Hur många julklappar får era barn? Föräldrar om hur mycket de köper

Mormor delar ut julklappar till barnbarn

Foto: Shutterstock/TT

Julen närmar sig och med det både roliga traditioner och en hel del utgifter. Men hur många julklappar brukar barn få? Och vad lägger svenskarna på julklappar egentligen? Här är svaren.

Tid tillsammans, god mat och massa härliga traditioner. Julen kommer med många roliga inslag för familjen. Nu får vi extra tid att umgås, hitta på roliga aktiviteter, julpyssla och ta hand om varandra.

Se också: Julens bästa hack - så får du pappret att räcka till alla klapparna

0:27

Efter reklamen: Årets bästa julklappshack - så gör du när inte omslagspappret räcker.

(0:27)

Men för många är det också en tid som präglas av lite extra ansträngd ekonomi. Vi köper generellt mycket mer mat under julen och många svenskar ger julklappar till nära och kära.

Men hur många julklappar brukar barn få? Och hur mycket pengar lägger föräldrar på julklappar egentligen? Här är svaren!

10 tips på roliga paket till julklappsspelet

Så många julklappar får barn

Funderar du på hur många klappar som är lagom att ge till barnen i jul, och undrar hur andra föräldrar brukar tänka med köpen?

En undersökning som Kantar Sifo gjorde på uppdrag av Blocket 2019 visade att föräldrar med barn som bodde hemma planerade att köpa ungefär 4,4 klappar per barn.

I en undersökning företaget gjorde ett år senare visade det sig också att sex av tio föräldrar med hemmaboende barn var beredda att köpa en begagnad julklapp till sitt/sina barn.

händer som håller i julklapp

Motherhoods läsare ger allt från ingen eller en klapp per barn, upp till sex-åtta stycken.

Men vår systersajt Motherhood har också gjort en egen undersökning band läsarna. När vi frågade våra följare på Instagram var det över 200 föräldrar som svarade. Ett tiotal svarade att de inte ger några julklappar till barnen men majoriteten av föräldrarna gav klappar.

På frågan hur många klappar Motherhoods instagramföljare köper, svardae också omkring 200 personer. Ett vanligt resonemang i svaren var att föräldrarna ger färre klappar om barnet önskat sig dyrare saker, och fler om man lägge rbilligare saker under granen.

De flesta gav omkring 3-4 julklappar per barn, upp till en summa på 8-10 julklappar per barn.

Här är ett utdrag av föräldrarnas svar:

”Det blir tre stycken från mig och pappan men några till från släkten”

”Vi ger en klapp per barn”

”Vi ger tre-sex klappar per barn”

”Antalet beror på hur dyra de är. En stor och några små billiga”

”Jag ger en-två små i julstrumpa och 1 klapp på kvällen”

”Antingen blir det en påkostad klapp eller några små”

”De får cirka fyra-fem av mig och lika många av pappan. Sen en-två av mor- och farföräldrarna, mostrar osv”

”Jag ger en-två per barn”

”Av oss föräldrar bir det två var, av nästa generation max en mjuk och en hård var”

”Från oss föräldrar tre stycken. Men sen fyller ju mormor och farmor på.”

dator kreditkort jul

Hur mycket pengar vi spenderar på julklappar varierar mycket.

Hur mycket pengar köper föräldrar julklappar för till barn?

Innan pandemin, år 2019, planerade svenska folket att köpa julklappar till ett värde av totalt 21 miljarder kronor, enligt en undersökning av Svensk handel.

Samma år visade tidigare nämnd sifoundersökning att föräldrar med barn hemma planerade att i genomsnitt lägga 3300 kronor totalt på julklappsinköp.

Motherhood ställde även frågan om hur mycket pengar man spenderar på julklappar per barn till följarna på vår Instagram.

Se också: Kändisarna galnaste julklappar

0:57

Efter reklamen: Kändisarnas galnaste julklappar

(0:57)

Vi har självklart olika förutsättningar i livet och svaren visade en stor variation när det kom till prislappen per barn.

Vi fick in omkring 200 svar och de två vanligaste summorna var att ge julklappar för 500 kronor per barn eller för 1000 kronor per barn. Ett antal föräldrar köpte julklappar för omkring 100-200 kronor per barn, vissa köpte för mer än så, upp mot 2500-3000 kronor per barn.

Det ungefärliga snittet i Motherhoods miniundersökning landade på att föräldrarna köpte klappar för cirka 1000 kronor per barn.