Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Hemmets Veckotidning genom 90 år!

21 dec, 2018 
Maud Holmberg Klyft
Vi har bakat, vi har sytt, stickat och serverat nya mumsiga recept. Vi har berättat kvinnors historier, pratat med er om er hälsa och mode, bjudit på kluriga kryss och gett spänning och romatik i romaren och noveller. 2019 har Hemmets legat på era köksbord och följt med er ner i era favoritfåtöljer i 90 år. Häng med på en tidsresa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Grundad av hängiven nudist

2019 är det 90 år sedan bokförläggaren Vitus Pettersson startade Hemmets Veckotidning. Tidningen sålde bra och snart kom också Allas som bland annat fick publicera material som inte rymdes i Hemmets.

Vitus och hans hustru Paula var hängivna nakenbadare och i den stora villan Vitusborg i Bjärred hölls storslagna fester, ofta med besök av nudismens fader Johan Almqvist. Efter två år sålde Vitus tidningarna till företagsledaren och visionären Einar Hansen vars affärsidé var goda böcker och tidningar till billiga priser. Han grundade vid köpet förlaget AB Allhem – med de tre första bokstäverna i tidningsnamnen. 1983, när Allhem avvecklats, köpte Aller Media tidningarna som genom alla år producerats i Malmö.

1929

90 år kan både upplevas som kort tid – men också kännas fjärran. När första numret av Hemmets Veckotidning gavs ut 1929 var det bara åtta år sedan svenska kvinnor fick rösträtt! Den ogifta kvinnan arbetade ofta som piga eller inom industrin men när hon gift sig förväntades hon bli hemmafru om ekonomin tillät. Hon titulerades inte sällan med fru – ofta följt av makens namn eller titel: Fru Albin Nilsson.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

1929 kom Hemmets bara ut med två nummer eftersom tidningen föddes i december. Redan från starten fanns mycket innehåll som våra läsare uppskattar än i dag, om än i annan form: romaner, noveller, serier, läsarberättelser, handarbeten, kriminalfall, mode, veckomatsedel med recept … Reportagen

bestod mest av reseskildringar från fjärran länder som kändes exotiska och spännande på den tiden. Husläkaren fanns också med från start och gav råd.

20-talsmodet: Rak silhuett, platt byst och kort bob-frisyr. Svenska kvinnor hade äntligen fått rösträtt och firade med att klippa av flätorna för att visa upp sin självständighet. Kjolen slutade vid knäna, man bar åtsittande klockhatt och långa halsband.

Ord i tiden: Eder, äro, fortfor, bönfalla, käraste.

Mat: Varierade mellan stad och landsbygd, och mellan rik och fattig familj. Consommé och oxstek om det skulle bjudas fint. Sagogrynsoppa, kött-, fisk- eller potatisbullar, gröt…

Hemmets veckotidning 90 år
Nummer 2 av den allra första omgången av Hemmets Veckotidning, 1929.

30-talet

Serier, romaner och noveller fortsätter att dominera. Det är inte bara kärleksberättelser utan även spökhistorier och rysare. Veckans matsedel med tre recept fortsätter i Hemmets och veckans bästa läsarberättelse Ur verkliga livet belönas med 2 kronor. Resereportagen från fjärran länder är väldigt populära men tidningen bjuder också på läsning som Oljan – det flytande guldet, Ett besök på havsbotten, Hur är det med minnet, Handens språk, På jakt efter indicier och Möt den moderna nunnan. Allt fler bilder på filmstjärnor publiceras, främst från Hollywood. I nummer 11 år 1930 finns den första långa intervjun, med Gösta Ekman.

Annons

Första annonsen erbjuder tegelstensboken Sveriges rikes lag för 3 kronor och 95 öre.

Modet: Kvinnan skulle vara naturligt kurvig, kjolen blev vadlång och midjan markerades med skärp. Håret hade vuxit ut och lockiga eller vågiga frisyrer var populära.

Ord i tiden: chic, flott, ensemble, pikant.

