Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Jonas Karlsson om frun Hanna – så får de relationen att fungera: ”Förstående”

04 dec, 2023 
Joakim Löwing
Han visste tidigt att han inte ville hamna i något fack som skådespelare – och det har han lyckats med.
Ett sista race-aktuelle Jonas Karlsson har gjort många olika roller på tv, film och teater.
Det har blivit mycket jobb och många sena kvällar.
Tur för familjen att han ägnar delar av sin tid åt att skriva böcker också.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 filmer du måste se under 2023Brand logo
Se också: 5 filmer du måste se under 2023

Han har bland annat agerat cp-skadade David i Livet är en schlager, kung Gustav III i Gustav III:s äktenskap, den kvinnliga piloten Maria i Cockpit, Fredrik som lider av vanföreställningar i Mannen under trappan, journalisten Hannes Råstam i Quick, musikförläggaren Stikkan Andersson i Ted – För kärlekens skull, August Strindberg i August, pappa Tyko Jonsson i Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och ridläraren Tommy Lund som utsatte flera ridskoleelever för sexuella övergrepp i Nattryttarna.

Och nu är Jonas Karlsson aktuell med sin första bilfilm – actionkomedin Ett sista race, samtidigt som han också spelar chefen Klas Fredén i Beck-filmerna och samfällighetens ordförande i tv-serien Sommaren med släkten.

Jonas Karlsson är stolt över sin breda repertoar

Dessa – liksom biofilmen Tillsammans 99 som hade premiär i höstas – spelades in parallellt med att han gjorde karaktären Charlie Babbitt i teaterversionen av Rain Man på Oscarsteatern, samt Alex Recht i tv-dramat Kapningen och Harry i dramaserien Harmonica.

Annons

Det är med andra ord ständigt fullt upp för en av Sveriges mest eftertraktade och breda skådespelare, som dessutom har skrivit sju böcker.

– När jag läste på Scenskolan under mitten av 1990-talet lovade jag mig själv att inte hamna i något speciellt fack som skådespelare – utan att behärska alla sorters roller och genrer både på film, tv och teater. Och det är något som jag är väldigt stolt över att ha klarat av. Efter att ha spelat en tuff skinnskalle i Sökarna och 30:e november i början av karriären fick jag en fråga om en liknande roll i ytterligare en film. Men då fick det räcka och jag tackade nej, något jag är glad över i dag, säger Jonas.

Fakta: Jonas Karlsson

Född: 11 mars 1971 i Stockholm.

Familj: Gift med Hanna Holmquist Karlsson, döttrarna Julia, 22, Sofia, 18, och Cecilia, 15 år.

Bor: I en lägenhet på Söder i Stockholm.

Intressen: Musik, fotboll, teater, läsa.

Yrke: Skådespelare, dramatiker och författare (har skrivit sju böcker hittills).

Aktuell med: Rollen som TT i den svenska actionkomedin Ett sista race, som har biopremiär på juldagen. I ett stjärnspäckat skådespelargäng ingår också bland andra David Hellenius, Malin Åkerman, Elsa Öhrn, Malte Gårdinger, Johan Glans, Johan Ulveson, Peter Dalle och Ola Forssmed. Är även aktuell i rollen som Lasse i Tillsammans 99, Klas Fredén i Beck-filmerna och som samfällighetens ordförande i tv-serien Sommaren med släkten på Kanal 5/Discovery.

Annons

Han älskar att kasta sig mellan så olika uppdrag som möjligt. Man kan ju lugnt säga att det är en viss skillnad mellan rollerna som till exempel Tommy Lund i det mörka tv-dramat Nattryttarna och samfällighetens ordförande i tv-komediserien Sommaren med släkten 

– Haha, ja, det är precis det som gör det här jobbet så spännande, intressant, roligt och inte minst utvecklande. Sedan kan det ju skilja en hel del på blickarna jag får från folk på stan beroende på vad jag är aktuell med just då. Även om jag tycker att människor i allmänhet har blivit mycket bättre på att hålla isär film och tv med verkligheten märktes det då Nattryttarna visades. En kvinna kom fram och sa: ”Usch, jag kan knappt titta på dig, du är ju så otäck.”

Skådespelaren Jonas Karlsson med en häst i TV4-serien Nattryttarna.
Jonas Karlsson spelar en ridlärare som utsätter flera flickor för övergrepp i TV4-serien Nattryttarna. Serien baseras på en sann historia.

Nominerades till en Emmy för Nattryttarna

Jonas, som har vunnit två Guldbaggar för bästa manliga huvudroll i Detaljer och Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, nominerades internationellt för sin prestation i Nattryttarna. Detta för tv-världens finaste pris – International Emmy Awards.

Annons

– En stor och glad överraskning, det hade jag inte räknat med. Serien är delvis baserad på en verklig berättelse och det är ett mycket välskrivet manus. Man hämtar ju lite från sitt privata jag i alla roller som man spelar, men det finns som tur är inte mycket som är likt mellan mig och Tommy Lund.

Mitt intresse för racing är i princip obefintligt

Särskilt mycket likheter finns inte heller mellan honom och TT – Jonas karaktär i bioaktuella Ett sista race.

– Nej, han är verkligen filmens bad guy och jag måste erkänna att mitt intresse och kunskap för racing i princip helt obefintligt. Det närmaste jag har kommit branschen är då jag som ung jobbade extra som budbilschaufför. Men det är ju inte riktigt samma som att köra så fort som möjligt på en bana, haha.

Däremot tyckte han att det var väldigt roligt att spela in och på nära håll få uppleva den gemenskap som råder inom dessa motorkretsar – alla engagerade och drivna personer som bygger och renoverar sina egna bilar.

