Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Jada Pinkett Smith och 5 andra kändisar som pratat öppet om alopecia

28 mar, 2022 
Saga Pettersson
Fotograftt
Jada Pinkett Smith och 5 andra kändisar som pratat öppet om alopecia
Jada Pinkett Smith rakade av sig sitt hår förra året på grund av sjukdomen alopecia. Hör henne och flera andra kända personer som talat ut om sitt håravfall.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Här är frisyrerna som kan leda till håravfallBrand logo
Här är frisyrerna som kan leda till håravfall

Det har knappt gått ett dygn sedan vi under Oscarsgalan kunde se hur Will Smith tog sig upp på scen, där Chris Rock precis dragit ett skämt om Wills hustru Jada Pinkett Smith, och slå till honom i ansiktet. Reaktionerna sprids som löpeld på www – och spridda är de.

Vad skämtet handlade om? Jada Pinkett Smiths frisyr. Efter en längre kamp mot alopecia beslutade sig Jada Pinkett Smith för att raka av sitt hår helt förra året.

– Jada, jag älskar det. G.I. Jane 2, jag kan inte bärga mig, sa Chris Rock om Jadas frisyr, och syftar på filmen där huvudrollen spelas av Demi Moore i en liknande frisyr.

Enligt 1177 är alopecia areata är en sjukdom som kan orsaka fläckvis håravfall. Fläckarna blir helt kala och finns oftast uppe på huvudet, i skägget eller på underbenen. Hos många växer håret ut igenom inom ett par år, och hos en del kommer håret inte tillbaka.

Annons

Jada Pinkett Smith om sin alopecia

Jada Pinkett Smith har tidigare varit öppen med sitt håravfall av sjukdomen alopecia, efter en period av att hon försökt att dölja det med hjälp av huvudbonader.

– Många har frågat varför jag bär turban. Jag har inte pratat om det. Det är inte lätt att prata om, men jag ska göra det, sa hon 2018 i sin talkshow Red table talk. Hon berättade vidare:

– Det var skrämmande när det började. Jag stod i duschen en dag och hade händerna fulla med hår och tänkte bara: Åh herregud, håller jag på att bli flintskallig? Det var en av de gånger i mitt liv då jag bokstavligen skakade av rädsla. Det var därför jag klippte mitt hår och fortsatte klippa det.

Jada Pinkett Smith är inte ensam om att ha talat öppet om sjukdomsdiagnosen. Flera andra kända personer lider också av alopecia, och har talat ut om känslorna då de först insåg att de började tappa hår.

Pernilla Månsson Colt

Pernilla Månsson Colt alopecia
Den folkkära programledaren Pernilla Månsson Colt drabbades av sjukdomen under 90-talet.

Under 90-talet drabbades programledaren Pernilla Månsson Colt av alopecia. I hennes fall bröt sjukdomen ut när hennes pappa blev svårt sjuk, och konsekvenserna av att hon var både stressad och orolig gjorde så att hon började tappa hår.

Annons

– Kroppen reagerar på olika sätt vid stress och stora psykiska påfrestningar. På mig reagerade kroppen med att tappa hår. När det var som värst blev jag rädd när det låg hår på kudden varje morgon och stora tussar i badkaret när jag duschat. I dag reagerar jag inte lika mycket när jag tappar hår. Det är ju inte så att min identitet är beroende av mitt hår. Jag kan tappa hår på små fläckar av huvudet nu, mest i nacken, men inte alls så mycket som jag kunde göra förr, sa hon till Aftonbladet i början av 00-talet.

Dregen

Dregen med sitt band Backyard babies 2015.
Dregen med sitt band Backyard babies 2015.

Gitarristen Andreas Tyrone Dregen drabbades även han av alopecia, något som utlöstes efter framgångsrika, men hektiska år. I tv-programmet Anders knackar på berättade han 2019 om när han ett par år tidigare insåg att han började tappa hår – och var tvungen att dra i nödbromsen.

Annons

– Jag åkte på alopecia. Jag hade bara några fläckar med hår kvar, över en natt typ. Alltså halva frisyren ligger på huvudkudden på morgonen när man vaknar, berättade han då.

Efter uppmaning från läkare beslöt han sig för att ta sänka sitt vardagstempo.

– Det var väl lite där det började med att jag försökte downsiza livet lite och inte ha för många saker igång samtidigt. Så nu är det hyresrätt och taxi som gäller.

Amy Deasismont

amy deasismont om sin alopecia
Amy Deasismont berättade om sin sjukdom 2018.

Artisten och skådespelaren Amy Deasismont, som först slog igenom under artistnamnet Amy Diamond, berättade 2018 att hon drabbats av alopecia. Det hade då gått ett år sedan hon för första gången upptäckte en kal fläck, och hon delade med sig av sina insikter under året som gått.

Annons

”Snart ett år sedan min lillasyster hittade första fläcken när hon flätade mitt hår. Saker jag lärt mig sedan dess.

1. Håret kommer tillbaka efter runt 4 mån (i mitt fall - det är väldigt individuellt) - håll ut!

2. Alopecia är jävligt irriterande och stressande. Speciellt i början. Vad jag grät i början.

3. Fläckarna är väldigt lena och mysiga att ta på.

4. Det finns väldigt många sätt att dölja fläckarna på (man måste bara bli lite kreativ)

5. Plötsligt vill man inte alltid dölja dem. De är lite fina ändå”.

Mattias Särnholm

mattias särnholm om sin alopecia
Mattias Särnholm drabbades av sjukdomen för över tio år sedan.

Programledaren Mattias Särnholm, som vi känner igen från Roomservice och Sofias änglar, drabbades av sjukdomen 2010.

Annons

– Jag vill berätta om det här för tittarna, precis som jag har berättat för mina vänner. Folk ska inte behöva sitta och undra varför jag är rakad, berättade han i en reklam inför en ny säsong av Roomservice 2012.

I en intervju med Aftonbladet i samband med det berättade han att han först upptäckte det när han fick en fläck vid mungipan. Fläckarna blev fler och en morgon upptäckte hans fru en kal yta på hans huvud. Därefter började stora tussar ramla av.

– Det var skitjobbigt. Min självbild de senaste 20 åren har varit en kille med rufsigt hår och skäggstubb, så jag fick en identitetskris. Folk sa åt mig att raka av det, men jag kunde inte. Jag hoppades att det skulle vända, säger han.

Till slut hjälpte hans dotter honom att raka av det.

Annika Ljungberg

annika ljungberg om sin alopecia
Annika Ljungberg 2010.

Countrysångaren Annika Ljungbergs blonda svall tillhörde hennes varumärke, och var viktigare än både kläder och smink. När håret började falla av bar hon därför peruker för att behålla sin signaturlook. Det var i samband med att hennes mamma blev sjuk, och senare gick bort, som hon började märka att håret föll av.

Annons

– Efter mammas bortgång började håret falla av i stora tussar. Jag hade en gång i tiden hår som räckte ända till rumpan. Kanske är det extra känsligt för kvinnor att bli av med håret, eftersom det anses utgöra en så stor del av kvinnligheten. Därför har jag burit hårförlängning på scen i många år, ända sen jag började bli tunnhårig. Och nu är peruken absolut nödvändig, har hon berättat i en intervju med Hemtrevligt 2010.

Hon hade då börjat ta ett näringstillskott som innehöll bland annat protein från skaldjur och C-vitamin.

– Jag tycker att det verkar ha fungerat på mig. Jag tappar inte hår längre och jag har till och med fått en viss återväxt. Men vad jag verkligen har lärt mig av allt det här är att när man mår dåligt är det håret som först av allt tar stryk.

Annons