Hon spelade Ronja Rövardotter – så lever Hanna Zetterberg i dag

För 38 år sedan kom Ronja Rövardotter

TT

För snart 40 år sedan blev Hanna Zetterberg känd som Ronja Rövardottar.
Sedan dess har det varit tyst från skådespelaren, som valt en ny väg i livet.
Det här gör hon i dag!

Det var 1984 som filmatiseringen av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter släpptes och den blev omedelbart en succé.

Se nya Ronja Rövardotter, här är skådespelarna
0:43

Efter reklamen: Se nya Ronja Rövardotter, här är skådespelarna

(0:43)

Slå på ljud

Huvudrollsinnehavaren Hanna Zetterberg var bara 11 år gammal, och hon blev snabbt en av Sveriges kändaste barnskådespelare. Även om hennes rolltolkning har stannat kvar i folks medvetande är det inte många som vet speciellt mycket om skådespelaren.

Kändisskapet blev nämligen påfrestande för den unga skådespelaren, som till sist fick nog av uppmärksamheten. Därför har hon knappt ställt upp på intervjuer om filmen på nästan 30 år.

Därför försvann Hanna Zetterberg från rampljuset

Men nu är hon med i TV4-programmet Marui – vad hände sen? med komikern Mauri Hermundsson i programledarsätet.

– Efter premiären gjorde jag förstås massor med intervjuer och hej och hå, men sedan satte jag ett stopp. Jag tyckte det blev jobbigt. Rent praktiskt kunde jag inte åka kollektivtrafik i Stockholm där jag bodde, för alla kände igen mig, säger hon och berättar om ett trix som hon hade för att kunna resa inkognito.

– Jag lärde mig byta tunnelbanevagn mellan varje hållplats, för det är precis den tiden det tar för folk att inse att ”där är hon”. Jag tyckte inte som 12-, 13-och 14-åring att det var så kul, säger Hanna Zetterberg i programmet och menar att hon berövades sitt tonårsliv på ett sätt.

Hanna Zetterberg som Ronja Rövardotter 1984.

Hanna Zetterberg som Ronja Rövardotter 1984.

TT

Trots att hon försökt hålla sig borta från rampljuset, så har hon hela livet blivit förknippad med rollen som Ronja. Men nu har det förändrats.

– Fram till för bara något år sedan blev jag igenkänd varje dag, och sen blev jag gråhårig. Så skönt! För nu är jag liksom för gammal. Det är faktiskt en befrielse på många sätt, säger hon.

Det här gör Hanna Zetterberg i dag

Tio år efter Ronja rövardotter blev hon riksdagsledamot för Vänsterpartiet. I dag jobbar hon på regeringskansliet och bor i ett kollektiv utanför Stockholm. Hemmet är något som hon också visar upp i programmet.

Hanna Zetterberg är med i premiäravsnittet av Mauri – vad hände sen?

Hanna Zetterberg är med i premiäravsnittet av Mauri – vad hände sen?

TV4

Hon berättar att hon skriver en bok som handlar om ”individens behov av kollektivet”. Hanna Zetterberg har också skrivit tre barnböcker om Nejlika, som gavs ut 2008, 2009 och 2010.

I Mauri – vad hände sen? berättar Hanna Zetterberg att hon kan bli ifrågasatt om varför hon inte längre är känd.

– Jag har uppfattat att folk är så här: ”Vart tog du vägen?”. Och det kan ju vara en rimlig fråga, säger hon och fortsätter:

– Men också att det uppfattas som ett misslyckande att man inte har hållit sig kvar i rampljuset. Det behöver det inte alls vara, man kan vara jättenöjd med det.

Mauri – vad hände sen? har premiär på TV4 och TV4 play 19 december.

Foto: TT