Jenny Colgan: ”Min egen kärlekshistoria började på en båt”

Porträtt av författaren Jenny Colgran framför slottet där hon bor
Författaren Jenny Colgan har trollbundit tusentals läsare med sina charmiga och romantiska romaner som utspelar sig på en liten ö i havet. Inspiration till historierna hittar hon i sitt eget liv. Nu är hon aktuell med en ny bok.

Jenny Colgan är ett välkänt namn i hemlandet Storbritannien och även i Sverige. Det är inte svårt att förstå. Hennes charmiga och humoristiska böcker är lätt beroendeframkallande. Man blir glad och varm i hjärtat när man läser dem.

I våras kom hennes förra bok Tillbaka till den lilla ön i havet ut på svenska och i dagarna kommer hennes senaste bok Julafton på den lilla ön i havet ut i handeln. Båda handlar om Flora som efter att hennes förhållande kraschat flyttar från London till Mure, en liten ö utanför Skottlands kust, och startar ett nytt liv.

Skottland är en väldigt bekant miljö för Jenny. Här växte hon upp och efter att ha varit bosatt bland annat i Frankrike, Nederländerna och England återvände hon för tre år sedan till sina hemtrakter. Nu bor hon i ett slott utanför Edinburgh tillsammans med sin make och sina tre barn. Slottet är inte stort, men på taket står kanoner och i trappan en rustning.

Colgan älskar att läsa

Jenny är glad över att vara tillbaka – även om orsaken till flytten är sorglig. Familjen flyttade till Skottland eftersom Jennys mamma blev sjuk.

– Min man är mariningenjör och reser mycket i jobbet. När det är möjligt följer barnen och jag med. Jag kan ju arbeta varsomhelst och jag skriver fortfarande ofta när jag sitter på flyget, berättar Jenny över en kopp kaffe och hembakta ostscones i sitt hem.

Författaren Jenny Colgan ligger i en fåtölj och myser med sina små hundar.

Mys med hundarna.

Jenny växte upp i en mindre stad på Skottlands västkust tillsammans med sina föräldrar och två bröder. Båda hennes föräldrar arbetade som lärare.

Redan som barn älskade Jenny att läsa och gärna om vitt skilda ämnen. När hon började på universitetet pluggade hon filosofi och konsthistoria. Efter att hon hade avslutat sina studier flyttade hon till London där hon sökte sig till nöjesbranschen och jobbade bland annat som ståuppare.

– Många av mina vänner var skribenter eller ville jobba som skådespelare. Flera av dem blev också framgångsrika i sina yrken.

Vill man vara författare ska man läsa hela tiden

Det var under tiden i London hon lärde sig att hårt arbete och envishet är vägen till framgång.

– Jag försöker att förmedla något av det till mina barn. Och att komma i tid och vara vänlig. Det är också viktigt.

Jenny var 26 år när hon fick sin första bok utgiven. Den heter Amandas bröllop och är en romantisk komedi.

– Allt gick snabbt. Boken gavs ut och den sålde bra. Inspiration till handlingen hittade jag i mitt eget liv: Jag bodde i London, jag var ung och jag dejtade. På den tiden hade jag inte en tanke på barn. De fanns inte i mitt liv. Så är det ju för de flesta unga människor.

Även om Jenny arbetar disciplinerat med sina böcker så tycker hon faktiskt att skrivarprocessen flyter på bra.

– Vill man vara författare ska man läsa hela tiden. Det är den bästa träning man kan få. Jag har läst och läser fortfarande väldigt mycket. Man får en naturlig känsla för vad som är en bra historia. Jag tycker om att ha en tom sida framför mig. Att börja på en ny historia är något jag uppskattar väldigt mycket, säger Jenny som i gengäld inte är så förtjust i att bearbeta sin text.

Jobbar med hantverk

Karaktärerna i Jennys böcker jobbar oftast med någon sorts hantverk. De äger ett bageri, en godisbutik eller chokladaffär. Och många känner stor glädje och tillfredsställelse över att jobba med händerna. Något som Jenny känner igen från sitt eget liv.

– En gång hade jag ett jobb på kontor där jag satt framför en dator hela dagen och jag var aldrig riktigt glad. Jag gillar tanken på att få vara kreativ och få något ut av processen på ett mera enkelt sätt. Ta till exempel detta med att ha ett bageri. Man bakar bröd hela dagarna, säljer dem och sedan är jobbet gjort. På ett sätt jobbar jag också så – fast med mina böcker.

Författaren Jenny Colgan sitter framför ett slott i Skottland där hon bor med sin familj.

Jenny Colgan bor på ett slott i Skottland tillsammans med sin make och sina tre barn.

Förutom romantiken kretsar handlingen i Jennys böcker kring mat eller andra godsaker. För egen del fick Jenny upp ögonen för att baka och laga mat när familjen bodde i Frankrike.

– Barnen var små och vi var inte ute så mycket. Jag hade ett underbart kök och tillgång till många fina råvaror så jag började experimentera. Först med enklare rätter, god mat är ofta enkel. Och jag upptäckte att jag tyckte om matlagning och bakning. Och jag känner i dag att jag har mycket att tacka Frankrike för. Lyckligtvis reser vi fortfarande dit ofta.

Men Jenny är glad över att ha återvänt till Skottland och understryker att det även här finns fina råvaror, inte minst fisk, kött och ost.

Du som har läst Jennys böcker vet att hon i slutet av böckerna brukar publicera de recept som omnämns. Hon skriver kommentarer till recepten så det är ingen tvekan om att att hon har testat dem flera gånger.

Aktuell med Julafton på den lilla ön i havet

Men hur är det med Jennys egen kärlekshistoria? Jenny berättar att den började på en båt.

– Min man och jag möttes i Florida, där jag var på semester. Jag var bjuden på en fest på en båt och han var där. Han kommer från Nya Zeeland, vilket var rätt opraktiskt eftersom jag bodde i London då. Jag stannade fyra veckor i Miami efter att vi hade träffats, berättar Jenny.

Jag tycker om när man känner sina grannar och att man småpratar lite i mataffären

När Jenny och hennes make hade bestämt sig för att de var ett par så flyttade de ihop. Först bosatte de sig i Frankrike, därefter i Nederländerna och sedan tillbaka till Frankrike igen. I dag bor de i en liten stad utanför Edinburgh och här har familjen funnit sig väl till rätta.

– När man är tonåring kan man tycka det är lite trist att bo i en småstad, men när man blir vuxen och får barn inser man fördelarna med småstadslivet, säger Jenny som uppskattar detta att folk i småstäder känner till varandra.

– Jag tycker om när man känner sina grannar och att man småpratar lite i mataffären eller med busschauffören under färden. Det gör man här i Skottland. Ute på landsbygden är man också mer beroende av varandras hjälp på ett annat sätt än man är i en storstad.

Bokomslag på Jenny Colgans senaste bok Julafton på den lilla ön i havet.

Julafton på den lilla ön i havet är Jenny Colgans senaste roman. Foto: Press

Just detta med hur våra liv knyts samman, hur vi interagerar och skapar relationer till varandra är nog kärnan i Jennys böcker. Och det är också det som inspirerar henne allra mest som författare.

– Jag får ofta frågan hur jag får idéer till mina böcker och det får jag genom att prata med människor som jag stöter på. Vi pratar om sådant som familj, vänskap och kärlek. Valet av livspartner är nog det viktigaste valet i livet. Därför är det också en viktig sak att skriva om, för det är något som berör oss alla.

Intervjun är över. Jenny visar oss trädgården bakom slottet som ligger på en höjd med utsikt över vattnet och Edinburgh. En dramatisk plats att bo på och ett hem som måste vara en sann gåva för en författare som lever på att använda sin fantasi.

Av Rikke Hast

Svensk bearbetning: Lisa Södergren

Foto: Heidi Maxmiling