Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Känsliga samtalet med Estelle – Victorias beslut för dottern

24 mar, 2022 
Sebastian Mattsson
Till vänster: Porträtt av prinsessan Estelle. Till höger: Victoria viskar något i dottern Estelles öra.
Kronprinsessan Victoria har haft ett viktigt samtal med prinsessan Estelle.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kronprinsessan Victoria är en varm och kärleksfull förälder. Men hon är också mån om att prinsessan Estelle, som en dag ska bli drottning, förbereds för livet som väntar henne.

Se också: 9 bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamlaBrand logo
Se också: 9 bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamla

Victoria har till exempel tagit med Estelle till Skattkammaren, Bernadottebiblioteket och Kungliga Husgerådskammaren för att få en inblick i monarkins och familjens historia.

Känsliga samtalet för prinsessan Estelle

Victoria ser även till att Estelle får lära sig om världen utanför Sverige, även de mindre rosenskimrande bitarna. När Världsvattendagen inföll tog Victoria med sig Estelle och prins Oscar till ett möte med organisationen Wateraid.

Annons

Så här skrev hovet om mötet:

"Kronprinsessan är beskyddare för Wateraid som arbetar för att förbättra tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. Wateraids generalsekreterare Anna Nilsdotter påminde bland annat att det dagligen dör över 800 barn av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och dålig sanitet. 771 miljoner människor har inte till­gång till rent vat­ten, vilket är unge­fär en av tio av världens be­folkn­ing. För att illustrera att många människor i världen måste hitta, och hämta vatten själva, fick Kronprinsessan, Prinsessan Estelle och Prins Oscar prova på att bära tunga dunkar fyllda med vatten."

Det kan tyckas vara en hård läxa för en tioåring, men Victoria är väldigt mån om att Estelle blir upplyst om livssituationen för världens mindre välbemedlade.

På kungahusets Instagram-konto får hela familjen glada tillrop för sitt engagemang.

"Estelle, du är en fantastisk tjej som alltid deltar i dina uppgifter med ett stort leende och även Oscar ställer upp så fint", skriver en användare.

Annons

"Bra arbetat! Viktig uppgift!", skriver en annan.

"Så viktigt få ta del av", skriver en tredje.

Hur blev Victoria själv skolad för sin uppgift som arbetande kunglighet? Jo, efter studenten 1996 pluggade hon franska i Angers följt av ett skräddarsytt program med syfte att ge henne en bred inblick i den svenska riksdagens och regeringens arbete. Därefter pluggade kronprinsessan vid Yale och följde samtidigt arbetet vid FN i New York och Sveriges ambassad i Washington DC. I början av 2000-talet genomförde Victoria sedan flera specialkomponerade studieprogram, bland annat vid Sida och Svenska Exportrådet.

Annons