder från lådan i förrådet igen, skriver vår innehållschef Therése Cedergren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var på blodigt allvar. Vem skulle vara Agnetha och vem fick dra nitlotten – att vara Frida? Ja så gick snacket bland oss småtjejer.

På skolgården kunde det ibland till och med bli slagsmål om att få vara Agnetha. För de flesta ville vara henne när vi lekte Abba. Jag hade blont långt hår så jag tog det för givet.

Se också: Hör Benny spela nya Abba-låten på piano

Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"Brand logo
Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"

Abba var mitt allt. Deras musik, kläder och stil tröstade mig många gånger när jag var ledsen som barn. Även hemma lekte jag med dockor i Abba look. De såldes som smör i leksaksbutiken och jag fick tjata på mina föräldrar för att få dem.

Hela gruppen var iklädda vita sidenkläder. Jag har nog kvar dem någonstans i en kartong i förrådet. Jag älskade att leka med dem medan jag bland annat spelade Super trouper på högsta volym i källaren. Mina bröder var inte lika förtjusta. Det var däremot min kompis i huset mittemot – vi lekte Abba framför spegeln och mimade till musiken.

Annons

När glädjetårarna sprutade tittade mina barn frågande på mig. De förstod ingenting.

I flera år var det Abba som var livet. Faktiskt en stor del av min uppväxt. Och deras musik har jag aldrig slutat lyssna på. När livet känts tungt har jag satt på The winner takes it all och sjungit med. En slags terapi. När jag känt glädje har jag satt på On and on and on.

Så det var ju inte konstigt att jag började gråta av lycka när nyheten kom om att de släpper nytt album på flera decennier. Det var som att bilder från hela min barndom spelades upp när jag hörde en av låtarna som redan släppts.

När glädjetårarna sprutade tittade mina barn frågande på mig. De förstod ingenting. De har ingen aning om vilka Abba är och tyckte det var märkligt. Först när jag satte på klassikerna och dansade loss på golvet förstod de. Jag var bokstavligt talat hög av lycka.

För deras musik kommer leva för evigt, det är jag helt övertygad om.

Äntligen har det som många drömt om blivit verklighet. De återförenas och släpper sitt första album på flera decennier. Det är magiskt. Så på väg till jobbet var det såklart Dancing queen på hög volym i bilen – en låt som jag har dansat till på nästan varje party.

Annons

Men min 13-åriga dotter skakade på huvudet när jag körde henne till skolan och tyckte inte alls om den. Kanske om jag spelar den tillräckligt många gånger eller andra låtar så kanske jag kommer ha en tonåring som också diggar Abba. För deras musik kommer leva för evigt, det är jag helt övertygad om.

Och för att minnas den starka Abba-epok som har påverkat så många världen över, kommer jag nog rota fram mina Agnetha, Frida, Benny och Björn dockor. Och jag kan kanske till och med tänka mig att vara Frida när jag dansar och sjunger till deras nya musik. Längtar!

Se också: Abba ger ut ny musik

Abba släpper ny musik efter 40 år!Brand logo
Abba släpper ny musik efter 40 år!
Annons