Här är alla vintervärdar i P1 2018

Mickey Dee, Katarina Wennstam och Sara Danius är några av profilerna som vinterpratar i Vinter i P1 2018.
Att få sommarprata i P1 är något av en hedersbetygelse. I Vinter i P1 har lyssnarna själva fått välja vilka sommarpratare de vill höra igen. På den listan finns bland andra den förra ständige sekreteraren i Svenska akademien Sara Danius, journalisten Katarina Wennstam och trumslagaren Mikkey Dee.
Annons

Vinterprogrammen i Sveriges Radio började redan 1969. Då som ett svar på den ökade konkurrensen från tv-kanalerna. Sedan 2008 har Vinterpratarna hållit till i P1. Konceptet är enkelt. Det är precis som Sommar i P1 fast under en annan årstid. Och det är lyssnarna som har fått välja bland tidigare sommarvärdar för att utse årets vinterpratare.

Annons
Sara Danius, tidigare ständig sekreterare Svenska akademien
Som ständig sekreterare i Svenska akademien fanns Sara Danius mitt i stormens öga när det blåste som mest kring institutionen. Hennes öppna sommarprat var tveklöst en av sommarens mest uppmärksammade. Foto: IBL

En av de mest uppmärksammade sommarpratarna i år var Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien. I sitt sommarprat berättade Sara Danius om tumultet i akademien från sin horisont. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Jag blev förvånad och överväldigad. Att så väldigt många hade lyssnat och blivit starkt berörda, säger Sara Danius som nu återkommer som vintervärd.

Programförklaringen är ”Sara Danius om högt och lågt, och vad som hände sedan”. Det kommer bland annat att handla om nobelfestklänningar.

– Sedan blir det något mycket högt också, säger Sara Danius till P1.

Sara Danius Vinter i P1 sänds 25/12

Sommarpratare som återvänder i etern i vinter. Författaren och journalisten Katarina Wennstam.
Sommarpratare som återvänder i etern i vinter. Författaren och journalisten Katarina Wennstam. Foto: IBL

Bland de färgstarka favoriterna finns till exempel författaren och journalisten Katarina Wennstam som hade ett mycket uppmärksammat sommarprat tidigare i år. Programmet var inget för en småmysig stund i hängmattan utan snarare en tankeväckande kommentar till mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sin egen sexualitet. Ett brandtal, enligt DN.

En av meningarna fäste speciellt och fick spridning, ”en kvinna som vill, ligger inte still”.

Ett självklart konstaterande, enligt Katarina Wennstam som tänker låta sitt vinterprat ta vid där hon slutade i somras.

– Jag har en del kvar som jag ville ha sagt.

Katarina Wennstams Vinter i P1 sänds 1/1

Mikkey Dee på sin naturliga arbetsplats bakom trummorna i Scorpions.
Mikkey Dee på sin naturliga arbetsplats bakom trummorna i Scorpions. Foto: IBL

Trummisen och Göteborgaren Mikkey Dee återkommer också från årets sommarvärdar. Mikkey Dee, som för närvarande spelar med tyska hårdrocks-ikonerna Scorpions, kunde dela med sig av en unik inblick i sin värld. Framförallt med berättelser från åren med Motörhead och bandets ledare Lemmy Kilmister.

Inför vinterpratet har han varit lite orolig att det inte finns mer att berätta. Men vid närmare eftertanke finns det guldkorn kvar.

– Under alla dessa år och tusentals gig man gjort. Klart att det händer grejor, säger Mikkey Dee under presentationen i P1.

Hans Vinter i P1 går att höra 28/12.

David Eberhard, Vinterpratare i P1 2018.
David Eberhard, Vinterpratare i P1 2018. Foto: IBL

Psykiatrikern, författaren och föreläsaren David Eberhard berättade i Sommar i P1 om sin egen väg i livet. Han passade på att sätta Sverige i terapisoffan med konstaterandet:

”Vårt omhändertagande välfärdssamhälle riskerar att bli meningslöst när vi inte längre behöver kämpa för vår överlevnad”.

David Eberhards Vinter i P1 sänds 27/12

De här vinterpratar också:

Tomas Sjödin, författare, pastor, föreläsare. vintervärd för sjätte gången (26/12)

Tommy Ivarsson, mannen bakom Jontefonden, En stiftelse för barn och ungdomar som väntar på eller har genomfört en transplantation, och deras syskon (29/12).

Olof Röhlander, coach och föreläsare och dessutom aktuell med podcasten En blandning av sött och salt som han har tillsammans med sin svärfar Lasse Berghagen (31/12).

Hanna Hellquist, uppskattad journalist och krönikör från Karlstad. Sommarpratare 2009 (30/12)

Vinter i P1 sänds från juldagen 2018 till nyårsdagen 2019.

Mer nöjesinnehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar