Jessica Almenäs blev blind – efter misstaget i direktsändning

Jessica Almenäs berättar hon den helvetiska tiden efter missen.

TT

Den folkkära programledaren Jessica Almenäs berättar nu om en teknikmiss under en fyra timmar lång direktsändning som fick rejäla konsekvenser.
5 snackisar från veckan som gått
1:07

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:07)

Slå på ljud

Jessica Almenäs har synts i en massa olika sammanhang genom året. Hon har lett Fotbollsgalan, Let's dance och Nyhetsmorgon, och är nu programledare för Superstars på Kanal 5. För att bara nämna några av hennes uppdrag.

Hon slog igenom i travsammanshang, som programledare för V75 direkt. I ett blogginlägg minns hon nu tillbaka till den tiden, och ett misstag som skapade ett helvete för tv-profilen.

Jessica Almenäs var programledare för Let's dance mellan 2008 och 2016.

Jessica Almenäs var programledare för Let's dance mellan 2008 och 2016.

Maja Suslin/TT

Det hände 2009, under en sändning på Åbytravet i Mölndal.

”Vi stod i en utomhus-studio och körde 3-4 timmars direktsändning och jag minns att jag klagade på att det var så himla varmt. Kändes som solen stekte på oss, trots att vi stod under ett litet tält i skugga”, berättar hon.

Hornhinnorna blev sönderbrända

På bilresan hem började det svida rejält i ögonen på Jessica Almenäs, och hennes hud sved som vore hon solbränd. Vilket ju kan tyckas vara märkligt eftersom de stod i skuggan under ett tält hela dagen.

”Kändes som om någon hade hällt små glasbitar i mina ögon och huden i ansiktet och på halsen och dekolletaget och på händerna stod i brand. Det blev raka vägen till sjukhuset när vi kom fram och det visade sig att jag hade fått allvarliga brännskador på alla hud som hade varit synlig samt att jag hade bränt sönder mina hornhinnor”, skriver hon.

Jessica Almenäs mår tack och lov bättre i dag.

Jessica Almenäs mår tack och lov bättre i dag.

Magnus Ragnvid /TT

”Några fruktansvärda veckor följde”

Det visade sig sedan, förklarar hon, att någon i teknikpersonalen glömt sätta ett filter på en av lampor, som var ny och jättestarkt. Lampan stod också alldeles för nära, enligt Jessica Almenäs som liknar det vid att ha legat i ett solarium i fyra timmar med ögonen öppna.

”Några fruktansvärda veckor följde. Jag var blind. Såg ingenting alls. Och så ljuskänslig att jag var tvungen att ligga i ett mörkt rum. Hade hög feber och var totalt sönderbränd. Tappade huden flera gånger. Den trillade av som när man drar ett korvskinn från en korv ungefär”, skriver hon vidare.

Det dröjde mellan 10 och 14 dagar innan Jessica Almenäs fick tillbaka synen, men var tvungen att ha solglasögon på sig inomhus i flera veckor – och utomhus kunde hon inte röra sig utan solglasögon på hela sommaren.

Foto: TT