Jonas Karlsson och David Helenius i filmen Ett sista race.
Jonas Karlsson spelar mot David Hellenius i Ett sista race, som har premiär på juldagen.

– Det var både fascinerande och intressant. Dessutom var det kul och spännande att få göra så många egna stunts. En del gjorde jag i samma bil som Ola Forssmed och han kan verkligen konsten med akrobatik. Vi fick mycket hjälp av otroligt välrenommerade stuntmän som jobbat med storfilmer som Mission: Impossible och The Fast and the Furious innan. De var extremt noga med säkerheten, därför kunde vi alla vara lugna. Det handlar om att långsamt bygga upp farten tills man känner sig trygg och kunna agera i högre hastigheter.

Annons

Jag behövde inte lägga en dag på gymmet inför inspelningarna

Filmen liknar inte något annat som Jonas har varit med i tidigare – precis så som han helst av allt vill ha det. Nya utmaningar hela tiden.

– Det är fartfyllt och roligt för hela familjen, lite som Göta kanal – fast på hjul. Dessutom är det många välkända och duktiga skådespelare med i rollistan, som gör att den förhoppningsvis lockar en stor publik till salongerna runtom i landet.

Hans figur TT är alltså en tuffing som lever på fel sida av lagen och vägrar att ge sig om att få till en uppgörelse med Dennis (David Hellenius) om ett sista race dem emellan.

– TT är övertygad om att han har många och stora muskler, som han gärna vill visa upp. Men jag tror inte att de övriga är så imponerade, haha. Och det var rätt skönt för min del. Därför behövde jag inte lägga en enda dag på gymmet inför inspelningen.

Många olika jobb innan karriären tog fart

Jonas gjorde sin första filmroll redan som tioåring, i Olle Hellboms Rasmus på luffen 1981. Men skådespeleriet var faktiskt ändå ingen stor dröm där han växte upp i ett arbetarhem på Värmdö.

Annons

– Egentligen var jag bara statist, som ett barnhemsbarn, och var bara borta två dagar. Ärligt talat tyckte jag att det var rena öken och längtade hem. Även om jag spexade mycket på roliga timmen i skolan dröjde det ända till gymnasietiden innan jag började fundera på att bli skådespelare. Jag läste ekonomisk linje första året, men trivdes inte alls och kom i stället in på Södra Latins teaterlinje.

Och det blev ingen spikrak karriär efter den utbildningen heller. Jonas hade flera andra jobb innan han pluggade på Teaterhögskolan (Scenskolan) hemma i Stockholm.

– Jag var bland annat ventilationstekniker, eller kanske snarare plåtslagare, på pappas jobb. Annars har jag varit budbilschaufför, jobbat på McDonalds, inom hemtjänsten och som dramalärare för barn. Och så med frukt och grönt och bakom kyldisken på Konsum. Det är ganska blandade grejer.

Jonas Karlsson och frun Hanna har varit ett par i 30 år

Att få ihop livet som skådespelare med att vara gift och ha tre barn, är inte det lättaste.

Annons

– Det gäller att ha en bra planering och en förstående fru. Hon arbetar som kommunikatör i dag, men det var genom teatern vi träffades så hon vet vad det handlar om. Det är ju mycket jobbande på kvällar och helger i perioder. Därför är det skönt att jag har författardelen också, i en skrivarperiod brukar jag enbart arbeta på dagtid på vardagar när barnen är i skolan. Familjen är och har alltid varit väldigt viktig för mig, så det som det blivit mindre av är att hitta på saker med vänner. Där kan jag säkert uppfattas som ganska tråkig som aldrig vill hänga med.

Jonas Karlsson med sin fru Hanna och deras tre döttrar på Gröna lunds premiär 2018.
Jonas och Hanna Holmquist Karlsson med barnen Julia, Cecilia och Sofia på Gröna Lunds premiär 2018.

Jonas och Hanna Holmquist Karlsson har varit ett par i 30 år och deras döttrar Julia, Sofia och Cecilia har hunnit fylla 22, 18 och 15 år.

Annons

Med fru och tre döttrar är det alltså många kvinnor i hans liv – och det märks inte helt oväntat när det gäller att få tillgång till badrummet, inte minst på morgnar och kvällar  …

– Vi har bara en dusch, men två olika toaletter i alla fall. Annars hade det nog blivit mer risk för kris, haha. Sedan har vi det här med kläder. Det har blivit allt svårare med åren att sortera rätt i tvätten, då alla numera har ungefär samma storlek, speciellt i stumpor. Därför är det oftast någon annan i hushållet som ordnar med det.

Man får njuta så länge de bor hemma

Att de två äldsta kommit upp i åldern då det snart är dags att flytta hemifrån är inget som oroar honom.

– Men visst är det så att man får njuta så länge de bor hemma och vi är ganska bra på att umgås. Bland annat brukar vi vara noga med att alla äter middag ihop om kvällarna. Och när de väl har flyttat får vi väl hoppas att de kommer och hälsar på. Då kan vi skapa en ny och annan typ av relation.

För tillfället är Jonas i full gång att för första gången spela in en film om klassiska Jönssonligan, tillsammans med Robert Gustafsson, Anders Jansson och Jennie Silfverhjelm. Han spelar Vanheden.

– Jag minns när jag tittade på de gamla filmerna som liten och hur bra de var med Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Björn Gustafson och Birgitta Andersson. Vi ska dels bevara ett fint arv, dels våga förnya på vårt sätt. Vi har väldigt roligt ihop, avslutar Jonas Karlsson med ett leende.

Annons