Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Pinnar och strutar vi minns: Vet du vilken glass som fyller 50 i år?

05 maj, 2022 
Maud Holmberg Klyft
Barn äter glasspinnar, tjej äter Igloo.
Glasspinnar, strutar, isglass – vi glömmer sällan våra första favoriter som troligen är borts sedan länge. Men det finns några klassiska glasspinnar som överlevt länge. Två av dem fyller 50 år i år!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kan du minnas smaken av din barndoms favoritglass? Troligen är den ett härligt minne blott.

Modeglassarna komma och gå –medan klassikerna bestå. Ja oftast i alla fall.

Kvinna tillverkar Puckstång, gammalt svartvitt foto.
Puckstången var länge en klassiker.

De senaste året har många kalla pinnar och strutar gjort comeback för att efter ett par år försvinna – och i bästa fall snabbt komma tillbaka igen.

I år fyller GB glass 80 år och har tagit farväl av ett antal sorter, däribland Igloo, för att kunna presentera flera nyheter.

Glasspinnen introducerades i Sverige under Stockholmsutställningen 1930 och fem år senare, 1935, kom Puckpinne och Puckstång, de första svenska glasspinnarna, tillverkade av Mjölk Centralen (som senare blev GB). Pinnarna blev hett eftertraktade!

Annons

De första snälla sorterna fick snart lite tuffare ”syskon”.

Glassarna har följt såväl smakmode som tidsanda. Minns du till exempel Top Hat, Bubbelpop, Indian, Djungel, Skate, Regnbågspinne, Girlie, Wild West, Zoom, Super Jet, V5, Alexandra, Banana Joe, Stortrumman, Bubbelpop, Flirt, Minty, Jenka-pinne, Trisse…?

Vinnarna då? De enkla klassikerna!

GB Sandwich, som fyller 50 år 2022, i sitt paket.
GB Sandwich fyller 50 år 2022.

Förvisso är inte Puckstången med oss längre men i år fyller GB Sandwich 50 år! Vaniljglass mellan två chokladkex och glassen har utan uppehåll funnits i butikerna genom åren. Sandwichen kostade 1 krona 1972, i dag är priset 20 kronor.

Annons

Piggelin är jämnårig med Sandwich, firar också ett halvt sekel. När isglassen kom 1972 var den cylinderformad och päronfavoriten hade en apelsinkollega, som året efter blev till citron för att därefter glömmas bort. Priset var 50 öre, 10 kronor i dag.

Flkicka och ung man äter Igloo cola.
Nej, 2022 kan vi inte längre mumsa på Igloo.

Igloo var Sveriges första isglass och gjorde debut 1961 i smakerna cola, apelsin och hallon och kostade då 40 öre.

Se också: Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Se också: Här är godissorterna vi minns från förr

Igloo fanns kvar till 1997 och dubbelpinnen har sedan kommit tillbaks vid flera tillfällen, senast 2020. I fjol kostade den 15 kronor, i år är igloo cola ute i kylan igen.

Annons

En annan jubilar är 40-åriga Lakritspuck, älskad eller avskydd. Den svarta pucken föddes 1982 och kostade då 2 kronor och 75 ören. Har gjort flera gästspel, senast 2019-20, då priset var 18 kronor.

Reklampelare för Lakritspuck.
Lakritspuck fyller 40, men är inte med oss i år.

88:an är glasspinnarnas nestor.

Vanilj- och ischokladglassen med nötkrokantströssel lanserades redan 1964 av Trollhätteglass och var den enda som överlevde när företaget köptes av GB.

Priset per pinne var 1 krona 1964 – 20 kronor i dag.

Namnet? Glassen var helt enkelt den 88:e produkten hos Trollhätteglass! 88:an fick året efter systerglassen 89:an som dock inte levde länge.

88:an, glasssen vilar på sitt papper.
88:an – pinnarnas nestor.
Annons