Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Hammonddrottningen Merit Hemmingson, 81, ger ut ny skiva

08 nov, 2021 
Malin Lager
Porträtt glad Merit Hemmingson.
Musiken har ingen ålder. Jag mår så jäkla bra när jag spelar. Hammonddrottningen Merit Hemmingson, 81, jobbar mer än någonsin och hon älskar det. Hemma i Visby repar hon nu för fullt inför kommande konserter och i december släpper hon en ny platta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I år är det 50 år sedan albumet Huvva! släpptes och Merit Hemmingson lyfte svensk folkmusik till nya dimensioner. Jubiléet firas inte med guldklocka för lång och trogen tjänst utan med en ny platta, Huvva! Vad tiden går , som kommer den 10 december och med en dokumentär om Merit som ska sändas i SVT.

– Begreppet pensionär har aldrig funnits för mig, jag har ju inte haft ett jobb att gå till. Jag får ju en slant från staten varje månad som jag är väldigt glad för, men pensionär.… det känns främmande för mig.

Regnet faller över kullerstensgatorna och det blåser rejält. Ringmuren står dock stadigt och skyddar det medeltida Visby och dess invånare.

En av dem är Merit Hemmingson, jämtländskan som tog färjan från Stockholm för tolv år sedan och som aldrig flyttat tillbaka. Hon har turnerat landet runt med Stockholm som bas, men där kände hon aldrig den där välkomnande känslan, den som värmer inifrån och säger att det är skönt att komma hem. När hon steg av Gotlandsbåten däremot, då hände något.

Annons

Merit trivs på Gotland

– Jag kände en tillhörighet direkt när jag kom hit, jag som alltid varit rastlös. Sen är det kul att bo på en ö, det är både exotiskt och utmanande. Jag åker knappt härifrån för jag mår så bra här.

Dottern Merete med familj bor på fastlandet, men Merit har sonen André och barnbarn på nära håll. Hon har gångavstånd till musikstudion nere i hamnen och till jazzklubben på Stora Torget där hon hängt i många år.

Merit Hemmingson utanför Visby ringmur.
Merit älskar att promenera vid havet i Visby.

– Jag har saknat jazzklubben under pandemin. En av de bästa konserterna jag någonsin sett var när Laleh uppträdde där, 2009. Hon var ensam på scen och hon var så bra!

Annons

Livet föll på plats på Gotland. Det enda som fattades var någon att dela livet med.

– Jag vill inte vara själv, jag har alltid varit sån.

Det löste sig dock med hjälp av vännen Annika Fehling som sammanförde Merit med Lennart Lindgren eftersom hon tyckte att de skulle passa ihop.

Lennart har bland annat varit generalsekreterare för Rädda Barnen och har en helt annan bakgrund än Merit. Lennart uppmanades att bjuda ut Merit, men det dröjde några veckor innan han lyckats samla mod till sig och ringa upp henne. De åt lunch tillsammans och det klickade direkt.

Olika - men trivs med sambon

– Han är en otrolig person. Fantastisk! Kemin är så himla bra. Vi kommer från två totalt olika världar. Lennart har suttit i styrelser och levt den sortens liv, och jag har umgåtts med musiker och kreativa konstnärer. Vi är otroligt olika som människor, men det funkar så fruktansvärt bra, säger Merit.

Annons

Hon sålde sin lägenhet utanför muren och flyttade in till Lennart i våningen i Visby innerstad. Hit når dagsljuset från fönster i alla väderstreck, så även en grå vinterdag känns det ljust och varmt.

I Merits musikrum står orgeln, uppkopplad med ett virrvarr av kablar och med ett värmande fårskinn på pallen. Den nya plattan blev försenad, men kommer att släppas den 10 december.

Dags för ny platta

– Det är ju vinylkris i hela världen! Alla vill ge ut plattor efter pandemin och det är jättepopulärt att ge ut musiken på vinyl igen.

Häromåret förärades Merit med Gannevikstipendiet och hon ville göra nåt bra för stipendiepengarna istället för att låta dem sippra iväg ut i vardagen.

Merit insåg att det var snart 50 år sedan albumet Huvva! släpptes, och hon ville testa att spela in låtarna i helt ny tappning.

Annons

– Så jag gick in i musikens underbara värld. Ja, gud vad härligt det är. Man vill inte ut därifrån.

Pandemin blockerade dock dörren till inspelningsstudion. Alla tyckte att Merit, som är över 80 år och därmed i riskgrupp, borde vara fullt vaccinerad innan hon trängdes i en studio med en massa människor, så inspelningarna blev uppskjutna.

– Jag grät, men åh, vilken himla tur det var egentligen. Jag fick ju tag i dessa fantastiska musiker som är så upptagna annars – jag hade aldrig kunnat boka dem om det inte var för pandemin. Och i väntan på vaccinet hann jag jobba om alla låtarna så att de blev så himla mycket bättre!

Merit pratar lyriskt om inspelningarna i Visby med ett musikaliskt järngäng: Martin Hederos, Dan Berglund, Anders Norudde, Ola Winkler, Mattias Bärjed, Sara Parkman och producenten Anton Sundell.

Annons

– Jag ville göra en platta som jag kunde vara stolt över den här gången.

Efter alla guldskivor och utmärkelser undrar man ju om hon inte varit det förut.

– Nej, inte som jag är nu. Jag är så nöjd, det är en fantastisk känsla.

