Gunde Svan om sitt äktenskap: "Jag vårdar inte relationen"

Gunde Svan och Marie Svan har varit gifta i 28 år och ett par ännu längre. Ändå tycker han inte att han är tillräckligt bra på att vårda relationen. "Det är kanske min absolut svagaste sida, att underhålla", säger han till Expressen.

Skidlegendaren Gunde Svan är just nu aktuell som en av deltagarna i Let’s dance 2018. När det var kärlekstema i programmet dansade Gunde Svan för hustrun Marie. I en intervju med programledaren Tilde de Paula Eby efter dansen kom tårarna.

– Jag kan inte tänka mig ett liv utan henne, sa han då.

Gunde Svan gråter i Let

Gunde Svan kunde inte hålla tillbaka tårarna efter sin kärleksdans till hustrun Marie. Foto: IBL Bildbyrå

Gunde Svan och hustrun Marie träffades för första gången på en skidtävling. Senare började de både på skidgymnasiet i Torsby och det var där kärlekshistorien tog sin början – även om Gunde Svan medgett att han fick kämpa.

– Hela den dejtinggrejen innan vi var ett par. Det var den som var jobbig och som jag la ner väldigt mycket möda på att få till. Jag var allt från gentleman till lustigkurre och tuffingen med frän bil. Jag gjorde allt, köpte stor stereo, allt som man försökte med när man var 17-18, har han tidigare sagt till Hänt.

Gunde Svan och Marie Svan

Nu har de varit ett par i 37 år. 1990 gifte de sig och tillsammans har de barnen Julia Svan och Ferry Svan.

Marie och Gunde Svan på Kristallengalan 2017.

Marie och Gunde Svan på Kristallengalan 2017. Foto: IBL Bildbyrå

Till Expressen säger Gunde Svan dock att han inte alltid är den bästa på att vårda sin relation.

– Det är kanske min absolut svagaste sida, att underhålla. Jag jobbar ju stenhårt och har problem att leva i nuet och ta dagen som den kommer, det är hela tiden framåt och nästa. Det är tyvärr negativt i relation till Marie, att jag inte vårdar relationen tillräckligt mycket.

Han säger samtidigt att de båda är väldigt målfokuserade och ger varandra det utrymmet. Men när det går för långt är det ofta Marie som säger ifrån, medger Gunde Svan.

Gunde Svan fick sjukdomen twar

2011 drabbades Gunde Svan av luftrörssjukdomen twar. Diagnosen var en hård prövning och Gunde Svan säger att han aldrig haft så negativa och destruktiva tankar som under den perioden.

Senare drabbades även dottern Julia och hustrun Marie av sjukdomen.

– Då visste jag ju dessutom vad jag hade gått igenom. Tanken på att de skulle behöva gå igenom samma sak var hemsk. När Marie fick twar visste jag ändå hur stark hon är och hur mycket hon kan stå ut med, men när det drabbar ens barn… Med Julia visste jag ju inte hur mycket hon skulle klara då hon fick twar, säger han till Expressen.

Gunde Svan och Marie Svan tillsammans med barnen Julia och Ferry i Idre 2007.

Gunde Svan och Marie Svan tillsammans med barnen Julia och Ferry i Idre 2007. Foto: IBL Bildbyrå

Även om barnen nu är vuxna har de nästan daglig kontakt – ofta via Snapchat. Om det är något Gunde Svan kan ha dåligt samvete för är det sin höga arbetsmoral. Dottern Julia Svan pluggar på Handelshögskolan i Stockholm och sonen Ferry Svan är bland de främsta i Norden inom ”timbersport”.

– Jag känner oro över att barnen inte känner efter riktigt, de kör ända in i kaklet till dess att de nästan stupar. Det får vi påminna barnen om, framför allt Julia när det gäller skolarbetet. Det är å andra sidan därför hon är där hon är och har kommit dit hon har kommit, säger han till Expressen.

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: