Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Hjärtinfarkten fick Harpo att leva lugnare: Nu är jag torpare, inte bonde

03 dec, 2021 
Maud Holmberg Klyft
Harpo spelar sin gitarr i naturen.
En hjärtinfarkt i februari i år fick Jan Harpo Svensson att bromsa ner på arbetstempot. Han lämnade lantbrukarjobbet för att bli torpare och har dragit ner på turnerandet i Tyskland där han fortfarande är megastjärna. Nu kliver han in i Så mycket bättre som han bara inte kunde tacka nej till!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Moviestar, Honolulu, Sayonara, Horoscope, Motorcycle Mama …

Harpo radade upp hitlåt efter hitlåt på 70-talet. Och det var inte bara i Sverige som Harpo blev popstjärna, med Moviestar slog han igenom i hela Europa och i Japan.

– Det var en rolig men galen tid, som jag i dag inte förstår hur jag mäktade med. Det var intensiva folkparksturnéer som varvades med tid i inspelningsstudion – jag gjorde sex eller sju album på tre år. Det hände att jag kunde jag flyga till Holland på morgonen för ett tv-inslag för att sedan fara hem igen för en spelning i Sverige på kvällen. Och i detta hektiska tempo hann han också att skriva låtar. Många låtar.

Men egentligen var det främst teaterscenen han hade tänkt sig stå på.

Harpo som ung.
Harpo radade upp hits på 70-talet.

– När jag var liten och växte upp i Bandhagen hade jag två drömmar, att bli bonde och bo på landet med hästar och att få spela teater. Som barn lekte och härmade jag ofta Harpo i Bröderna Marx, därav artistnamnet.

Annons

Som ung tonåring började Harpo skriva sina sånger och som 16-åring kom han in på Kalle Flygares teaterskola, där han som nyutexaminerad också fick en lärartjänst – och träffade sin blivande fru Carina, som var hans elev.

Harpo fick kontrakt med Stikkan

Efter några år ”på luffen i Europa” där Harpo bland annat försörjde sig som gatumusikant tyckte några kompisar att han borde ge ut en skiva.

– Jag gjorde som man gjorde på den tiden, plockade fram telefonkatalogen och letade upp skivstudior.

Harpo fick napp hos Stikkan Andersson och Polar innan det senare blev Bengt Palmers och EMI. Under några år var han en av våra mest glimrande popstjärnor.

Men allt har sin tid.

1979 kände han att han hade fått nog. Han sa upp sig som musiker, tackade nej till nya kontrakt och lät sig inte övertalas.

– Jag kände att nu räckte det, och efter min första smäll insåg jag att det gällde att ta vara på livet. Jag ville leva ett lugnare liv på landet med mina hästar.

Annons

Efter att ha bott i en väderkvarn en bit utanför Stockholm hade Harpo och Carina flyttat till en gård utanför Halmstad med plats för många djur.

Harpo har drabbats av många olyckor och fått kämpa för att överleva.

Fick livshotande skador

– Ja, 1979 fick jag en golfklubba i huvudet och spräckte skallen. Året därpå kom den stora smällen då jag skulle värma upp min travhäst Starter som blev glad och yster över att få komma ut och sparkade bakut. Jag träffades illa av hovarna, fick pannbenet intryckt, blev blind på höger öga och har ofta huvudvärk.

Skadorna var livshotande och det blev en kamp för att överleva.

– Men jag överlevde! 1985 tvingades jag väja för en buss och min knäskål gick i två delar. Sen fick jag en spånbal i huvudet, med nackskador som följd och i februari i år drabbades jag av hjärtinfarkt.

Annons

– Men jag har haft turen på min sida också. Jag har kämpat och lever ju! Visst har jag huvudvärk några dagar i veckan – men de andra dagarna är jag fri från den. Jag kan fortfarande se med mitt vänstra öga och har faktiskt också börjat få tillbaka lite av luktsinnet efter alla år, berättar han.

Harpo ser det det halvfulla glaset, inte det halvt urdruckna.

Fick hjärtinfarkt sedan hästen dött

– Hjärtinfarkten var hjärtesorg. En av mina favorithästar dog på fredagen och jag blev så ledsen och tog det så hårt att jag själv hamnade på sjukhus med hjärtinfarkt på lördagen. Jag fick inopererat en stent, och har varit tvungen att dra ner på mitt arbetstempo och ta det lite lugnare. Vi har styckat av gården, sålt traktorerna, alla utom en, avvecklat fåren och utackorderat tävlingshästarna. Så nu har vi bara fölstona kvar här hemma på landet.

Annons

– Jag kallar mig inte lantbrukare längre, nu är jag torpare, säger han och skrattar gott.

– Jag har också dragit ner på konserterna i Tyskland och vill helst spela hemma i Sverige i framtiden.

