Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Hasse Andersson fyller 70: ”Kommer hålla på så länge jag orkar”

27 jan, 2018 
Cecilia Ahle
Att Hasse "Kvinnaböske" Andersson fyller 70 år innebär inte att han slår av på takten. Han planerar för sitt 25:e album, sommarfars och sin nya bok. "Man ska såklart inte sätta sig ner och vänta på att dö. Man ska leva fullt ut så länge man lever", säger Hasse Andersson.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En av Sveriges mest folkkära artister Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, skulle aldrig missa ett tillfälle att fira. Han älskar födelsedagar, kalas och julafton och sätter alltid klackarna i taket när det är några stora fester. Men när det kommer till hans egen stundande 70-års dag den 28 januari, kommer det inte bli dans och hålligång uppå logen natten lång.

– Jag har haft ett stort kalas i mitt liv när jag fyllde 50 år. Då var hela släkten och massa svenska artister på plats i ”Hasses lada”. Men det räcker med en sådan stor fest. Nu blir det på hemlig ort med familjen och de närmaste, säger Hasse Andersson.

Men även om det viktigaste för Hasse är att familjen ska få tillfälle att riktigt rå om varandra, så skulle aldrig en födelsedag passera utan hans favorittårta.

– Jag har blivit lovad en valfri födelsedagstårta av en tjej i grannbyn Skottorp. Det blir Schwarzwaldtårta såklart. Jag är barnsligt förtjust i den!

Hasse väntar inte på att dö

Hasse känner ingen åldersnoja alls. Han har aldrig förstått det här med att äldre alltid vill bli yngre. I stället tycker han att man ska hänga med sin ålder och njuta för varje speciell sak den för med sig.

Annons

– Varje ålder har sin charm och fördelar och nackdelar. Man ska såklart inte sätta sig ner och vänta på att dö. Man ska leva fullt ut så länge man lever.

Hasse Andersson med hustrun Monica Forsberg som också är artist och textförfattare.
Hasse Andersson med hustrun Monica Forsberg som också är textförfattare. Foto: IBL

Att Hasse över huvud taget ska fylla 70 år gör honom förvånad. Det är inte många i hans släkt som har blivit så gamla. Hans mamma blev bara 56 år och flera kusiner dog runt 60.

– Nu har jag blivit så gammal och jag tycker det är fantastiskt. Jag känner mig ganska frisk, även om jag har haft krämpor. Det är bara den här förkylningen som ger mig en nära döden-upplevelse, säger Hasse och skrattar gott.

Släpper bok i sommar

Han har dragit på sig en rejäl förkylning på flyget hem från sitt hus i Florida. Där har Hasse varit med hustrun Monica Forsberg i fyra veckor. I vanlig ordning har han inte bara legat på latsidan i värmen. Under floridasolen har Hasse jobbat på nya låtar och en helt ny allsångsidé: världens första deckarallsång som han kallar Skuld och gröna skogar. Dessutom har han filat på sin nya bok.

Annons

Till sommaren släpps nämligen barnboken Hasses trädgård, som baserar sig på tv-programmet med samma namn som Hasse är programledare för. Under 2017 sändes första säsongen och nu under våren kommer tio helt nya avsnitt. Där lär han barn glädjen i att odla och att skapa musik i flera olika genrer.

– Det är jätteroligt program! Det har varit en riktigt rolig resa och jag har ju så underbara små medhjälpare. Jag vill att barnen ska få upp ögonen för att odling kan vara en fantastisk hobby. Vårdar man ett frö så kan det bli en underbar växt eller blomma.

Hasses trädgård på Svt.
Hasses trädgård är fullt med odlingstips, egenkomponerad musik och barn. Foto: Mattias Ankrah/SVT

Hemma i Grevie på den nordvästskånska slätten har han och Monica en jättestor trädgård. Där anlägger Hasse mer än gärna nya rabatter, bygger murar och planterar. Men att luka ogräs överlåter han till Monica. Han längtar redan till det blir grönt igen.

Annons

– Mina absoluta favoriter är de första blommorna som kommer: snödroppar, krokus och tulpaner. Vi har planterat massor med snödroppar och öst på med påskliljor runt om. Vi har till och med satt påskliljor ute i backarna utanför mitt hus. Jag blir så glad när de första kommer!