Mat: Klassisk söndagsstek, färska eller inlagda grönsaker som kålrabbi och vitkål. Gröt, bröd, välling och potatis, husmanskost och charkuteriprodukter.

40-talet

Decenniets första hälft dominerades av andra världskriget med oro och ransonering. Men det var inte mycket av kriget som direkt speglades i Hemmets. Kanske ville läsaren koppla av från skrämmande nyhetsrapportering och fly rädslor under sin lässtund.

Efter krigsslutet 1945 inleds en tid fylld av hopp och framtidstro. Sverige får snabbt stark ekonomi och svenskarna högre levnadsstandard. Samtidigt lämnar många landsbygden för städernas industrier. Hemmetsläsarna har ett nytt favorituppslag med vinjetter som Kvinnliga krönikan, Skönhet efter 40 och Evas hörna där förtroligheter inom familjeliv, sex, skönhet, hälsa, kropp och själ togs upp.

Annons

Veckomatsedeln heter nu Veckans prat om mat och bjuder mer specifikt på passande recept för bridgeträffen, stickjuntan eller släktbjudningen. Stor-Klas & Lill-Klas och Mickey Mus (Musse Pigg) finns bland serierna och den lässugna kan till exempel välja att följa romanen Konsten att behaga en man.

Modet: Dräkten var populär och de vågade klädde sig i långbyxor. 1946 kom nylonstrumpan till Sverige och 1947 lanserades Diors New look med korsettliv och vida, följsamma kjolar som skulle sluta 24 cm ovan fotknölen. I Stockholm skapade Gunilla Pontén tonårsmode. Frisyr à la Veronica Lake.

Ord i tiden: Käck, bussig, listig, charmerande, ädelmod.

Mat: För många var det tufft under krigsåren med ransoneringskuponger som inte räckte långt. Kaffe, sydliga frukter och kryddor saknades helt. Allt svenskodlat togs tillvara. Insaltade eller ättiksinlagda grönsaker var vanligt liksom soppa på kål, rotfrukter och potatis. Uppfinningsrikedomen frodades och kanin, kråka, grävling och ekorre hamnade i ugnen…

Hemmets Veckotidning 90
Min hund – Er racka, novell 1941

50-talet

Det svenska folkhemmet växer fram och optimismen frodas. Barnbidrag och moderskapspenning, kommunala daghem och förskolor gör det lättare för kvinnorna att både yrkesarbeta och vara mamma. I köken hjälper elspisar, kylskåp och andra hushållsmaskiner till att göra matlagningen lättare. Att konserver och halvfabrikat uppskattas märks också i Hemmets där annonserna blivit fler och större.

Annons

Klippdockorna har kommit, Hört & hänt-sidor berättar om svenska och utländska kändisar, kungligheter, filmer och fester. Hemmetsläsarna får nu också reportage om vad som händer i kroppen vid klimakteriet, de får besöka verkstadsgolvet på Volvo och följa med hem till Inga Tidblad.

Modet: Detta var de vippiga kjolarnas och klänningarnas decennium. Även smala cigarettbyxor och mjuka jumperset i angora bars av kvinnorna – som skulle ha getingmidja, strutformad byst och många accessoarer. Håret i hästsvans eller svinrygg. Ögonmakeupen var viktig – mörka bryn och kolsvart eyeliner.

Ord i tiden: Diskriminering, piffigt, puttrigt, kalasgott, gitter, förtjusande.

Mat: Snabbare och lättare vardagsmatlagning – frysvaror, färdiginlagd gurka, gräddfil och halvfabrikat var populära varor i snabbköpet. Stekt oxfilé och friterad potatis till fest och frukt i gelé som efterrätt.

Hemmets veckotidning 90
Läge för kli. 1951 stickade vi badbyxor i baddräktsull.