För även om han en gång hoppade av mitt i karriären kunde han inte sluta med musiken helt. Hans popularitet i Tyskland har aldrig dalat och han har genom åren gjort många spelningar där med sin ringklocksförsedda käpp, hans gimmick. Och han har också gett ut några album genom åren.

Trots hjärtinfarkten kunde Haninge tacka nej till inspelningarna av Så mycket bättre i somras.

– Nej, det är ett favoritprogram! Jag har avböjt flera erbjudanden om att vara med i ”lekprogram” på tv – men detta var en utmaning och för mig något helt nytt, en fantastiskt upplevelse.

– Men hade programmet varit som förr i tiden, att alla var med under hela säsongen, då hade jag nog inte mäktat med utan tvingats avstå. Jag som alltid bara sjungit mina egna låtar tidigare är så tacksam att jag fick vara med om dessa utvecklande och härliga musikaliska möten, även om tempot var högt och arbetspassen långa. Men det var det värt, säger Harpo som, liksom flera andra, inte hade stått på en scen på 1 1/2 år på grund av pandemin.

Skivomslag Harpos nya skiva.
Det nya albumet pryds av en målning som hans far gjort av en ung Harpo.

– Konceptet innebär ju att alla öppnar sig och ja, jag fick vänner för livet. Vi har redan haft en härlig återträff hos Benny Andersson på Skeppsholmen och på Kvarnen på söder. Och Benny känner ju Harpo väl sedan tiden på Polar.

Annons

Låtarna som artisterna framför i programmen har de själva valt bland ett stort antal de får hemskickade som förslag, och innan tv-inspelningarna har de också varit i studio för att tillsammans med musiker tolkas och formas fram.

Ridskola med Ted

Du och Ted Gärdestad var vänner?

– Ja, vi hade träffats i skivstudion och hejade på varandra. 1973 möttes vi under en tv-inspelning av Clabbes Opopoppa och efter det utvecklade vi en stark vänskap och turnerade också ihop. Ja, vi höll till och med riskola ihop i en serie i tidningen Min häst, även om det nog mest var min grej och kanske inte Teds, säger Harpo och ler vid minnet.

– Ted var genommusikalisk, glad, fyndig och en varm vän och det är så jag vill att vi ska minnas honom – som den fine grabb han var innan han blev sjuk. Det är därför jag lägger ut nostalgibilder på oss på mitt Instagramkonto.

Annons

En annan person som betytt mycket för Harpo är hans pappa som målade, var med i revyer, skrev låtar, spelade trumpet (i garderoben), och var ”amatör-entertainer”.

Harpo sjunger med TYed Gärdestad.
Harpo och Ted Gärdestad blev nära vänner och turnerade ihop.

– Det var alltid musik i hemmet, och jag och brorsan sjöng jämt ihop, inspirerade av bland annat Beatles.

Harpo inte bara artistnamn

Vad många inte vet är att Harpo inte bara ett artistnamn.

Se också: Allt du vill veta om Ted Gärdestad

Allt om Ted GärdestadBrand logo
Allt om Ted Gärdestad

– Nej, tack vare lantbrevbäraren. När jag slog igenom internationellt med Moviestar började det komma många brev där det bara stod ”Harpo, Sweden” på kuvertet. ”Nu får du se till att byta på riktigt annars begår jag tjänstefel om jag delar ut breven till dig när du inte heter så”, sa brevbäraren.

Annons

– Jag lydde hans råd. På den tiden var det inte så komplicerat att lägga till ett namn, säger Jan Harpo Torsten Svensson.

Jan Harpo Svensson

Ålder: 71 år.

Bor: Slättåkra, Halland med hustrun Carina.

Yrke: Musiker, torpare och konstnär.

Aktuell: Så mycket bättre i TV4, albumet Songwriter. Sverigeturné ”Visor och hits” start 17 februari, konstutställning i Lund i april.

Visste du: … Att Harpo blev hans artistnamn beror på att producenten Mickie Most sa till honom att jag inte kunde heta Jan i England, Jan var ett kvinnonamn. Men Harpo gillade han. Mickie Most lyssnade 10 sekunder på ett band Harpo gett honom, stannade sedan bandspelaren och frågade ”Vill du flytta till London?” Han ville skriva kontrakt då, 1973, men Harpo ville bo i Sverige.

… att det är Anni-Frid Lyngstad som körar på Movistar?

… att Henri Matisse är en av Harpos favoritkonstnärer? Han har skrivit en sång Resan till Nice som hans fru fick i födelsedagspresent med ett löfte om en tågresa till den franska staden och ett återbesök på Matissemuseet där. Dock kom pandemin emellan – men Harpo hoppas att resan ska bli verklighet nästa år.

Annons