Grönt ljus för Ranelid som vigselförrättare – debuterar i sommar

Efter att Simrishamns kommun nobbat Björn Ranelids tjänster som vigselförrättare skred Tomelilla in i handlingen. Och nu har länsstyrelsen godkänt författarens ansökan: "Jag ser det som ett hedersuppdrag", säger Björn Ranelid.

Björn Ranelid har alltid talat och skrivit varmt om kärleken. Författaren har även spridit sitt ord om just kärleken och livet på till exempel dop och bröllop. Någon gång i egen hög person och andra gånger med en inspelad hälsning.

Björn Ranelid har också fått förfrågningar om att förrätta vigslar och hade därför lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om att få göra detta detta i sin skånska hemkommun. Det vill säga Simrishamn.

När Länsstyrelsen lät Simrishamns kommun säga sitt om saken så blev politikernas svar dock nej. Ett nej som motiverades med att Ranelid visserligen har hus i Kivik men är skriven i Stockholm.

Beskedet gjorde Ranelid bedrövad men saken tog snart en annan vändning. Tomelillla kommun uttryckte sitt stora intresse för att ha Ranelid som vigselförrättare och nu har länsstyrelsen meddelat författaren tillstånd. Ett tillstånd som gäller inom såväl kommunen som resten av riket.

”Tar inget betalt”

– Det ska bli väldigt roligt, säger Björn Ranelid som utlovar ett dedikerat arbete mot minimal betalning.

– Jag tänker inte ta några pengar för det. Inte ens för körsträckan, säger Björn Ranelid.

Debuten ser i skrivande stund ut att ske i Brösarp 15 juli. Och det finns förfrågningar som ligger på vänt.

– Jag har väl fått en 25 mejl om det, säger författaren.

Han menar att det handlar om ett hedersuppdrag och tänker förbereda sig därefter. Lära sig namn på alla inblandade och andra fakta som kan vara väsentliga för ceremonin.

– Jag måste vara noggrann. Det ska vara ett minne för livet.

Bild: TT