Artikeln innehåller reklamlänkar

Julens bästa läsning
– 6 boktips för jul- och nyårshelgen

En kvinna läser en bok med en katt i famnen.

Foto: Shutterstock/TT

Ett nytt år nalkas, med löften och hopp om nya vanor, utmaningar och oväntade möten! Vill du vara på den säkra sidan så fyller du på ditt bokförråd – vad kan garantera mer spänning, romantik och överraskningar i tillvaron än bra fiktion?

Boktips för jul- och nyårshelgen

Jullov och lata dagar innebär för många lyxen att få läsa massor av härliga böcker. Här tipsar vi om några godbitar som passar extra bra under ledigheten.

Se också: Nytt på Disney+ i december

Nytt på Disney+ i december
1:05

Efter reklamen: Nytt på Disney+ i december

(1:05)

Slå på ljud

Relationsproblem i juletid – Julafton på den lilla ön i havet

Julen närmar sig på den lilla skotska ön Mure, som är en verklig idyll. Men i denna stund är klimatet bistert och invånarna kämpar med sina problemfyllda liv. Flora är gravid men vågar hon tala om det för sin älskare, som är hennes tidigare chef? Blir han glad eller försvinner han vid horisonten som en skrämd hare? Skolans lärarinna är kär i pappan till ett par av hennes elever men vågar inte ta steget fullt ut. Said, flykting från Syrien försöker få uppgifter om sin fru som försvunnit i krigets vanvett. Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan (Norstedts) är en levande historia i en annorlunda och spännande miljö.

Läs mer och köp här. (länk till Adlibris)

Bokomslag på Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan.

Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan är en levande historia i en annorlunda och spännande miljö.

Cold case i tjusig miljö av Denise Rudberg

Denise Rudbergs serie Elegant Crime utspelar sig på fashionabla Östermalm i Stockholm. Under nio nätter (Forum) börjar med en varm sommarkväll och en duns på en innergård. En man sitter i mörkret på sin balkong och undrar om han bara inbillat sig – han som var så säker nyss på att någon föll, eller blev knuffad över balkongräcket. När Marianne Jidhoff och hennes specialteam fem år senare utreder ett så kallat cold case börjar de nysta i ett fall där en man anses ha begått självmord, men har han verkligen det? Och Marianne upptäcker till sin förfäran att hon vandrat in i en fälla, charmad av en man som var alldeles för lik hennes förre man.

Läs mer och köp här. (länk till Adlibris)

Antikviteter och förvecklingar i Damen med bysten

Antikrundans experter har kommit till stan och väninnorna Lovisa och Elvy åker fnittrande till Simrishamn för att få Lovisas ärvda byst värderad. De blir mäkta förvånade över den höga summan, och märker inte att sol-och-våraren Edmund står strax intill och förtjust noterar det hela. Han börjar genast smida planer på hur han ska uppvakta Lovisa, och en del andra kvinnor i trakten, om sanningen ska fram.

Efter en del förvecklingar, som har med rödbetsvin och råkor att göra, sänker sig åter lugnet hos de två väninnorna. Eller kanske inte, ungkarlen Jens har samlat mod och försöker närma sig Lovisa. I Damen med bysten (Bokfabriken), liksom i sina övriga böcker, porträtterar Karin Brunk Holmqvist kärleksfullt människorna utanför de trendiga österlenska byarna.

Läs mer och köp här. (länk till Adlibris)

Nyårsfesten – Nyår med bakslag

De nio vännerna brukar fira nyår tillsammans. I år går färden till de skotska högländerna. I den lyxiga jaktstugan ska de dricka champagne, äta god mat och ha det lika mysigt som de haft många gånger förr. Samtidigt nås de av ryktet om att en seriemördare gömmer sig i vildmarken. Är de i fara, ska de vara oroliga? De överrumplas av ett rasande snöoväder samtidigt som en i sällskapet hittas mördad.

Och när allvaret håller dem i sitt grepp visar sig vänskapen kanske inte vara så genomäkta som de alla trott. Nyårsfesten av Lucy Foley (Printz Publishing) är en pusseldeckare med hög spänning! Kommer att gillas av dig som själv vill försöka lösa mysteriet.

Läs mer och köp här. (länk till Adlibris)

Bokomslag av Nyårsfesten av Lucy Foley.

Nyårsfesten av Lucy Foley är en pusseldeckare med hög spänning!

Mord och livslögner i Svärmodern

Lucy har en ansträngd relation till sin svärmor, men inte värre än att hon blir ledsen och förfärad den dag den kyliga Diana hittas död i sitt hem. Mördad visar det sig! Misstankarna riktas mot de närmast anhöriga och både Lucy, hennes man, svåger och svägerska kallas till polisförhör...

Svärmodern av Sally Hepworth (Printz Publishing) är en lagom spännande och oblodig deckare, som på en skickligt sätt gräver allt djupare i familjehemligheter och skalar av lager efter lagerav livslögner.

Läs mer och köp här. (länk till Adlibris)

Bokomslag av Svärmodern av Sally Hepworth.

Svärmodern är en lagom spännande och oblodig deckare.

Gripande vänskapsband i Och eken står där än

Esther är ensam, förtvivlad och utan fotfäste efter skilsmässan från maken. Den delade vårdnaden sliter på henne och barnlösa helger fördriver hon med långpromenader. Det är under en sådan hon stöter på Rut, en livsbejakande äldre dam som väcker hennes nyfikenhet och öppnar hennes hjärta. Men vad är det för hemligheter Rut bär på? Och varför är hon en dag bara spårlöst borta?

Och eken står där än av Sofia Lundberg (Forum) är en stillsam och gripande berättelse med djup botten. Om två kvinnoöden, i två olika tidsepoker, som flätas samman.

Läs mer och köp här. (länk till Adlibris)

Tips! Bokcirkel för alla

Tycker du om att läsa och diskutera böcker men kanske inte har hittat en passande bokcirkel? Då kan du gå med i bokcirklar.se – en bokcirkel på nätet. Här kan du skaffa läsvänner, föra läsdagbok och delta i bokcirklar. Det kostar ingenting att vara med och är öppet för alla!

Foto: Shutterstock/TT, PR