60-talet

Allt fler svenska kvinnor ger sig ut i arbetslivet och hemmafruidealet börjar ifrågasättas. Könsrollsdebatten drar igång och kvinnorörelsen, med Grupp 8 i spetsen, kräver daghem, fri abort och lika lön. Världen har kommit närmre.Vi ockuperar, protesterar och demonstrerar mot Vietnamkriget, chockas av morden på bröderna Kennedy och Martin Luther King och fascineras av månlandningen. Det känns nu länge sedan kvinnans främsta uppgift var att behaga mannen och hålla hemmet skinande.

Annons

Popen slår knockout och i Hemmets kan man från 1961 läsa personliga musikkrönikor skrivna av Lill-Babs och Siw Malmkvist! Exotiska resereportage varvas med ”moderna resmål” som Grekland och Kanarieöarna och Hemmets berättar om andra länders mat, besöker prinsessan Christinas våning, tipsar om bästa ögonmakeupen och ger ut små virkbilagor.

Modet: Efter Jackie Kennedy-klänningar och Chaneldräkter kom den raka och smala pojkflickan tillbaka med Twiggy som förebild. Kortkorta kjolar och svartvita OP-modet slog igenom – men också smala jeans och elastabyxor med stickad tröja och parkas. Eller flowerpower tunikor. Frisyrerna var höga och tuperade, mycket löshår och utåtböjda lockar.

Ord i tiden: Know-how, power, mods, vi ger besked, backa upp, trivsam, täckjacka.

Mat: Mycket tupp eller höna i recepten i Hemmets, men nu började även broilern smyga sig in. Viktigt att maten var snabbfixad och minutvisp, pulvermos, torkad lök, ärtsoppa i rulle och snabbris slår igenom.Vi tipsade om ostsufflé, paj, landgång, Coq au vin och crêpes för den som ville bjuda på något kalasgott.

Hemmets Veckotidning 90
Kalasvärvning! Siw Malmkvist och Lill-Babs var medarbetare i Hemmets på 60-talet.

70-talet

Det råder lågkonjunktur och oljekris, gröna vågen är här och vi demonstrerar mot kärnkraft.

Men 70-talet är också en tid då kampen för jämställdhet tar fart. Föräldraförsäkringen ger båda lika rätt att ta ut föräldraledighet, barnomsorgen utökas och Sverige antar en första jämställdhetslag som ger samma formella villkor i fråga om anställning.

Annons

Proggare, punkare, raggare, discofreaks och glamrockare äger scenen och Ingemar Stenmark och Björn Borg tar för alltid plats i våra idrottshjärtan.

Hemmetsläsarna vill gärna både sticka, virka och se på tv. I tidningen får de sidor med tv-notiser och intervjuer med skådespelarna i Arvingarna, Cannon, Kojak och De fattiga och de rika. Många går med i HV-klubben som ordnar resor, träffar, rabatter och varje vecka tävlas det om äkta mattor, frimärksalbum, gästböcker, kassettbandspelare, färgtvapparater och charterresor. Hemmets glada sida gör debut! Blommor och frukter säljer schampot och köttfärssås och bruna bönor i burk lockar i annonser.

Modet: Från hippie till flower power, jordnära och glitterpopmodet, allt blev friare och stilarna varierade. Vi glömmer aldrig V-jeansen och byxorna som var tajta över låren men rejält utsvängda efter knät. Vida volangkjolar och velourplagg var också hett. Långt hår, mittbena och rekordstora glasögon!

Annons

Ord i tiden: Precis, jätte-, det är dags, jippo, miljöfara, taskig sits.

Mat: Mango, granatäpple, papaya och avokado gjorde entré och hamburgare, fondue, pizza och kinamat blev allt vanligare när vi åt ute. Husmanskosten gjorde comeback och vi lagade grytor med frukt och nötter. Grönpepparpaté med Cumberlandsås var hetaste festförrätten!

80-talet

Decenniet inleds med att JämO införs och 1981 talar alla om Ubåt 137 utanför Karlskrona. Roxette tar världen med storm, hiv och aids blir känt, kommunistregimer faller och Berlinmuren rivs. Största chocken är mordet på Olof Palme 1986 på öppen gata mitt i Stockholm.

Alla stickar och mohairgarnet är kung.

I varje nummer får Hemmetsläsarna nya stickbeskrivningar, ofta i hela bilagor. Det skapas bredaxlade tröjor, tavlor, klänningar, herrslipovrar, barnkoftor, brudklänningar…

Annons

Strängt förtroligt blir snabbt ett omtyckt inslag då läsarna får svar på frågor de inte vågat ställa till sina närmsta. Frågespalterna är många, detta var före internets tid, och förutom alla specialister kunde läsarna fråga Carl-Uno (Sjöblom) om allt!

Modet: Stickat! Aerobicmode med starka glasspastellfärgade kläder som leggings, hårband och benvärmare. Klänningarna var satin-gräddbakelser i chockfärger med enorma axelvaddar och stora plastsmycken därtill. Ju större och lockigare hårburr desto bättre. Pernilla Wahlgren och Joey Tempest tävlade om mesta pudelfrillan.

Ord i tiden: På G, komma till skott, strul, bauta, yuppienalle, fleromättat fett, hela köret.

Mat: Broilern hade blivit kyckling. Färska kryddor, färsk pasta, broccoli och lösviktsgodiset är nyheter. Lätt och light, tacofest, After eight-päron, räkcocktail i Rhode island-sås, rostbiff eller grillad kyckling med potatis-sallad. Cheesecake!

Hemmets Veckotidning 90
Ernst-Hugo Järegård berättar om sin fantastiska mamma i Hemmets 1985. På den tiden var långa rubriker inne.

90-talet

Öst- och Västtyskland återförenas, Sovjetunionen upplöses officiellt och Tjeckoslovakien delas i Tjeckien och Slovakien. Under den digitala revolutionen blir datorer, internet, dvd-spelare och satellit-tv vanligt i många hem.

Annons

Stickboomen är över och Hemmetsläsarna vill ha lite av mycket. Fler tv- och matsidor, många bufférecept att riva ut och spara i pärm, 13-15 kryss, handarbetsbeskrivningar, eternelltips, reportagen om vanliga människor som varit med om något ovanligt, kvinnohälsa, Det okända, krönikor och 5 kändisar som tycker till.

Modet: Neutrala sandfärger efter 80-talets glassfärger. Långa kjolar och kavajer och skira långklänningar med kraftiga kängor. Korta magtröjor. Modet växlade och blev mer tillåtande. Nu började äldre kvinnor klä sig i samma plagg som sina barnbarn. Frisörerna fixade flerfärgade slingor eller underhår i mörkare nyans.

Ord i tiden: Häcken full, mega, kryzzkul, softa, tänket.

Mat: Wok och thaimat. Krav och ekologiskt slår igenom samtidigt som det italienska; färsk pasta, ciabatta, soltorkade tomater och ruccola.

Hemmets Veckotidning 90
995 fyllde Lasse berghagen 50 år och berättade om sitt liv.

00-talet

Det första decenniet på det nya millenniet inleds nattsvart: 11 september-attackerna i USA 2001, mordet på Anna Lindh, Irakkriget, tsunamin i Asien som dödar över 300  000 människor.

Annons

Fadime Sahindal mördas i Uppsala av sin far, en händelse som väcker oss och skapar debatt om hedersmord.

Matintresset är stort. Tv-kockar blir idoler och kokboken årets julklapp 2002. Vi vill inte bara laga utan även läsa recept och njuta av frestande bilder – vilket också märks i Hemmets där Mat & bak får allt fler sidor med recept och matreportage.

Många väljer långsamma kolhydrater för att bli piggare och minska i vikt. Varje vecka bjuds läsarna på flera sidor GI-recept, reportage och doktor Lindbergs råd. Kryssen är fler och Hälge gör debut i tidningen.

Modet: De extremt låga jeansen som bullade upp magen glömmer vi inte. Början av 00-talet var det dyra designeraccessoarer som gällde jämte märkesjeans, bootcut som följdes av stuprör. Som en motvikt kom sedan vintage-boomen och kombinationen tunika/leggings. Sicksackbena i håret som sattes upp i en medvetet slarvig knut.