”Mello är en artificiell värld”

Att vara programledare för Hasses trädgård respektive pampiga Melodifestivalen är ”ljusårs skillnad”, tycker Hasse. Han föredrar helt klart att jobba med barn. Det har han gjort mycket under sin karriär i bland annat i barnmusikalen Svingelskogen, som han också ska turnera med i år. Många kanske heller inte vet att Hasse är särskolelärare i grunden.

– Det är en helt annan grej med barn. Ungarna springer runt en och det är så mycket värme och kärlek. Mello är en artificiell värld. Alla där tävlar, blir utslagna och är så inne i sitt. Med barnen spelar jag musik under gitarrträdet, det föredrar jag.

Hasse Andersson och violinisten Jannike Stenlund med den populära Guld och gröna skogar.
Hasse Andersson och violinisten Jannike Stenlund med den populära Guld och gröna skogarMelodifestivalen 2015. Foto: IBL

Någon mer artificiell värld blir det inte för Hasse. Han vill varken vara programledare eller tävlande i Melodifestivalen igen, men lämnar dörren något öppen för att vara gästartist.

Annons

– Jag känner att det räcker. Nu när jag fyller 70 år är jag för gammal. Det är ungdomarnas tur. Men jag tycker att det blir bättre underhållning när det är lite uppblandat med olika åldrar och olika musikgenrer. Så det är kul med Owe Thörnqvist och Kalle Moraeus till exempel.

Planerade att sluta på 80-talet

I stället kommer Hasse satsa på sin egen musik. I Florida har han skrivit tre låtar till sig och bandet. Det är början på det han tror är det 25:e albumet. Han har börjat tappa räkningen.

– När jag släppte min första låt 1979, hade jag en plan. Då skulle jag hålla på i ett, två, kanske tre år. Längre än så sträckte sig inte min planering. Sedan dess har det bara ramlat på.

1982 släppte Hasse Andersson sin stora hitlåt Änglahund
1982 släppte Hasse Andersson sin stora hitlåt Änglahund. Foto: IBL

Framgångarna har avlöst varandra. Hasse har turnerat med sin musik, medverkat i frun Monicas Svingelskogen och gjort revyer. Det har han gjort trots många år av tillfälliga nervskador och sin diabetes. I höstas blev både Hasse och Monica ambassadörer för insamlingsstiftelsen ”Forget diabetes” som samlar in pengar till forskning kring typ 2-diabetes.

Annons

Därför har Hasse bett alla som vill gratulera honom på hans 70-års dag att donera en slant till diabetesforskningen, i stället för att ge en blomma.

– Det känns jätteroligt att engagera sig. Jag har två barnbarn också som har diabetes, det sprider sig som en farsot. Då får vi se till att göra vårt yttersta för att stoppa det. Jag älskar blommor, men när man har hela huset fullt med dem så hinner man ändå inte uppskatta det på samma sätt.

”Det tar aldrig slut”

När Hasse ser tillbaka på alla år som musiker blir han alldeles varm. Alla skivor har gjort att han hela tiden har kunnat producera nya och leva livet så som han har velat det.

– Jag har verkligen levt ett fantastiskt och privilegierat liv. Jag har rest jorden runt och jag och Monica har upplevt så mycket roligt. Det gör vi fortfarande, vi står mitt i livet, säger Hasse och fortsätter:

Hasse Andersson har ingen åldersnoja.
Hasse Andersson har ingen åldersnoja. Foto: IBL

– Det är klart att man känner att man inte orkar lika mycket som när man var 50 eller 60. Det tar ut sin rätt. Men jag kan fortfarande rocka loss på scen och jag kan fortfarande sjunga rent. Det säger åtminstone min fru och mina musikanter.

Hasse kan varken svara på hur länge han kommer sjunga rent eller fortsätta göra skånsk country. Han ömsom skrattar och suckar.

– Jag kommer hålla på så länge jag kan stå på scen och så länge jag orkar. Det är det roligaste jag vet. Det tycker jag fortfarande efter 24 album och jag är Grammis-nominerad i år igen. Det tar aldrig slut.

Läs också:

Hasse Andersson: Nu lever jag som om varje dag vore den sista

Så här har du aldrig sett Hasse Andersson tidigare!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons