Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Här är familjens fina hyllning till Johannes Brost

22 jan, 2018 
Minna Wallén-Widung
Johannes Brost gick bort den 4 januari i sviterna av cancer. Nu hyllar familjen skådespelaren med en sista hälsning i dödsannonsen som publicerats i Dagens Nyheter: Let's do some living after we die, skriver familjen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dödsannonsen publicerades i DN söndagen den 21 januari. Där går att läsa att Johannes Brosts begravning äger rum den 5 februari i Hedvig Eleonoras kyrka i centrala Stockholm. Minnesstunden sker i kretsen av familjen och de närmaste vännerna, framgår av dödsannonsen.

Johannes Brost
Johannes Brost. Foto: IBL Bildbyrå

Sedan tidigare har familjen bestämt att den folkkäre skådespelaren därefter ska få sin sista vila på Veinge kyrkogård i halländska Laholms kommun, intill sin mamma.

– Pappa har varit väldigt lokalpatriotisk. Han älskade trakterna där. Först alla år i Mellbystrand, som farmor har haft och sedan hans barn och barnbarn, och nu hans år på Skottorps slott, har hans dotter Joanna Sundström tidigare sagt till GP.

Annons

Textrad från Rolling Stones

Dödsannonsen är signerad av den närmsta familjen och vännerna. Överst finns namnen på de fyra barnen Sissela, Joanna, Tom Oliver och Ella. Familjen har också valt att hedra minnet av Johannes Brost med en versrad ur Rolling Stones låt Wild horses från 1971: Let’s do some living after we die.

Johannes Brosts dödsannons
Johannes Brosts dödsannons publicerades i DN söndagen den 21 januari. Foto: DN

Johannes Brost och Rolling Stones förgrundsfigur Mick Jagger var goda vänner. De träffades redan på 60-talet då världsstjärnan och hans band gästade den klubb Johannes Brost drev i Malmö. Efter skådespelarens död uttryckte Mick Jagger sin sorg.

”Vi kommer att sakna hans humor och hans generositet. Han var en underbar kille”, skrev han i ett uttalande till TV4 Nyheterna.

Annons

Johannes Brosts minnesfond

Johannes Brost offentliggjorde sin cancerdiagnos i augusti förra året, då han tvingades ställa in sin medverkan i en teateruppsättning. Han behandlades under hösten för sin sjukdom, och berättade att han försökte hålla modet uppe genom humor och livsglädje trots den svåra tiden.

– Man vinner ingenting på att dra ner gardinerna och sätta sig och hulka. Jag behåller min livsglädje hela tiden. Det är mitt sätt att överleva, det är det verkligen, sa han till Expressen i september.

I dödsannonsen uppmanar familjen de som vill hedra skådespelarens minne att göra en inbetalning till Cancerfonden eller till Johannes Brosts minnesfond. Den grundades i samband med Brosts 50-årsdag. Pengarna ska gå till utbildning och utveckling av unga scenartister i södra Halland.

Laholms kommun har skänkt 10 000 kronor till fonden och familjen vill nu att de personer som känner sig manade sätter in pengar i fonden istället för att köpa blommor.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons