Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Här är tidernas bästa låt på Svensktoppen

17 okt, 2022 
Simon Nilsson Larsson
Björn Dixgård från Mando Diao och Miss Li hade båda låtar i toppen.
Björn Dixgård från Mando Diao och Miss Li hade båda låtar i toppen.
Svensktoppen firar 60 år och i samband med det har man bett lyssnarna att rösta fram vilken låt de tycker är bäst.
Och nu är resultatet här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under sex veckor har lyssnarna kunnat rösta på vilken låt från Svensktoppens 60-åriga historia som de tycker har varit bäst. Och det är kanske ingen jätteöverraskning att låten som legat etta längst också är lyssnarnas favorit.

Se också: 5 saker du inte visste om Helen SjöholmBrand logo
Se också: 5 saker du inte visste om Helen Sjöholm

I hela 86 veckor höll sig Mando Diaos Strövtåg i hembygden högst upp på listan, och nu, tio år efter att den tog sig in där kan den titulera sig som Svensktoppens bästa låt någonsin.

Mando Diaos tvivel på låten

Sångaren Björn Dixgård säger i ett pressmeddelande att succén var långt ifrån given, och att flera skivbolag sagt nej när gruppen ville satsa på att tonsätta Gustaf Frödings dikter.

Björn Dixgård och Jens Siverstedt i Mando Diao.
Björn Dixgård och Jens Siverstedt i Mando Diao.

Det fanns också tveksamheter inom gruppen om att ens släppa låten singel.

– Vi trodde att den kanske kunde duga som en B-sida på en singel eller som utfyllnad på albumet. Jag var ensam i replokalen och skulle precis gå och hämta mina barn när jag fick den här musikslingan i huvudet. Jag stannade några extra minuter och hann banda den på datorn. Förskolepersonalen blev lite sur, men det var under de minuterna som Strövtåg i hembygden föddes, säger Björn Dixgård.

Annons

Bandet sov när låten spelades in

I segerintervjun med Sveriges radio berättar Björn Dixgård vidare om bandets tvivel på låten, och att de inte trodde att det skulle bli en hit.

– Det trodde jag verkligen inte. Det var en av de låtar som vi prioriterade minst av alla när vi spelade in den här skivan. Vissa sov faktiskt, så hela bandet är inte ens med, säger en glad Dixgård.

De andra låtarna som hamnar på pallplats är Du är min man med Benny Anderssons orkester och Helen Sjöholm som kommer på tredje plats, och tvåan är Håll mitt hjärta med Björn Skifs.

Anna-Lena Löfgrens Lyckliga gatan och Om du lämnade mig nu med Lars Winnerbäck och Miss Li samt Magnus Ugglas tolkning av Jag och min far hamnar strax utanför lyssnarnas topp tre.

Annons