Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Jesper och Joakim Odelberg: Vi är stolta över varandra

06 okt, 2015 
Mats Å Johansson
Tvillingarna Joakim och Jesper Odelberg på en bänk
Jesper Odelberg slog igenom som ståuppkomiker redan för 20 år sedan och i år har han gett ut en skiva och tvillingbrodern Joakim Odelberg dyker nu upp som programledare för Mitt i naturen i SVT.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De har bra flyt nu, de 45-åriga tvillingbröderna Jesper Odelberg och Joakim Odelberg från bohuslänska Ljungskile. Jesper har tidigare i år förverkligat drömmen om att ge ut skivan Flaskpost med egna låtar. Och nästa vecka debuterar Joakim som en av tre nya programledare för SVT-programmet Mitt i naturen.

– Det är väl på tiden att Jesper får lite konkurrens om uppmärksamheten, säger Joakim och ler.

Medan Jesper har förekommit flitigt i media, har Joakim gärna hållit sig i bakgrunden. Bland annat har han skrivit internationellt framgångsrik musik under pseudonymen Leo. Kändisskapets för- och nackdelar fick bröderna tidigt insikter om genom sin morbror John-Olov ”Jota” Thorén, sångare i dansbandet Jigs.

– Både Joakim och jag har musiken i blodet. Men till skillnad från mig har Joakim sex års musikutbildning, säger Jesper.

– Joakim var klasskamrat med operasångaren Rickard Söderberg och kan ta sig ton på samma sätt som Rickard. Det kan inte jag!

Annons

Svår förlossning

Tvillingarnas förlossning 23 juli 1970 var ovanligt svår. Först kom Jesper, som vägde 1,9 kilo. Sju minuter senare kom Joakim, som hade en födelsevikt på 3,2 kilo.

– Jag var felvänd och hade navelsträngen flera varv runt halsen, berättar Joakim. Marginalerna lär ha varit små. Jag kunde lika gärna ha dött!

Joakim tillbringade en månad i kuvös, Jesper tre månader. Om det var då, eller i ett tidigare skede, som Jesper fick en cp-skada kan ingen säga. Diagnosen fick han när han var åtta månader.

– Vid vår fyraårskontroll hävdade en tanklös och opsykologisk läkare att det var mitt fel att Jesper var cp-skadad, berättar Joakim. Jag hade tagit all näring i mammas mage, sa läkaren.

– Jag vet inte hur många gånger jag frågade mamma om Jespers cp-skada var mitt fel, fortsätter han. Min oro fanns ju där, även om mamma tålmodigt förklarade att en cp-skada orsakas av syrebrist till hjärnan. Det kunde rimligen inte vara mitt fel.

Se också: Cp-skadade Moha skäms inte över sig själv

Cp-skadade Moha: ”Jag skäms inte över mig själv”Brand logo
Cp-skadade Moha: ”Jag skäms inte över mig själv”

– Den där läkaren var lika dum som prästen som sa till mig att jag kommer att brinna i helvetet, säger Jesper.

Annons

När Jesper håller föredrag brukar han påpeka hur viktigt det är att syskonen till barn med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar inte glöms bort.

– Jag tror att våra föräldrar var väl medvetna om det, säger Joakim.

– Mamma insisterade på att Jesper och jag inte skulle gå i samma klass. Vi skulle få chansen att bli sedda var för sig och utvecklas som individer.

Jesper fyller i:

– Mamma och pappa tog ofta med oss barn, vår storasyster Pia, Joakim och mig, ut i skog och mark. Mig drog de ofta i rullstol och när vi klättrade i bergen bar pappa mig på ryggen.

I brödernas föräldrahem fanns många böcker med bilder på djur från olika delar av världen. Med dem kunde Joakim sysselsätta sig i timtal.

– Vi var också ofta ute på sjön, i mammas och pappas smäckra träbåt, berättar Joakim. Jag kan fortfarande höra ljudet från båtmotorn om jag sluter ögonen.

– Joakim dök innan han kunde simma, påpekar Jesper. Som tioåring tog han fridykningscertifikat. Jag hade länge svårt att förstå det där.

Annons

– Men när Joakim och jag för några år sedan snorklade i Thailand, fick jag medge att det var häftigt. I det 32-gradiga vattnet kunde jag slappna av. Jag var inte spänd och vattnet var så salt att jag flöt!

Skräckfylld tid på koloni

En del av barndomssomrarna tillbringade Jesper på en sommarkoloni för funktionshindrade.

– Det var i samband med det som Jesper och jag utvecklade separationsångest, berättar Joakim. Jag hade fruktansvärt svårt att ta avsked och det har jag fortfarande.

Jesper trivdes inte på kolonin.

– Ingen anade hur jäkligt det kunde vara där, säger han. Där fanns en nattsköterska som jag var fruktansvärt rädd för.

– Jag låg med benen fastbundna i 45 graders vinkel och jag kissade hellre på mig än ringde efter henne.

– När sköterskan en morgon upptäckte vad jag hade gjort slog hon mig och drog mig i håret. ”Du beter dig som en bebis och då ska du också behandlas som en bebis”, sa hon.

– Sedan satte hon på mig en blöja, hämtade en spjälsäng och la mig i den.

Annons

Jesper säger att han blir förbannad bara han tänker på det.

– Jag var dessvärre långtifrån den ende som behandlades illa på det stället.

