Helene Billgrens första ord om skilsmässan från Ernst Billgren

Helene och Ernst Billgren

TT

De var landets kulturpar nummer ett, sedan kom uppbrottet. Konstnären Helene Billgren har inte sagt ett ord om skilsmässan från Ernst Billgren – tills nu.

De möttes i samma veva som de pluggade konst i Göteborg. Kärleken slog till och under 90- och 00-talet var Helene, 70, och Ernst Billgren, 65, en del av Stockholms nattliv och syntes konstant i vimlet.

5 saker du kanske inte visste om Helene Billgren
0:50

Efter reklamen: 5 saker du kanske inte visste om Helene Billgren

(0:50)

Slå på ljud

Tillsammans levde de lyckliga med de gemensamma barnen Elsa, i dag 36, och Sigge Billgren, 33. Helene har även vuxna dottern Andrea sedan tidigare.

Ernst Billgrens förklaring till skilsmässan

Men så en dag 2012, efter 30 år ihop, lämnade de in en skilsmässoansökan. Snart stod det också klart att Ernst Billgren, 65, hade en ny kvinna, den 25 år yngre Julia Billgren, 39.

– Efter trettio år då var det färdigt, och barnen flyttar ut. Den avgörande punkten var att de skulle byta stammar också, förklarade Ernst i Stjärnorna på slottet i fjol.

– Det var någon form av skarv helt enkelt. Det är nästan oförskämt att vara ihop så otroligt länge som vi var i ett kreativt yrke. I trettio år. Trettio väldigt bra år, fortsatte han.

År 2020 kunde man följa Ernst, Helene och Elsa Billgren i realityserien Äkta Billgrens.

År 2020 kunde man följa Ernst, Helene och Elsa Billgren i realityserien Äkta Billgrens.

Eva Tedesjö/DN/TT

Det tog hårt på familjen. Något som dottern Elsa berättat om vid flera tillfällen. Men en som valt att hålla låg profil gällande uppbrottet är Helene Billgren själv.

Men nu tar exfrun tillika konstnärinnan för första gången bladet från munnen och berättar att skilsmässan var bland det värsta hon varit med om.

– Det var jättehemskt, minns hon tillbaka till känslan om hur det var att bli lämnad för en yngre kvinna.

”Hans smygerier och ljugerier var sårande”

Det tog fem, sex år att må bra igen berättar hon för Expressen, samtidigt som hon gör klart att hon nog var lika arg som hon var ledsen.

– Men mest ledsen. Hans smygerier och ljugerier var sårande, säger Helene när hon för första gången avslöjar detaljer om skilsmässan.

Julia och Ernst Billgren på röda mattan.

Julia och Ernst Billgren på röda mattan.

TT

Hon berättar också att hon tappade bort sig utan Ernst, och att det fanns en ekonomisk oro.

– Det fanns inte på kartan att jag skulle kunna försörja mig. Han hade försörjt mig, så jag kände mig också som ingen utan honom.

Foto: TT