Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Globen byter namn till Avicii Arena – vill uppmärksamma psykisk ohälsa

19 maj, 2021 
Aino Oxblod
Globen Arena döps om till Avicii Arena till minne av artisten Tim Avicii Bergling
Den ikoniska arenan Globen, som länge har hetat Ericsson Globe, byter nu namn – till Avicii Arena.
Tillsammans med Tim Bergling foundation väljer man att döpa om arenan för att belysa problemen med psykisk ohälsa.
– Jag tyckte det var fantastiskt och väldigt hedrande att bli tillfrågad, säger Aviciis pappa, Klas Bergling, till Aftonbladet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Onsdagen den 19 maj så byter Ericsson Globe namn till Avicii Arena. Den runda konsert- och sportarenan i Stockholm döps om i ett samarbete mellan Stockholm Live och stiftelsen som grundats i Aviciis minne, Tim Bergling foundation.

Till minne av AviciiBrand logo
Till minne av Avicii

– Vi på Stockholm live gör det här tillsammans med stiftelsen Tim Bergling foundation och två engagerade partners. Vi gör det här för att lyfta frågan kring psykisk ohälsa, säger Andreas Sand, vd på Stockholm live, till Aftonbladet.

Tim Bergling, som den världskända svenska DJ:n egentligen hette, hade länge kämpat med psykisk ohälsa när han tragiskt tog sitt liv den 20 april 2018. Han blev 28 år. Efter hans död har man grundat en stiftelse i hans ära, där man stöttar frågor som Tim brann för – både psykisk ohälsa hos unga, men också miljöfrågor.

Annons

Klas Bergling: Tim hade varit väldigt stolt

Tims pappa Klas Bergling blev glad när frågan kom från Stockholm live att döpa om den ikoniska sfäriska arenan i Globenområdet i södra Stockholm.

– Jag tyckte det var fantastiskt och väldigt hedrande att bli tillfrågad. Jag pratade naturligtvis med Anki, min hustru. I och med att vi kommit igång med stiftelsen så kände vi att det är ju en stor möjlighet för oss att komma ut med det vi vill jobba med, ungdomars psykiska hälsa, säger Klas Bergling till Aftonbladet.

Den femte december planeras det en konsert i arenan, om coronaläget tillåter. Där ska man då uppmärksamma just psykisk ohälsa hos unga.

För nio år sedan spelade Avicii själv på Globen, och Klas är övertygad om att sonen hade känt sig hedrad av namnbytet.

– Han hade sagt ”det är ascoolt”. Det är ett uttryck som han hade använt. Och han hade varit väldigt stolt naturligtvis, säger Klas Bergling till Aftonbladet.

Annons