Vårt möte äger rum på Café Röda Sten i Jespers hemstad Göteborg. Joakim sitter tyst och lyssnar på sin brors berättelse. Det märks att han blir påverkad av det Jesper säger.

– Många år senare såg jag filmer från det där stället, säger Joakim. De berörde mig väldigt illa.

Det här är Jesper Odelberg

Namn: Jesper Odelberg.

Yrke: Artist, föreläsare, låtskrivare och politiker för Vänsterpartiet.

Ålder: 45 år.

Familj: Mamma Lotta, 68, pappa Leif, 70, storasyster Pia, 47, och tvillingbrodern Joakim.

Bor: Lägenhet i Göteborg.

Aktuell: Med nyutgivna skivan Flaskpost, där han skrivit både text och musik till åtta av de tio låtarna.

Numera är Joakim bosatt i ett gammalt soldattorp utanför Ljungskile. Mitt i naturen. Men när han ska ta tidiga tåg eller flyg från Göteborg sover han gärna över i Jespers lägenhet.

– Vi gillar att hänga med varandra och har alltid varit varandras bollplank, konstaterar Joakim.

Det här är Joakim Odelberg

Namn: Joakim Odelberg.

Yrke: Bevarandefilmare, fotograf, föreläsare och programledare.

Ålder: 45 år.

Familj: Mamma Lotta, 68, pappa Leif, 70, storasyster Pia, 47, tvillingbrodern Jesper och hustrun Emma Watson, 40 år.

Bor: I ett soldattorp utanför Ljungskile.

Aktuell: Joakim är en av tre nya programledare i SVT:s Mitt i naturen. Premiär 8 oktober 2015 i SVT.

Annons

Redan under skoltiden ville Jesper ägna sig åt musik.

– Jag har alltid vetat att jag kan skriva egna låtar. Men jag visste inte hur det skulle gå till rent praktiskt. På musiklektionerna i skolan fick jag mest sitta och skramla med tamburiner och kastanjetter.

Ståuppkomiken var bara en bisak

När Jesper gick på högstadiet och ville delta i en skolshow, sa studierektorn nej, med motiveringen att de andra eleverna kunde ta anstöt.

– De satte mig vid ett mixerbord och så fick jag låtsas vara ljudtekniker.

Ändå gav Jesper aldrig upp.

– Musik är min grej, det kände jag tidigt. Ståuppkomiken var en bisak för mig. Jag ville bara ha lite roligt mellansnack mellan låtarna. Sedan gick det så fruktansvärt bra med det där snacket …

– Efter TV-succén Släng dig i brunnen pratade folk knappt om något annat än Jesper, säger Joakim. Det var en otroligt häftig resa.

– Jag gladde mig åt brorsans framgångar och åkte med honom på flera turnéer. Ståuppkomik kräver stort mod. Det har Jesper alltid haft.

Annons

– Som den första svenska artisten med en cp-skada banade han väg för många med olika funktionsnedsättningar. Han synliggjorde fördomar. Humor är ett fantastiskt vapen!

Sedan pianisten Thomas Darelid för några år sedan visade Jesper dataprogrammet Garageband, har han gjort text och musik till inte mindre än 35 låtar på sin Ipad.

Äktenskapet tog slut efter tre månader

Åtta av låtarna finns med på skivan Flaskpost, som kom ut i vintras.

– Morsan och farsan har alltid löst Melodikrysset i radion, berättar Joakim. Gissa om de höll på att trilla av stolarna, när de i april i år fick höra en låt från Jespers nya skiva och insåg att svaret på vågrätt 13 den veckan blev ODELBERG!

– Då var jag stolt, medger Jesper.

Minst lika stolt som Joakim blev, när Sveriges Television ringde honom och frågade om han ville bli programledare för Mitt i naturen.

– Jag har varit med och filmat och kommit med idéer till programmet. Och extra roligt tyckte jag att det var när det blev bestämt att jag skulle dela programledarskapet med Anders Lundin och Magdalena Forsberg.

Annons

– De är fantastiska människor, som liksom jag brinner för naturen. Vi har lite olika ingångar och det gör det här TV-projektet ännu mer spännande!

Joakim kallar sig gärna ”bevarandefilmare”. Han vill visa hur människans felsteg påverkar naturen och djurvärlden.

– Om man står vid en elefanthona som har skjutits för betarnas skull och ser hennes ungar gråta, kan man inte bli annat än upprörd, säger Joakim.

Joakim är gift med Emma, som har en kinesisk mamma och en skotsk pappa och är uppväxt på den engelska landsbygden.

– Emma arbetar som inredningsdesigner och filmspeaker, berättar Joakim. Vi träffades på ett dykcenter och gifte oss i Thailand.

Även Jesper har varit gift.

– Det var 2002. Tyvärr höll det bara i tre månader. Jag har haft några förhållanden till sedan dess och jag kan tänka mig ett göra nya försök. För närvarande är jag dock väldigt mycket singel.

Jesper lovar att han ska se vartenda avsnitt av Mitt i naturen i höst, med Joakim som programledare.

– Jag såg programmet redan på 1980-talet, när Gunnar Arvidson var programledare. Då hände det inte mycket i rutan …

– Det kommer det att göra nu, försäkrar Joakim. Räkna med tio fullspäckade program, med spännande inslag från både när och fjärran!

Annons