Merit var vän med Lill-Babs

Merit blev utnämnd till Levande Legend år 2017 och samma år blev hon också invald i Swedish Music Hall of Fame. Lill-Babs blev också invald det året. Hon och Merit stöttade varandra och båda var så nervösa att de skakade inför det kommande tacktalet. De hade känt varandra ända sedan 60-talet då de jobbade ihop på en krogshow.

Merit Hemmingson tillsammans med Lill-Babs och gänget som valdes in i Hall of Fame 2017.
Merit Hemmingson tillsammans med Lill-Babs och gänget som valdes in i Swedish Hall of Fame 2017.

– Lill-Babs var en fantastisk person! Hon tänkte mer på andra än sig själv, hon. Jag spelade The midnight sun will never set på hennes begravning i Järvsö kyrka.

Annons

Merit har jobbat mycket med yngre musiker. Ju äldre hon blir desto yngre blir musikerna. Det är inte planerat utan det har bara blivit så, men hon gillar det.

– De har riktigt bra gehör – det räcker med att lyssna in. Jag skickar ljudfiler och harmonier till dem och så spelar de därefter.

Denna arbetsmetod passar henne perfekt. Merit är ingen fena på noter och hon tycker att det är svårt att spela prima vista, vilket innebär att man spelar direkt från notbladet som man aldrig sett förut. Däremot har Merit ett suveränt gehör, vilket hon upptäckte redan som barn när hon satt vid pianot hemma i Jämtland.

– Ja, det är det som är min grej, gehör. Jag har bra öron! Fast jag har tinnitus nu och det känns drygt.

Lämnade pianot för Hammondorgel

Merits karriär inleddes som jazzpianist, och under en resa till New York bildade hon ett kvinnligt jazzband.

Annons

Ansvaret för både bandet och turnén blev dock för mycket för den unga Merit som tappade lusten för allt vad musik hette. New York-tjejerna åkte hem och Merit la jazzen på hyllan.

Hon hittade dock tillbaka till musikglädjen genom sin nya kärlek: Hammond B3, denna musikaliska ikon som uppfanns av amerikanen Laurens Hammond. Det var när hon hörde A Whiter Shade of Pale första gången som kärleken väcktes, och hon köpte sin första orgel. Den första kärleken krossades dock under en turné när släpet lossnade från turnébilen och hennes älskade instrument slogs i spillror.

Merit Hemmingson med Anna-Lena Löfgren och musiker på 60-talet.
Merit Hemmingson turnerade bland annat med Anna-Lena Löfgren på 60-talet. På bilden: Stig Granberg, Anna-Lena Löfgren, Per-Olof Ahlm, Thorstein Bergman, Merit Hemmingson, och Jan Högberg.

Merit blev erbjuden att tolka svensk folkmusik på orgel och nappade direkt. Merits funkiga tolkning gav folkvisorna ett helt annat sväng. Samarbetet med musikproducenten Bengt Palmers var gynnsamt, och det var han som kom på underrubriken till skivan som släpptes 1971, Huvva! svensk folkmusik på beat.

Annons

– Bengt var fyndig och tänkte att istället för att dricka kaffe ”på bit” kunde man lyssna på folkmusik ”på beat”, förklarar Merit.

Hammondorgeln producerar allt ljud elektromekaniskt. Den har två klaviaturer med 44 eller 61 tangenter vardera och pedalklaviaturen består av mellan 13–32 pedaler.

Hur navigerar Merit allt detta? Man måste väl vara både teknisk, musikalisk och ha koordinationsförmåga?

– Nej, jag är inte teknisk. Det sitter i ryggmärgen. Jag har ju inte gjort nåt annat i mitt liv – det vore ju skam om jag inte klarade det.

Har spelskorna i en tygpåse

På internet finns filmer från Merits långa karriär och fotograferna zoomar gärna in hennes vackra pianofingrar som sveper över tangenterna. Merit har alltid vårdat sina händer och håller efter naglarna.

Hur är det med fötterna då?

Merit Hemmingson och Lasse Berghagen spexar på 60-tals bild.
Merit Hemmingson och Lill-Babs dåvarande make, Lasse Berghagen.

– Jag har speciella spelskor i den här, förklarar Merit och håller upp en broderad tygpåse med ett par svarta skinnskor.

Annons

– De är inget märkvärdiga egentligen, det är dansskor med väldigt tunn sula så jag känner pedalerna. De har varit med sen 70-talet och är lite slitna så jag har förstärkt dem hos skomakaren. Jag åker inte på turné utan dem!

Merit Hemmingson i Visbyhemmet.
Merit bor i dag innanför ringmuren.

Merit lyssnar sällan på musik, däremot går hon gärna ned till strandpromenaden och lyssnar på havet. Sedan går hon hem och repar om det behövs, det vill säga om hon behöver öva inför en konsert eller har en idé hon vill testa. Hon sitter aldrig och spelar bara för sakens skull.

Se också: 7 saker du kanske inte visste om Mariah Carrey.

7 saker om Mariah Carey du kanske inte vissteBrand logo
7 saker om Mariah Carey du kanske inte visste

Hur känns det i kroppen när du spelar?

– Lycka. Ren skär lycka. Jag mår så bra, det är livet alltså. Musiken har ingen ålder. Det är en sån kraft, en otrolig kraft!

Det här är Merit Hemmingson

Ålder: 81 år.

Familj: Sambo, barn och barnbarn.

Bor: Lägenhet i Visby.

Gör: Musiker, kompositör.

Aktuell med: Albumet Huvva! Vad tiden går som kommer 10 december, dokumentär om Merit som kommer sändas i SVT och vinterns spelningar i Sverige.

Annons