Annons

Ord i tiden: Klockrent, cool, tok- (billigt, roligt…), fokusera, lyfta frågan.

Mat:  Surdegsbröd, mer gluten- och laktosfritt. Sushi, qourn, kaffe latte, ipa från lokalt bryggeri, getost och balsamvinäger.

Hemmets Veckotidning 90
Hemmets Britt Mari Granath och linda Lindorff (Isacsson) tipsade om prunkande samplanteringar.

10-talet

Varför lät vi männen hållas? Varför skämdes vi och förblev tysta? Efter #metoo-kampanjen 2017, när mängder av kvinnor i hela världen gått ut och vittnat om trakasserier, kränkningar och övergrepp, hoppas Hemmets relationsexpert att det äntligen blivit naturligt att säga ifrån.

Maria J Bratt har i många år svarat på läsarnas relationsfrågor. I dag ger hon också kloka råd och fördjupar sig i ämnen som berör oss kvinnor som Hur har jag råd att skilja mig, Vem tar emot mig om vid en livskris eller Hur ska jag klara mig på min lilla pension?

Annons

Hemmets Veckotidning 2019 vill vara din trogna och aktuella vän som stöttar, förklarar, berättar, tipsar och får dig att må bra. Precis som för 90 år sedan fortsätter vi med hälsoråd, kriminalfall, läsarnas egna berättelser, romaner och noveller, recept och kluriga kryss…

Modet: Klänningen kom starkt tillbaka. – Aldrig har en personlig stilmix uppmuntrats så mycket som nu. Det är de personliga valen av plagg, silhuetter, färger och mönster som gör att du blir intressant, säger Hemmets moderedaktör Anna-Karin Amilon. Vi konsumerar men pratar samtidigt om hållbarhet och återbruk. Vi gillar trasiga jeans med höga midjor, svepande maxiklänningar, midjekorta toppar och fuskpäls.

Ord i tiden: Entreprenörskap, algoritmer, chilla, hänga med, fett najs, hejhej, värdegrund, storytelling.

Mat: Hälsosamt och närodlat, frön och nötter, helst vegetariskt eller veganskt. Vietnamesiskt, koreanskt och libanesiskt, linsbiffar, ingefära, gurkmeja, kål och bönor.

Annons

Några viktiga händelser

1929 – Ljudfilmen har svensk premiär i Stockholm.

1938  – Preventivmedel legaliseras och en ny semesterlag ger 2 veckors betald semester.

1939 – Andra världskriget startar.

1942 – Pippi Långstrump kommer ut.

1944  – Homosexualitet avkriminaliseras, även om det ses som en ”psykisk störning” fram till 1979.

1952 – Fullständig religionsfrihet införs.

1958 – Kvinnor får vigas till präster.

1959 – ATP införs.

1964 – P-piller godkänns i Sverige.

1971 – Särbeskattning av inkomster för äkta makar införs, kvinnor blev ekonomiskt självständiga.

1974 – Föräldraförsäkringen gav föräldrar rätt att dela på föräldraledigheten. 1995 infördes en reserverad månad till vardera föräldern, om de har gemensam vårdnad, en månad som inte kan avstås till den andra föräldern. 2002 utökades de reserverade dagarna till 60 och sedan 2016 är det 90 dagar.

Annons

1975 – Abort blir tillåtet i Sverige.

1976 – Pensionsåldern sänks från 67 till 65 år.

1979 – Sverige antar en första jämställdhetslag som ger män och kvinnor samma formella villkor i fråga om arbete, anställning.

1999 – Sverige är först i världen med en lag som kriminaliserade köp, men inte försäljning, av sexuella tjänster.

2009  – Samkönade äktenskap tillåts i Sverige.

2017 – #Metoo.

Se också:

Hemmets Veckotidning 90 årBrand logo
Hemmets Veckotidning 90 år
Annons