Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson vill njuta av livet: ”Är lika barnslig som jag alltid har varit”

18 apr, 2023 
Johan Ekfeldt/TT
Är man full av livsglädje kan man gott dela med sig av den till andra. Det tycker Hasse ”Kvinnaböske” Andersson som på senare år har fått en ny publik efter succén med låten Guld och gröna skogar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hasse Andersson tittar ut genom fönstret hemma i Ängelbäcksstrand utanför Båstad. Där syns Skälderviken och längst ut på andra sidan anar man Kullens fyr.

– Jag har alltid haft en stark relation till havet. När jag träffade min hustru Monica flyttade vi till skogen i Värmland men längtan till havet blev för stark. Hon tyckte det var blåsigt här först men har vant sig och nu trivs vi båda väldigt bra.

Se också: 10 ögonblick vi minns från Allsång på SkansenBrand logo
Se också: 10 ögonblick vi minns från Allsång på Skansen

Ett stenkast åt andra hållet, inåt land, ligger orten Kvinnaböske där han en gång för länge sedan bildade sitt Kvinnaböske Band. De spelade in ett par skivor innan det stora genombrottet kom med albumet Änglahund. Hasse sjöng på samma breda skånska då som nu.

Annons

Under de dryga 30 år som gått sedan han träffade Monica Forsberg har paret arbetat mycket tillsammans. De har gjort låtar och föreställningar ihop och Hasse har medverkat som isbjörnen Isak i hennes turnerande musikal Svingelskogen.

– Men nu har jag börjat trappa ned lite. Jag turnerar inte mer och har i princip lagt ned bandet. Det går åt så mycket tid och kraft för att spela den där timmen när man uppträder. Nu vill jag njuta av livet.

Hasse med sin stora kärlek Monica Forsberg. Paret har arbetat mycket tillsammans. De har gjort låtar och föreställningar ihop och Hasse har medverkat som isbjörnen Isak i Monicas turnerande musikal Svingelskogen.

”Internationella busfrödagen”

Men dyker det upp något som ser roligt ut är chansen stor att han hakar på. På somrarna händer det ofta spontana grejer, som att han och Monica bestämmer sig för att spela nere på stranden. Ryktet sprider sig i lilla Ängelbäcksstrand och folk dyker upp med filt och termos.

Annons

Ett återkommande inslag är ”Internationella busfrödagen” på Norrvikens trädgårdar där Hasse Andersson planterar frön tillsammans med de yngre besökarna med skördefest på hösten som final.

Jag tycker om att jobba med barn

– Jag tycker om att jobba med barn. Jag är ju gammal särskolelärare och har alltid haft kvar kontakten med den världen. Och på något sätt verkar barnen fastna för mig, till och med de som inte var födda när jag var med i Melodifestivalen.

Det var 2015 som Hasse Anderssons andra och största genombrott kom, med låten Guld och gröna skogar. Efter den blev ingenting sig likt. Det började komma mängder med brev från unga fans och breven fortsätter att dimpa ned varje vecka. Barn kommer fram och vill kramas. På spelningar möts han av ”Vi älskar Hasse”-skyltar.

– Det hade jag inte upplevt innan. Det blev helt hysteriskt, men man blir ju alldeles varm i hjärtat. Jag tillhör alla på något sätt.

1982 släppte Hasse Andersson sin stora hitlåt Änglahund.

Kan bli politisk

I höstas fortsatte satsningen på de yngre lyssnarna då han tillsammans med Monica Forsberg gav ut ett album med nyinspelningar av gamla jullåtar. Ett kommande album ska innehålla nya versioner av traditionella barnvisor som Mors lilla Olle och Björnen sover.

Annons

Det händer hela tiden saker omkring oss, vi busar, klär ut oss och hittar på

Hur mycket barn är du själv?

 – Jag är lika barnslig som jag alltid har varit! Monica är likadan, som väl är. Och hela vår stora tokiga familj. Det händer hela tiden saker omkring oss, vi busar, klär ut oss och hittar på. Det är väl sådant som gör att ungarna känner att jag kan möta dem på deras villkor.

Plötsligt hörs en pipande signal. Det är en mätare som varnar att typ 2-diabetikern Hasse Andersson börjar få för lågt blodsocker. Under åren har han stöttat diabetesforskningen och numera är han också engagerad i patientföreningen för den genetiska sjukdomen GSD.

I somras spelade Hasse när Magdalena Andersson och Socialdemokraterna höll valupptakt i Folkets park i Malmö. – Både jag och Monica är ju arbetarungar från början och bryr oss om dem som har det lite tufft.

Det ideella engagemanget kan ibland också bli politiskt. I somras spelade han när Magdalena Andersson och Socialdemokraterna höll valupptakt i Folkets park i Malmö. Alla uppskattade inte initiativet och flera lämnade hans Facebooksida.

Annons

 – Både jag och Monica är ju arbetarungar från början och bryr oss om dem som har det lite tufft. Så det är klart att jag spelar när de frågar. Och jag är ju uppvuxen där vid Folkets park så det kan inte hjälpas, tillägger han med ett skratt.

Som yngre trodde jag att jag skulle dö som ung rockare

Hasse Andersson har en positiv syn på livet och delar gärna med sig av livsglädjen till andra. Han tycker att han har haft ett fantastiskt liv.

– Som yngre trodde jag att jag skulle dö som ung rockare. Nu är jag väl en gammal rockare. Nej, jag ser mig mera som en mysgubbe.

Fakta. Hasse Andersson.

Ålder: 75.

Gör: Aktiv pensionär och speleman.

Bor: Ängelbäcksstrand söder om Båstad.

Familj: Hustrun Monica Forsberg, döttrarna Lisa och Jenny, styvdottern Maria och fostersonen Jim och deras familjer. Samt hunden Lilla söta Gulli Andersson.

Om att vara 75: ”Jag trodde aldrig jag skulle bli så här gammal. Artrosen gör att jag inte kan spela gitarr så bra längre, men rösten håller. Man får ta vara på de möjligheter som finns.”

Lyssnar på: ”Just nu mycket 1960-talsmusik som Hollies och John Fogerty, sådant jag växte upp med.”

Annons