Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Gunilla Perssons mamma Iris allvarligt sjuk: ”Kämpar för hennes överlevnad”

05 dec, 2022 
Hollywoodfrun Gunilla Perssons 96-åriga mamma Iris har tampats med försämrad hälsa de senaste åren.
Förra veckan var hon nära döden, efter en tuff kamp mot sepsis och dubbelsidig lunginflammation.
– Vi vill att hon ska leva över julen, säger Gunnilla till Aftonbladet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 oförglömliga stunder i Svenska hollywoodfruarBrand logo
Se också: 5 oförglömliga stunder i Svenska hollywoodfruar

Gunilla Persson slog igenom i realityserien Svenska hollywoodfruar år 2010, där hon snabbt blev en favorit hos tittarna. I tv-serien, som lades ner år 2019, fick vi även lära känna hennes dotter Erika Persson, som i dag är 20 år, och hennes mamma Iris, som nått 96 års ålder.

Gunilla har vårdat mamma Iris, som är dement, i hemmet sedan tolv år tillbaka. Under hösten har de tampats med en rad hälsoproblem och natten till fredag fick de uppleva en otäck händelse.

– Det var mycket nära att hon dog där, säger Gunilla till Aftonbladet i en ny intervju där hon berättar om mardrömsnatten.

Gunilla Perssons mamma Iris allvarligt sjuk

Klockan hade slagit 04.00 amerikansk tid när Gunilla blev väckt av Iris vårdgivare. Mamma Iris hade andnöd.

Annons

Iris behandlades med högflödessyrgas för dubbelsidig lunginflammation. Men trots den fick hon ändå inte tillräckligt med syre in i kroppen. Det var otäckt och Gunilla befarade det värsta. Till slut fanns inget annat alternativ än att tillkalla ambulans.

– Hon kom in på sjukhuset och var väldigt, väldigt sjuk med sepsis och jättehög hjärtfrekvens. Det slog som en slaghammare, alltså 170-180 slag i minuten, förklarar hon för tidningen.

Efter ett dygn på sjukhuset med svår andnöd, vände allt plötsligt. Något som Gunilla tackar högre makter för.

– Det var ett mirakel som skedde där. Hennes lunginflammation kan ju inte helt ha gått bort, men blivit så mycket bättre, säger hon.

Nu väntar återhämtning för Iris i hemmet och Gunilla jobbar hårt för att få tag i en utbildad sjuksköterska som kan hjälpa henne med Iris vård. Ingenting får gå fel och hon är själv alldeles för utmattad för att vaka över mamma dag och natt. Det är det som krävs nu när läget är som det är.

Annons

Oron för mammans hälsa: ”Kämpar för hennes överlevnad”

Under hösten har Iris haft en otrolig otur med hälsan. Hon har brutit lårbenet, bäckenbenet, fått blodtransfusion fyra gånger och haft allvarliga liggsår.

Det är påfrestande för psyket, men hoppet lever för Gunilla. Det främst eftersom Iris fortfarande är ”med och kan ta in omgivningen”.

– Så länge som det är hennes tillstånd, så är det värt att kämpa för hennes överlevnad, säger hon till tidningen. Hon fortsätter att berätta om oron för att förlora sin mor innan årets slut.

– Vi vill att hon ska leva över julen, det är det som är det viktiga för oss. Att hon lever över jul och nyår. Nyårsafton är ju min födelsedag och då vill man ju att mamma ska vara med.

Foto: Thomas Engström

Annons