Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Janne Schaffers hemliga knep för hälsan: Själen mår bra

10 jan, 2023 
Ebba S. Dahlman
FotografAnders Wiklund/TT, Rickard Nilsson/TT
Electric banana bands gitarrist Janne Schaffer är en av Sveriges mest framstående musiker.
I en ny intervju med Hänt berättar han om framgångarna under karriären, arbetet med Abba – och det hemliga knepet för att behålla hälsan!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se ABBA-medlemmarna då och nuBrand logo
Se ABBA-medlemmarna då och nu

Nästan alla svenskar har någon form av relation till Janne Schaffer. Han är utan tvekan en av Sveriges mest framstående musiker.

I en ny intervju med nöjessajten Hänt berättar han om karriären och det hemliga knepet för att behålla en god hälsa vid 77 års ålder.

Imponerande karriären – så lever Janne Schaffer i dag

Karriären inleddes redan på 60-talet. Föräldrarna såg på hans musikintresse som en hobby, men en ung Janne utvecklade en brinnande passion för musiken, och blev snabbt en uppskattad studiomusiker år 1970.

Under karriären har han medverkat på omkring 5000 inspelningar och arbetat med legendarer, både svenska och internationella, så som Ted Gärdestad, Björn Skifs, Bob Marley, Toto, Robban Broberg, Cornelis Vreeswijk, Helen Sjöholm och många fler. Ja, listan kan göras lång.

Annons

1970-talet, och en bit in på 80-talet, bestod till större delen av arbete tillsammans med en av Sveriges största musikexporter Abba. Något som senare kom att bli hans biljett till den egna scenkarriären, och så småningom den egna solokarriären.

Under karriären har Janne Schaffer medverkat på omkring 50 låtar tillsammans med Sveriges mest kända band internationellt; Abba. Här på bild tillsammans med badnmedlemmarna i förgrunden år 1973. Janne står som nummer två från höger.
Under karriären har Janne Schaffer medverkat på omkring 50 låtar tillsammans med Sveriges mest kända band internationellt; Abba. Här på bild tillsammans med badnmedlemmarna i förgrunden år 1973. Janne står som nummer två från höger.

År 1973 fick han frågan om att spela in ett eget album och han nappade direkt.

– Vi spelade in den där skivan. Sedan åkte jag ner och spelade i Israel i två veckor och när jag kommer hem, då ligger jag på förstaplatsen på kvällstoppen på alla topplistor. Jag låg där sex veckor och sålde alltså mer än de jag spelat in med Gärdestad, Abba, Lasse Berghagen och allting. Så det var ju väldigt konstigt, som studiomusiker att plötsligt sälja mer än de jag spelade in med, berättar han för nöjessajten.

I år firar han 50-årsjubileum som soloartist, något som firas med en stor Sverige- och Europaturné.

Janne Schaffers påbörjade sin långa karriär som studiomusiker i 20-årsåldern.
Janne Schaffers påbörjade sin långa karriär som studiomusiker i 20-årsåldern.

I dag är han nog ändå mest igenkänd som en av medlemmarna i Electric banana band, tillsammans med Lasse Åberg och Klasse Möllberg. Bandet hade stora framgångar på 80-talet, framför allt efter det egna tv-programmet som riktade sig till barn: Trazan & Banarne, som hade premiär 1976.

Electric banana band på scenen. Från vänster Lasse Åberg (Trazan Apansson), Janne Schaffer (Zebran) och Klasse Möllberg (Banarne).
Electric banana band på scenen. Från vänster Lasse Åberg (Trazan Apansson), Janne Schaffer (Zebran) och Klasse Möllberg (Banarne).

Men allt har inte varit en dans på rosor under karriären. Pandemiåren tog hårt på Janne. Något han berättar om under intervjun.

Annons

– Jag kände ju på det under pandemin när man inte kunde spela. Och det mådde jag inte bra av, kan jag säga. Det passade mig inte alls. Själen hålls vid liv på något sätt. Det är en fantastisk tillvaro och det är jag väldigt tacksam över att det går fortfarande.

Janne Schaffers hemliga knep för hälsan: Själen mår bra

Privatlivet har också kantats av en del sorg. Något som han uppmärksammade i sitt sommarprat år 2021. Då öppnade han nämligen upp om ett mörkt tillfälle i livet, när brodern Bo ”Bosse” begick självmord år 1983. Han hittades död i badrummet i hans lägenhet.

Psykisk ohälsa är ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat. Janne, som jobbat tätt med Ted Gärdestad, blev även starkt påverkad av dennes självmord.

År 2021 stod Janne Schaffer för en av sommarens mest uppmärksammade sommarprat i Sommar i P1.
År 2021 stod Janne Schaffer för en av sommarens mest uppmärksammade sommarprat i Sommar i P1.

År 2013 skilde sig musikern från hustrun Ann-Mari Schaffer, efter 40 års äktenskap och efter att ha levt 13 år som separerade.

Annons

Hösten 2022 fyllde artisten 77 år. Åldern och hälsan är något han reflekterat mycket över. Bland annat menar han på att den själsliga hälsan, som blivit stark med åren genom motgångar och genom musikens kraft, hjälpt honom att bibehålla den fysiska hälsan, att orka köra på i ett högt tempo.

– Peppar peppar, jag är väldigt tacksam över det. Det är tack vare det som jag kan hålla på så mycket. Men jag tror att det här att hålla på och vara aktiv i musiken håller mig frisk. Jag känner att jag blir själsligt stark av det. Det är fantastiskt.

Se också: Agnetha Fältskog - livet efter ABBABrand logo
Se också: Agnetha Fältskog - livet efter ABBA

Jannes framtidsbesked: Håller på så länge kroppen orkar

Musikern Janne Schaffers 77 år till trots, ser han därför mycket fram emot ett fullbokat konsertschema. Hela våren, fram till april, turnerar han nämligen i hela Sverige, därefter väntar Europaturné.

Annons

– Sen åker jag på en Europaturné i april, då blir det mest Abba. Det blev ju nästan 50 låtar med dem, jag var ju med hela vägen från 70-talet till 1982 när de gjorde sista inspelningen. Sen har jag ju inte varit med något mer så då gör jag ett eget litet inslag där. Sen fortsätter jag i sommar och i höst, berättar Janne.

Han har inga planer på att lägga ner. Han håller på så länge kroppen orkar.

– Jag såg att Jeff Beck, han är en av mina förebilder, han är ett år äldre än mig och han var här och spelade förra året. Och så finns det en amerikansk sångare som är 88 år och är ute och turnerar runt fortfarande. Så det får kroppen avgöra. Så länge jag känner att fingrarna och huvudet hänger med och jag tycker det är vansinnigt kul så är det dumt att bestämma sig för att lägga ner.

Foto: Anders Wiklund/TT, Kenneth Thorén

Annons