I kölvattnet av Harvey Weinstein-skandalen har tusentals kvinnor världen över berättat om övergrepp och trakasserier de utsatts för av män. Under hashtaggen MeToo berättar till exempel Stina Wollter, Sarah Dawn Finer och Jessica Almenäs om hur de drabbats.
Hollywoodmogulen och producenten Harvey Weinstein har länge varit känd som något av ett råskinn i filmbranschen. För några veckor sedan publicerade New York Times vittnesmål som målar upp en ännu värre bild av honom med allvarliga anklagelser. Det handlar om flera kvinnor som berättar om sexuella trakasserier och till och med våldtäkter som producenten ska ha gjort sig skyldig till. Efter de första vittnesmålen har fler kommit till och avslöjandena har kommit slag i slag.
Efter avslöjandena har Harvey Weinstein, trea från vänster, sparkats från Oscars-akademin. Foto: Lisa Rose/ZUMA Press/Splash News/IBL
På söndagen publicerade skådespelerskan Alyssa Milano en tweet där hon uppmanade andra kvinnor som blivit sexuellt trakasserade eller attackerade att berätta om det under hashtaggen #MeToo. Ett sätt att visa hur spritt och vanligt det är.
If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet. pic.twitter.com/k2oeCiUf9n
Gensvaret på uppropet har varit enormt. Framför allt i USA där Weinstein-bomben briserade. Men uppropet har även spritt sig till Sverige där kvinnor deltagit i uppropet på sociala medier. Vissa genom att bara använda hashtaggen #Metoo som till exempel Jessica Almenäs och Mia Skäringar Lazaar.
Ett inlägg delat av Mia Skäringer Lázár (@miaskaringerlazar) Okt 16, 2017 kl. 11:30 PDT
Även Stina Wollter berättar på Instagram om övergrepp som hon utsatts för. Bland annat berättar hon om en våldtäkt när hon var 17. ”Han var min pojkvän i tre år, efter att jag gjorde slut kom han tillbaka och våldtog mig” skriver Stina Wollter i inlägget.
Ett inlägg delat av Stina Wollter (@stinawollter) Okt 16, 2017 kl. 12:16 PDT
Även programledaren Carina Berg och Anja Pärson har vittnat om trakasserier de upplevt.
Ministern: ”Ett samhällsproblem”
Jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) har kommenterat kampanjen för SVT. I Intervjun berättar ministern om en obehaglig händelse som hon själv utsattes för när hon var i 30-årsåldern.
Då var det en man som blottade sig för henne på en tågstation. En upprivande händelse där hon upplevde att omgivningen bagatelliserade vad som skett.
– När jag berättade för omgivningen sa de att man inte ska bry sig om en förvirrad man, säger Regnér.
Åsa Regnér tycker att det är bra att #MeToo berättelserna kommer fram. Tillsammans sätter de fingret på något viktigt.
– Det här visar på att det här inte är privata frågor för enskilda kvinnor, utan det här är ett samhällsproblem, säger hon i en intervju med SVT Nyheter.