Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Jon Henrik Fjällgren lider av stresssyndrom

04 dec, 2017 
Helena Sjögren
Artisten och renskötaren Jon Henrik Fjällgren lider av posttraumatiskt stresssyndrom. I "Malou efter tio" berättar han om den första kollapsen. "Kroppen slutade fungera", säger han i TV4-progammet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jon Henrik Fjällgren har gjort succé i Melodifestivalen och vann Talang 2014.

Men trots de stora framgångarna har den 30-årige artisten också fått sin beskärda del motgångar. I TV4-programmet ”Malou efter tio” berättar han om kollapsen som senare ledde till att han fick diagnosen posttraumatiskt stresssyndrom (PTSD).

Jon Henrik Fjällgren var ute på turné i Nordnorge strax innan jul 2016 när han fick de första symptomen.

– Då small det till på natten, klockan 02. Jag vaknade, jag bara flög upp och undrade om det var något fel på mig. Hjärtat började slå fort och jag svettades. Jag trodde jag hade fått en hjärnblödning för jag visste inte var jag var.

Åkte ambulans till sjukhus

Han beskriver det som en smäll. Som att kroppen bara slutade fungera. Han fick svårt att gå, tappade balansen  och drabbades av minnesförlust och okontrollerade skakningar. Men det kunde också yttra sig av plötsliga känsloutbrott av ilska eller sorg.

När han steg upp ur sängen bara vek sig benen under honom.

Annons

– Sedan ringde jag till min manager och sa: ”Jag behöver hjälp.” Jag sluddrade och fick knappt fram orden.

Managern tillkallade hjälp och Jon Henrik Fjällgren blev hämtad i ambulans. När han kom till sjukhuset var spänd ”som ett järnspett”.

Det han upplevde som allra värst var kramperna. Han beskriver det som att kroppen levde sitt eget liv.

Fortsatte turnera trots varningen

På sjukhuset fick Jon Henrik Fjällgren genomgå en mängd tester. Läkarnas besked var solklart: Han behövde en paus. Om han inte slutade jobba med en gång varnade de honom att han kunde bli sängliggande i flera år framöver.

Men trots läkarnas varning fortsatte Jon Henrik Fjällgren sin turné. Han säger att han kände press både från fansen men också från bandet.

På nätterna kom attackerna tillbaka.

– Det var fruktansvärt jobbigt, säger han i programmet.

Jon Henrik Fjällgren lider av PTSD.
Jon Henrik Fjällgren. Foto: IBL Bildbyrå

”Jag kan inte förstå det själv”

PTSD är ofta kopplade till svåra trauman. Vid posttraumatiskt stressyndrom återupplever den drabbade den traumatiska händelsen, blandat med känslor av skräck eller vrede.

Annons

Jon Henrik Fjällgren tror han det finns flera saker som utlöst symptomen. Under barndomen var han utsatt för mobbning som ibland utmynnade i ren och skär misshandel.

Men även inom rennäringen har det många gånger varit ett hårt klimat. Enligt Jon Henrik Fjällgren är det först på senare tid som människor börjat våga prata om sin psykiska ohälsa.

Genom åren har också sju av Jon Henrik Fjällgrens vänner gått bort.

– Jag kan inte förstå det själv, säger han i programmet.

Läs också:

Finalister och startordning Melodifestivalen 2019

Jon Henrik Fjällgren förlorade sin bästa vän i diabetes

Jon Henrik Fjällgren ställer in alla intervjuer inför finalen

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons